F-35: Η Ferrari των μαχητικών stealth

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος stealth στον κόσμο. Και οι τρεις εκδόσεις του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς, προσφέρουν απαράμιλλες δυνατότητες στην μάχη. Από τη σύντηξη αισθητήρων που συνδέει όλους τους παράγοντες στο πεδίο της μάχης και επιτρέπει την αλυσιδωτή «δολοφονία», έως τα χαρακτηριστικά μυστικότητας που του επιτρέπουν να χτυπήσει πριν από την ανίχνευση, το μαχητικό F-35 Lighting II είναι ένα πλεονέκτημα για κάθε αεροπορική δύναμη.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στο πιο προηγμένο stealth μαχητικό στον κόσμο.

F-35: Ένα ακριβό αεροπλάνο 

Οι προηγμένες δυνατότητες του F-35 Lighting II έχουν υψηλό τίμημα και το συνολικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, έχει ήδη κοστίσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και αυτό το κόστος θα κατανεμηθεί σε πολλές δεκαετίες.

Αν και δεν προκαλεί έκπληξη για το μέγεθος και το εύρος του προγράμματος, δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι, το πρόγραμμα F-35 είχε το μερίδιό του σε τεχνικά προβλήματα και συνακόλουθες καθυστερήσεις που αύξησαν το κόστος με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούσε εύλογα να υποστηριχθεί ότι η τιμή του προγράμματος F-35, αντανακλά το γεγονός ότι περιέχει τρία διαφορετικά αεροσκάφη που μοιράζονται χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Αντανακλά επίσης, την ποικιλομορφία των δυνατοτήτων των αεροσκαφών. Το F-35 Joint Strike Fighter σχεδιάστηκε για να είναι ένα αεροσκάφος all-in-one, που θα μπορούσε να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, βελτιστοποιώντας έτσι την απόκτηση, τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

F-35: Μια Ferrari που φυλάσσεται στο γκαράζ

Πέρυσι, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), δημοσίευσε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι το αυξανόμενο κόστος του προγράμματος F-35, θα περιόριζε σοβαρά την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να χειρίζεται το μαχητικό αεροσκάφος stealth.

Ο αριθμός των F-35 Lighting II που θέλει να αγοράσει το Υπουργείο Άμυνας, παρουσιάζει διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου καθώς το κόστος του προγράμματος έχει αυξηθεί και οι εναλλακτικές πλατφόρμες όπως το F-15EX Eagle II έχουν κερδίσει έλξη.

Με ένα σχέδιο για την απόκτηση περισσότερων από 2.000 F-35 Lighting II των τριών τύπων, το Πεντάγωνο θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι παράλογο νούμερο, αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των αεροσκαφών και τις προηγμένες δυνατότητες που προσφέρουν στην μάχη.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτά τα 2.000 F-35 Lighting II για τουλάχιστον έξι δεκαετίες, όπως σχεδιάζει το Πεντάγωνο, ο αμερικανικός στρατός θα χρειαζόταν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του GAO. Και αυτές οι εκτιμήσεις, αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα και όχι το μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να αυξηθούν. Λάβετε υπόψη ότι η Lockheed Martin, η κατασκευάστρια εταιρεία του F-35 Lighting II, κατάφερε να μειώσει το συνολικό κόστος του μαχητικού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχουν προτείνει ότι το F-35 Lighting II, θα μπορούσε να είναι πολύ ακριβό για να λειτουργήσει κατά βούληση στο μέλλον. Ο στρατηγός Charles Q. Brown, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να μετριάσει τη χρήση του F-35 Lighting II, συγκρίνοντας το μαχητικό stealth με μια Ferrari.

«Δεν οδηγείς τη Ferrari σου στη δουλειά κάθε μέρα, την οδηγείς μόνο τις Κυριακές. Το F-35 Lighting II είναι το υπερσύγχρονο μαχητικό μας αεροσκάφος και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για μάχες χαμηλού επιπέδου», είπε ο Brown.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πρόσθεσε ότι θέλει να διατηρήσει την ικανότητα του F-35, για όταν είναι πραγματικά απαραίτητο για την εκτέλεση αποστολών που τα παλαιότερα αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν ή όχι τόσο αποτελεσματικά. Στην περίπτωση αυτή, ο Brown  αναφερόταν στην απειλή που θέτει η Κίνα, της οποίας οι ολοένα και πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες δυσκολεύουν τα παλαιότερα αμερικανικά αεροσκάφη να επιχειρούν ελεύθερα στην περιοχή επιχειρήσεων Ινδο-Ειρηνικού, σε πιθανή σύγκρουση με το Πεκίνο.

F-35: Ένα δημοφιλές αεροσκάφος

Σίγουρα, το υψηλό κόστος απόκτησης και λειτουργίας του F-35 Lighting II δεν έχει αποτρέψει τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις από την απόκτηση του αεροσκάφους.

Από χώρα σε χώρα μπαίνουν στη γραμμή αναμονής για την αγορά του F-35 Lighting II, με τη Φινλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία να είναι μερικές από τις τελευταίες, ενώ Ελλάδα και Τσεχία βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο πριν από την παραγγελία. Οι χώρες που αναφέρονται μόνες, θα αποκτούσαν περισσότερα από 200 μαχητικά F-35 Lighting II.

Επί του παρόντος, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από δώδεκα χώρες πετούν το F-35 Lighting II σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 700 αεροσκάφη αυτή τη στιγμή στους ουρανούς.

F-35 Lighting II: προηγμένο αεροσκάφος

Το F-35 Lighting II, ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, διατίθεται σε τρεις εκδόσεις (A, B και C). Το F-35A είναι η συμβατική έκδοση απογείωσης και προσγείωσης, το F-35B είναι η επανάληψη σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί όπως ένα ελικόπτερο, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για εκστρατευτικό πόλεμο και το F-35C είναι η έκδοση φορέα που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις ακραίες δυνάμεις επιχειρήσεων από αεροπλανοφόρο.

Το F-35, ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων, μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά έξι σετ αποστολών: Strategic Strike, Air Superiority, Close Air Support, Electronic Warfare, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR), Suppression of Enemy Air Defenses (SEAD) και Enemy Air Αμυντική Καταστροφή (DEAD).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, το F-35 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος και αυτές οι δυνατότητες δεν είναι φθηνές. Επομένως, το ερώτημα για κάθε έμπορο είναι να εξισορροπήσει τον κίνδυνο και το κόστος. Το περιβάλλον απειλής, είτε είναι η Κίνα, η Ρωσία, είτε ακόμη και η Τουρκία (στην περίπτωση της Ελλάδας), δικαιολογεί το κόστος; Θα μπορούσαν να βρεθούν αλλού παρόμοιες δυνατότητες σε χαμηλότερη τιμή; Η ειλικρινής απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, θα εξασφάλιζε μια δίκαιη απόφαση για οποιονδήποτε τρέχοντα ή μελλοντικό χειριστή του F-35 Lighting II.

Ιωάννης Χάρχαρης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο