Εξωτερικά σύνορα ΕΕ: Διπλασιάστηκαν οι παράνομες διελεύσεις στην Ανατ. Μεσόγειο (Ιαν-Μάι ’24)

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Κατά σχεδόν ένα τέταρτο (23%) μειώθηκαν οι παράνομες διελεύσεις στην ΕΕ κατά το πρώτο π5μηνο 2024 αγγίζοντας τις 80.000, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Frontex. Μεταξύ των κύριων οδών μετανάστευσης, μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Μεσόγειο (-71% και -58%, αντίστοιχα), ενώ οι ροές της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις (+303% και +103%, αντίστοιχα).

Οι κύριες διαπιστώσεις για το πρώτο 5μηνο 2024 περιλαμβάνουν:

  • Η Κεντρική Μεσόγειος είχε 58% μείωση (έναντι 5μήνου 2023) σε διελεύσεις.
  • Στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκε η μείωση διελεύσεων (-71%), η μεγαλύτερη ανάμεσα στις κύριες οδούς μετανάστευσης προς ΕΕ.
  • Στη Δυτική Αφρική κατεγράφη η μεγαλύτερη άνοδος διελεύσεων.
  • Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν η πιο ενεργή οδός μετανάστευσης, με τις διελεύσεις να διπλασιάζονται.
  • Τα ανατολικά χερσαία σύνορα σημείωσαν σημαντική άνοδο εντοπισμών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • Οι τρεις πρώτες εθνικότητες σε όλες τις κύριες οδούς μετανάστευσης ήταν φέτος: Συρία, Mάλι, Aφγανιστάν.

Η ροή της Κεντρικής Μεσογείου, που κατείχε το ρεκόρ διελεύσεων το 2023, συνέχισε την πτωτική τάση της τους τελευταίους μήνες, με μείωση 58% σε ετήσια βάση και σε λίγο πιο πάνω από τις 21.300 το πρώτο 5μηνο 2024. Τον Μάιο, ο αριθμός διελεύσεων άγγιξε τις 5.100, σχεδόν 37% λιγότερες σε σχέση με πέρσι.

Συνεχίζοντας την πτωτική τάση τους, οι διελεύσεις στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων την περίοδο Ιανουαρίου-Mαΐου 2024 μειώθηκαν κατά 71% σε λίγο πάνω από τις 8.900.

Στο μεταξύ, οι διελεύσεις στη Δυτική Αφρική συνεχίστηκαν με εκρηκτικούς ρυθμούς και με τον αριθμό αφιχθέντων στα Κανάρια Νησιά το πρώτο 5μηνο 2024 να εκτινάσσεται κατά 303% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αγγίζοντας τις 18.000. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τότε που ο Frontex άρχισε τη συλλογή στοιχείων το 2011. Το Μάιο ο αριθμός αφίξεων ανήλθε σε 2.100.

Η μεταναστευτική οδός με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ήταν αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις διελεύσεις να διπλασιάζονται (+103%) υπερβαίνοντας τις 21.200.

Ο Frontex συνεχίζει την επιτήρηση συνόρων της ΕΕ, με τη διάθεση 2.800 στελεχών και βαθμοφόρων σε διάφορες επιχειρήσεις.

Οι θαλάσσιες διελεύσεις συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τους παράνομους μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης [International Organization for Migration (IOM)], 923 άνθρωποι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, φέτος. Η πλειοψηφία αυτών επιχειρούσε τον επικίνδυνο διάπλου της Κεντρικής Μεσογείου.

Κατά το πρώτο 5μηνο 2024, δεν σημειώθηκε σημαντική άνοδος παράνομων διελεύσεων στα Ανατολικά χερσαία σύνορα, με τους αριθμούς σχεδόν να διπλασιάζονται, φθάνοντας τις 4.450 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρότι η άνοδος αυτή είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο δεν παύει να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μεταναστευτική οδό ως τη λιγότερο ενεργή μεταξύ των κύριων οδών μετανάστευσης στην ΕΕ. Ωστόσο, οι πρόσφατες τάσεις στα Ανατολικά χερσαία σύνορα υποδηλώνουν την επαναδραστηριοποίησή τους, με τους αριθμούς να προσεγγίζουν εκείνους της οδού της Δυτικής Μεσογείου. Η άνοδος αποδίδεται, εν πολλοίς, με την αυξημένη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου παρατηρείται άνοδος στις απόπειρες διέλευσης, συνήθως υποκινούμενες από τις Λευκορωσικές Αρχές. Επίσης, στα Ουκρανικά σύνορα, οι παράνομες διελεύσεις διαπράττονται από Ουκρανούς υπηκόους που παρακάμπτουν τους συνοριακούς ελέγχους.

Στη Θάλασσα της Μάγχης, ο αριθμός των διελεύσεων το πρώτο 5μηνο 2024 αυξήθηκε κατά 38% ανερχόμενος σε 21.820.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο