F-35 και φρεγάτες Constellation στη Βουλή – Υπογραφές εντός Ιουλίου για τα stealth μαχητικά

* Του Κώστα Σαρικά

Την ερχόμενη Πέμπτη φέρνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών F-35 το οποίο βρίσκεται μια «ανάσα» πριν τις υπογραφές αλλά και την είσοδο στο project των φρεγατών Constellation. Δύο εξαιρετικά κρίσιμα προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο.

Όσον αφορά την αγορά των stealth μαχητικών ουσιαστικά πρόκειται για το προτελευταίο βήμα πριν το πρόγραμμα περάσει από το ΚΥΣΕΑ αμέσως μετά την αναμενόμενη έγκριση από τη βουλή. Πρόθεση είναι ακόμα και την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της επιστολής προσφοράς και αποδοχής του ελληνικού αιτήματος που απέστειλαν οι Αμερικανοί προκειμένου η LOA να υπογραφεί από την ΓΔΑΕΕ και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Θα είναι το τελευταίο βήμα το οποίο θα σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή των ισορροπιών πάνω από το Αιγαίο.

Η συμφωνία θα προβλέπει την απόκτηση από την HAF 20 μαχητικών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης block 4 συνολικού κόστους 3.47 εκ ευρώ όπως αποκάλυψε το Onalert.gr όταν έφτασε η αμερικανική LOA στην Αθήνα. Στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και η υποστήριξη των μαχητικών όχι όμως τα όπλα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή συμφωνία. Άλλωστε τα όπλα των F-35 θα είναι σχεδόν στο σύνολο τους κοινά με αυτά των F-16 Viper σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αεροπορικού Επιτελείου.

F-35

Ανώτατες πηγές τονίζουν ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία και κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα ενεργοποίησης της option για την απόκτηση επιπλέον 20 μαχητικών F-35 όπως έχει ζητήσει η Αθήνα. Η δεύτερη Μοίρα F-35 προσδιορίζεται μετά το 2030 και όταν ήδη θα έχουν αποκτηθεί τα πρώτα 20 stealth μαχητικά.

Άλλωστε στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι τα επόμενα χρόνια να εξασφαλιστούν χρήματα για την ενίσχυση του Στόλου και για τα όπλα των μαχητικών τα οποία θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία. Τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει η ενεργοποίηση της option για τα επιπλέον 20 μαχητικά F-35 καθώς όπως τονίζεται με νόημα από ανώτατες πηγές δεν αρκούν μόνο οι σύγχρονες πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν την αεροπορική κυριαρχία αν δεν διαθέτουν τα ανάλογα όπλα τα οποία θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο της δυνατότητες τους.

Στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής αναμένεται να τεθεί και η έγκριση του προγράμματος που αφορά την είσοδο της Ελλάδας στη ναυπήγηση της φρεγάτας Constellation.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, το «πράσινο» φως από τη Βουλή και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ αφορά την έναρξη συζητήσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, την χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο