Εξώδικο για το νέο λιμάνι έστειλε ο δήμαρχος της Σύμης

Εξώδικη πρόσκληση απέστειλε προς τον λιμενάρχη Σύμης και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας αναφορικά με τη λειτουργία του νέου λιμανιού της Σύμης (στη θέση «Πέταλο» λιμένα Σύμης), από το οποίο – όπως αναφέρει – καθημερινά εκδιώκονται δεκάδες πολυτελή τουριστικά σκάφη.

Πιο αναλυτικά, η εξώδικος δήλωση και πρόσκληση κοινοποιείται επίσης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη και με αυτή ο δήμαρχος Σύμης επιθυμεί να ενημερωθεί γραπτώς για το «ποια δημόσια υπηρεσία ή φορέας του κράτους έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου λιμένα Σύμης, και για ποιο λόγο δεν γίνονται δεκτά τα τουριστικά σκάφη που καταφθάνουν καθημερινά για να προσδέσουν σε αυτό» και ζητά τόσο από το Λιμεναρχείο Σύμης όσο και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου να προβούν «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς άρση της παραπάνω απαράδεκτης κατάστασης, ώστε να είναι δυνατή σε καθημερινή βάση η πρόσδεση ικανού αριθμού τουριστικών σκαφών στον νέο λιμένα Σύμης».

Αναλυτικά η εξώδικος δήλωση και πρόσκληση που υπογράφεται από τον δήμαρχο Σύμης κ. Παπακαλοδούκα αναφέρει τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε ο νέος εμπορικός λιμένας της Σύμης, ένα έργο πνοής για το νησί, διαθέτον υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πρόσδεσης σκαφών και ικανό να παρέχει όλες τις απαιτούμενες παροχές στα σκάφη που υποδέχεται, περατώθηκε και παραδόθηκε για χρήση ήδη από το 2018, η δε μεγάλη σημασία του για το νησί μας υπογραμμίστηκε και από την τελετή εγκαινίων που έλαβε χώρα σε αυτό παρουσία και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, όμως, ενώ το αξιοσημείωτο αυτό έργο και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, που αποτελούν κόσμημα για τη Σύμη, επρόκειτο να συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού, εντούτοις μέχρι και σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο ολόκληρος ο νέος αυτός λιμένας να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα μεγάλα οχηματαγωγά πλοία της άγονης γραμμής, καθώς και από σκάφη του Λιμενικού Σώματος ή του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ -προς δυσφήμιση του νησιού μας- όλα τα τουριστικά σκάφη που προσέρχονται για να προσδέσουν στον νέο λιμένα και να απολαύσουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται, εκδιώκονται.

Με τον τρόπο αυτό, όπως είναι αυτονόητο, όχι μόνο παρουσιάζει αφιλόξενη και αποκαρδιωτική πρώτη εικόνα η Σύμη στους υψηλού επιπέδου επισκέπτες της, αλλά συγχρόνως τόσο ο δήμος μας όσο και ο εμπορικός κόσμος του νησιού, υφίστανται τεράστια ζημία, λόγω της μετάβασης των «εκδιωγμένων» τουριστικών σκαφών σε άλλους, πιο φιλόξενους προορισμούς!

Όλα αυτά δε λαμβάνουν χώρα σε μια μάλλον ελπιδοφόρα περίοδο για τον τουρισμό τον ελληνικών νησιών, κατά την οποία ευελπιστούν οι ακρίτες μας, να ανακάμψουν οικονομικά μετά την μακρά και βασανιστική εποχή μείζονος υγειονομικής κρίσης, πανδημίας COVID-19, και ευρύτατου lockdown που ουσιαστικά έπληξε και εξουθένωσε όλους τους κλάδους της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας!

Επειδή o νέος λιμένας της Σύμης θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στην κοινή χρήση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του από τουριστικά σκάφη, ήδη από πολλών ετών, πλην όμως μέχρι και σήμερα τα σκάφη που προσεγγίζουν τον λιμένα εκδιώκονται και στέλνονται σε άλλα μέρη για πρόσδεση.

Επειδή λόγω της παραπάνω διαμορφωθείσας κατάστασης όχι μόνο εκτίθεται το νησί ως τουριστικός προορισμός (και μάλιστα σε τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου), αλλά και το σύνολο του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου του νησιού υφίσταται τεράστιο οικονομικό πλήγμα και απώλεια εσόδων.

Για τους λόγους αυτούς -και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας- σας καλούμε α) όπως μας γνωρίσετε άμεσα και εγγράφως ποια δημόσια υπηρεσία ή φορέας του κράτους έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου λιμένα Σύμης, και για ποιο λόγο δεν γίνονται δεκτά τα τουριστικά σκάφη που καταφθάνουν καθημερινά για να προσδέσουν σε αυτό και β) όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς άρση της παραπάνω απαράδεκτης κατάστασης, ώστε να είναι δυνατή σε καθημερινή βάση η πρόσδεση ικανού αριθμού τουριστικών σκαφών στον νέο λιμένα Σύμης.

Σε διαφορετική περίπτωση, και αν δεν αρθεί άμεσα η παραπάνω απαράδεκτη και ζημιογόνα για τον δήμο μας και τους δημότες μας κατάσταση, θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση οποιασδήποτε θετικής και αποθετικής ζημίας μας προκύπτει από δικές σας ενέργειες ή παραλείψεις.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς αυτόν που απευθύνεται για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Πότε θα ανακοινωθούν οι Βάσεις – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Λίγες ημέρες έμειναν για την ανακοίνωση των Βάσεων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, αφού η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι Βάσεις 2024 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι αυτές

Μάτι: Έξι χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς – Εκδηλώσεις μνήμης

Έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συμπληρώνονται σήμερα και εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 104 νεκρούς της τραγωδίας. Τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στις 09:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση, στον

Tουρκικοί «τσαμπουκάδες» με πολεμικά έξω από την Κάσο -η απάντηση της Αθήνας

Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Στουρνάρας: «Θα χρειαστούμε άλλα 40 χρόνια για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της»

Άλλα 40 χρόνια -και υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως- θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της

Μετάβαση στο περιεχόμενο