F-35 και φρεγάτες Constellation στη Βουλή – Υπογραφές εντός Ιουλίου για τα stealth μαχητικά

* Του Κώστα Σαρικά

Την ερχόμενη Πέμπτη φέρνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών F-35 το οποίο βρίσκεται μια «ανάσα» πριν τις υπογραφές αλλά και την είσοδο στο project των φρεγατών Constellation. Δύο εξαιρετικά κρίσιμα προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο.

Όσον αφορά την αγορά των stealth μαχητικών ουσιαστικά πρόκειται για το προτελευταίο βήμα πριν το πρόγραμμα περάσει από το ΚΥΣΕΑ αμέσως μετά την αναμενόμενη έγκριση από τη βουλή. Πρόθεση είναι ακόμα και την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της επιστολής προσφοράς και αποδοχής του ελληνικού αιτήματος που απέστειλαν οι Αμερικανοί προκειμένου η LOA να υπογραφεί από την ΓΔΑΕΕ και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Θα είναι το τελευταίο βήμα το οποίο θα σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή των ισορροπιών πάνω από το Αιγαίο.

Η συμφωνία θα προβλέπει την απόκτηση από την HAF 20 μαχητικών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης block 4 συνολικού κόστους 3.47 εκ ευρώ όπως αποκάλυψε το Onalert.gr όταν έφτασε η αμερικανική LOA στην Αθήνα. Στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και η υποστήριξη των μαχητικών όχι όμως τα όπλα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή συμφωνία. Άλλωστε τα όπλα των F-35 θα είναι σχεδόν στο σύνολο τους κοινά με αυτά των F-16 Viper σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αεροπορικού Επιτελείου.

F-35

Ανώτατες πηγές τονίζουν ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία και κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα ενεργοποίησης της option για την απόκτηση επιπλέον 20 μαχητικών F-35 όπως έχει ζητήσει η Αθήνα. Η δεύτερη Μοίρα F-35 προσδιορίζεται μετά το 2030 και όταν ήδη θα έχουν αποκτηθεί τα πρώτα 20 stealth μαχητικά.

Άλλωστε στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι τα επόμενα χρόνια να εξασφαλιστούν χρήματα για την ενίσχυση του Στόλου και για τα όπλα των μαχητικών τα οποία θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία. Τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει η ενεργοποίηση της option για τα επιπλέον 20 μαχητικά F-35 καθώς όπως τονίζεται με νόημα από ανώτατες πηγές δεν αρκούν μόνο οι σύγχρονες πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν την αεροπορική κυριαρχία αν δεν διαθέτουν τα ανάλογα όπλα τα οποία θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο της δυνατότητες τους.

Στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής αναμένεται να τεθεί και η έγκριση του προγράμματος που αφορά την είσοδο της Ελλάδας στη ναυπήγηση της φρεγάτας Constellation.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, το «πράσινο» φως από τη Βουλή και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ αφορά την έναρξη συζητήσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, την χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Μετά τα 38άρια επικίνδυνες καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Για την 48ωρη κακοκαιρία που θα πλήξει περιοχές της χώρας η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Όπως

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ «πάγωσε» την απόφαση για χτύπημα στο Ιράν – Όλα τα σενάρια

«Θα ήταν εύκολο να χλευάσει κανείς τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή δίστασε. Και πάλι», αναφέρει η ανάλυση του CNN για την απόφαση του Τραμπ να αποφασίσει σε δυο εβδομάδες για το εάν θα συμμετάσχει στην ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν. Αλλά το να

Μεθυσμένοι ανήλικοι βρέθηκαν αναίσθητοι στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Χθες το πρωί, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Αλεξανδρούπολης εντόπισαν, στα πλαίσια περιπολίας, δύο ανήλικους, ηλικίας 13 και 11 ετών, να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. Οι δύο ανήλικοι ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους και δεν εντοπίστηκε κάποιος

Ο αυταρχισμός θα βρει μπροστά του τους ίδιους τους λιμενικούς

Φαίνεται ότι ο αυταρχισμός στο εσωτερικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ) επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες. Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά τις Λιμενικές Υπηρεσίες της Τήνου. Οι καταγγελίες του προσωπικού είναι γνωστές καιρό τώρα και στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο