Εξωτερικά σύνορα ΕΕ: Μείωση παράνομων διελεύσεων κατά 23% τον Ιανουάριο-Απρίλιο

Μεγαλύτερες μειώσεις διελεύσεων καταγράφονται στα Δυτ. Βαλκάνια (-69%) και στην Κεντρική Μεσόγειο (-62%) – Αντιθέτως, θεαματική αύξηση σημειώνεται στη Δυτ. Αφρική (+375%) και στην Ανατ. Μεσόγειο (+105%).

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Σχεδόν κατά ένα τέταρτο (-23%) μειώθηκαν οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε. Ένωσης τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2024 σε περίπου 63.400, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Μεταξύ των κύριων οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Κεντρική Μεσόγειος κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις παράτυπων διελεύσεων (-69% και -62%, αντίστοιχα), ενώ στη Δυτική Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν θεαματική αύξηση (+375% και +105%).

Τα κύρια συμπεράσματα από τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2024 είναι:

  • Η Κεντρική Μεσόγειος καταγράφει ετήσια μείωση διελεύσεων κατά 62% (έναντι της ίδιας περιόδου το 2023).
  • Συνεχίζονται οι αισθητά μειωμένες διελεύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια (-69%), οι μεγαλύτερες μεταξύ των κύριων οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ.
  • Η μεγαλύτερη αύξηση διελεύσεων σημειώνεται στη Δυτική Αφρική.
  • Στην Ανατολική Μεσόγειο, την πιο ενεργό οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ, διπλασιάζονται οι διελεύσεις.
  • Σε όλες τις κύριες οδούς μετανάστευσης οι τρεις κύριες εθνικότητες καταγωγής είναι φέτος: Συρία, Μάλι, Αφγανιστάν.

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου, που κατέγραψε τις περισσότερες παράτυπες διελεύσεις το 2023, συνέχισε την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών, σημειώνοντας ετήσια μείωση 62% ξεπερνώντας ελάχιστα τις 16.000. Τον Απρίλιο 2024, ο αριθμός αφίξεων ήταν περίπου 4.600, σχεδόν 70% πιο κάτω σε σχέση με τον Απρίλιο 2023.

Διατηρώντας την πρόσφατη πτωτική τάση τους, οι διελεύσεις μέσω της οδού των Δυτικών Βαλκανίων την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος 2024 μειώθηκαν κατά δύο τρίτα (-69%) ανερχόμενες σε λίγο πάνω από τις 7.000.

Το ίδιο διάστημα, συνεχίστηκε η άνευ προηγουμένου αύξηση διελεύσεων στην οδό της Δυτικής Αφρικής, με τους αριθμούς αφίξεων στα Κανάρια Νησιά τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2024 να αυξάνονται κατά 375% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ανερχόμενες σε λίγο πάνω από τις 16.200. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός διελεύσεων για το ίδιο διάστημα από τότε που ο Frontex ξεκίνησε τη συλλογή στατιστικών στοιχείων το 2011. Τον Απρίλιο 2024, ο αριθμός διελεύσεων υπερέβη τις 3.100, πλησιάζοντας τον αντίστοιχο αριθμό του περσινού Απρίλη (3.400).

Τους τελευταίους μήνες, εγκληματικές οργανώσεις της Μαυριτανίας που διακινούν μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν την αυξημένη ζήτηση μεταναστών υποσαχάριας καταγωγής για είσοδο στην ΕΕ μέσω των Καναρίων Νήσων. Οι διαλαμβανόμενοι διακινητές υπερφορτώνουν με κόσμο τις επονομαζόμενες λέμβους Cayuco, αυξάνοντας το κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών.

Πέρυσι, η οδός της Δυτικής Αφρικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παράτυπων διελεύσεων.

Η πιο ενεργή οδός μετανάστευσης το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ήταν αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον αριθμό διελεύσεων να υπερδιπλασιάζεται (+105%) ξεπερνώντας τις 17.300 τους πρώτους δύο μήνες του 2024.

Στο Στενό της Μάγχης, το πρώτο τετράμηνο του 2024 ο αριθμός διελεύσεων αυξήθηκε κατά 34% υπερβαίνοντας τις 16.300.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο