FAZ: Η «ασύμμετρη» ασφάλεια των ελληνικών συνόρων

Εκτενές δημοσίευμα στην FAZ για την Βαλκανική οδό και την ελληνική μεταναστευτική πολιτική. Ο κίνδυνος τουρκική εισβολής, αλλά και τα αρχαία ελληνικά επιτραπέζια παιγνίδια στον Τύπο.

Η συζήτηση σχετικά με την προσφυγική «Βαλκανική οδό» φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς, όπως επισημαίνει, ο αριθμός «παράτυπων εισόδων» μεταναστών και προσφύγων μέσω Βαλκανίων στη Γερμανία δείχνει να αυξάνεται και πάλι. Η εφημερίδα εστιάζει συγκεκριμένα και στην ελληνική πολιτική προστασίας των συνόρων: «Προκειμένου να κρατήσει τους αριθμούς σε χαμηλό επίπεδο, η Ελλάδα έχει στηριχθεί σε μια πολιτική που θα μπορούσε να ονομαστεί „ασύμμετρη προστασία των συνόρων”. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες παρεμποδίζονται από το να εισέλθουν στη χώρα με ισχυρά (ή ακόμη και παράνομα) μέσα, τόσο διά θαλάσσης, όσο και διά ξηράς. Η πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων (pushbacks) από την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και συνεπώς και το ελληνικό Δίκαιο είναι παράνομη, έχει καταγραφεί πολλές φορές. Ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται συστηματικά. Όσοι κατορθώσουν πλέον να φτάσουν στο εσωτερικό της χώρας, δεν παρεμποδίζονται ενεργά από το να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό τοn βορρά».

Έβρος, συστήματα παρακολούθησηςΕξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης των συνόρων στον Έβρο

Το σύνθημα των χωρών της Βαλκανικής οδού θα μπορούσε να είναι «Μην εμποδίζετε τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα. Ειδικά αν θέλουν να πάνε στη Γερμανία», σχολιάζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτής της ασύμμετρης ασφάλειας των συνόρων, η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει τον φράχτη στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία». Σύμφωνα με την FAZ, πρόκειται για «ένα πολιτικό μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς όπως ισχύει σχεδόν παντού, η σκληρή άμυνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης είναι δημοφιλής και στην Ελλάδα. Ακόμη και επί της πρωθυπουργίας του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, οι συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα δεν ήταν καλές. Ωστόσο με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο», αναφέρει η εφημερίδα.

Το RND για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά

Νίκος ΑναστασιάδηςO Kύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης

«Σε ομιλία του την Κυριακή προς τους Ελληνοκύπριους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καταφέρθηκε σκληρά εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στην Τουρκία», γράφει ο Γκερντ Χέλερ στην ιστοσελίδα Redaktionsnetzwerk Deutschland, αναφερόμενος στον χαιρετισμό του Αναστασιάδη στα πλαίσια αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Μόρφου στον Αστρομερίτη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, η απειλή του Ερντογάν «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», έχει χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο αυτολεξεί και στο παρελθόν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, «η φράση αυτή είναι κάτι σαν σλόγκαν στην Τουρκία, από τότε που τα  τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού».

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Ελλάδα αναφέρει πως «τουρκικά πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν αρκετές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την Κίναρο, την Κανδελιούσα και τα Τριανίσια το Σαββατοκύριακο. (…) Άλλα ελληνικά νησιά που επισκέπτονται όλο και συχνότερα πιλότοι του τουρκικού στρατού σε αναγνωριστικές πτήσεις είναι το Αγαθονήσι, όπου κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι και το Φαρμακονήσι, με μόλις δώδεκα κατοίκους. Τα νησιά αυτά θεωρούνται από ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα ως πιθανοί στόχοι για μια τουρκική εισβολή».

Το πιο αρχαίο επιτραπέζιο του κόσμου στη Σαντορίνη;

Σενέτ, γκρινιάρης, ΑίγυπτοςΟ αρχαίος “γκρινιάρης” σε αιγυπτιακή τοιχογραφία

Δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στα μάλλον… αινιγματικά ευρήματα της ανθρωπολόγου Κριστιάνε Φερνέ και του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Τρίμμη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ: «Στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες πέτρινων σφαιριδίων από την εποχή του Χαλκού. Τα σφαιρίδια είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, έχουν διαφορετικά χρώματα και είναι άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα. (…) Σύμφωνα με τη μελέτη της Φερνέ και του Τρίμμη πρόκειται πιθανότατα για μάρκες, υποθέτοντας έτσι ότι βρίσκονται στα ίχνη ενός από τα αρχαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια στην ιστορία».

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει πως «επιτραπέζια παιχνίδια υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα. Οι Σουμέριοι, για παράδειγμα, είχαν ήδη εφεύρει το „Βασιλικό παιχνίδι της Ουρ” την τρίτη χιλιετία προ Χριστού. Την ίδια περίοδο, υπήρχε το „Σενέτ” στην Αίγυπτο, το οποίο είχε ομοιότητες με τον „γκρινιάρη”. (…) Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που χρονολογείται τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. βρέθηκε επίσης στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη». Και τώρα, Φερνέ και Τρίμμης, επιχειρούν να λύσουν ένα μυστήριο, σχετικά με το τι είναι εκείνα τα 746 μικρά λίθινα σφαιρίδια που εντοπίστηκαν τις περασμένες δεκαετίες στο χωριό Ακρωτήρι, στην Σαντορίνη – άλλωστε η αρχαιολογική μελέτη όσον αφορά τα αρχαία επιτραπέζια είναι δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα.

 Χρύσα Βαχτσεβάνου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Αλβανίας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συνομιλίες της 3ης περιοδικής διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και της Αλβανίας , που διεξήχθησαν στο Δυράχχιο. Οι διάρκειας τριών ημερών συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας την

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε το απόγευμα ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, σημείωσε ότι «Ένοπλες Δυνάμεις και Εκκλησία είναι και πρέπει να

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής στις 28 Φεβρουαρίου

Στις 28 Φεβρουαρίου οι ναυτεργάτες προχωρούν σε απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη 28 Φλεβάρη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά,

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,5% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον περασμένο Δεκέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021, και πλέον αριθμεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο