Φιάσκο με τα προβληματικά Puma του γερμανικού πεζικού

Μετά την αποτυχία 18 τεθωρακισμένων Puma που δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ασκήσεις, επικρατεί έντονη ανησυχία για το αξιόμαχο κρίσιμων μονάδων της Μπούντεσβερ και του ΝΑΤΟ.

Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Puma

Έντονος αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους κόλπους των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και στο υπουργείο Άμυνας μετά το φιάσκο με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Puma, τα οποία αντιμετώπισαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά την διεξαγωγή κρίσιμων, προγραμματισμένων στρατιωτικών γυμνασίων. Συγκεκριμένα πρόκειται για 18 Puma της 34ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων του γερμανικού πεζικού, η οποία αναμένεται να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στη Μονάδα Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ήδη από τις αρχές του 2023, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Γερμανίδας υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει στον γερμανικό στρατό, θα σταματήσει η αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων Puma, τα οποία κατασκευάζονται από τις γερμανικές εξοπλιστικές βιομηχανίες Krauss-Maffei Wegmann και Rheinmetall.

Τα 18 Puma δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας δοκιμαστικές ασκήσεις επί του πεδίου κι αυτό παρά τα ελπιδοφόρα τεστ και τους ελέγχους που είχαν προηγηθεί, όπως ανέφερε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάλυση των αιτιών, ώστε τα Puma να γίνουν εκ νέου αξιόμαχα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα Puma θα αντικατασταθούν από Marder

Ντάβιντ Χέλμπολντ 

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας Ντάβιντ Χέλμπολντ

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τα Puma θεωρούνται προς το παρόν ως τα ακριβότερα και βαρύτερα οχήματα μάχης μεταφοράς προσωπικού με το πλέον σύγχρονο σύστημα θωράκισης, το οποίο μπορεί να αντέξει πυρά μεγάλου βεληνεκούς και να επιβιώσει ακόμη και μετά από έκρηξη ναρκών.

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας Ντάβιντ Χέλμπολντ, προς το παρόν τα προβληματικά Puma θα αντικατασταθούν από παλαιότερα τεθωρακισμένα τύπου Marder, τα οποία μετρούν μεν δεκαετίες χρήσης, αλλά είναι εξίσου συμβατά με τις νατοϊκές προδιαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής εξοπλιστικών συστημάτων με άλλες χώρες προς στήριξη της Ουκρανίας, έχει στείλει 40 Marder στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα τόσο το υπ. Άμυνας όσο και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αναλύσουν τις αιτίες των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Από την πλευρά της η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ και άρα είναι σημαντικό να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Κριτική και προβληματισμός 

Marder 

Γερμανικά Marder στη Βαυαρία

Την ίδια ώρα έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια αντιπαράθεση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τις πολιτικές ευθύνες για ολιγωρία και ελλιπή συντονισμό των αυξημένων πλέον υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Μπούντεσβερ,  η οποία πρόκειται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια από ειδικό ταμείο ύψους 100 δις ευρώ. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Γιόχαν Βάντεπουλ, οι ειδήσεις σχετικά με τα Puma προκαλούν «τρόμο» για την κατάσταση που επικρατεί στα γερμανικά στρατεύματα, «πρώτον επειδή πρόκειται για ένα κεντρικό σύστημα του γερμανικού στρατού, το οποίο ουσιαστικά είναι ανενεργό, και δεύτερον διότι τα λειτουργικά προβλήματά του ήταν γνωστά εδώ και καιρό».

Σε δηλώσεις προέβη και ο επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις Αντρέ Βύστνερ, ο οποίος μιλώντας στα μέσα του ομίλου Funke καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να εστιάσει στην ενίσχυση των γερμανικών χερσαίων ενόπλων δυνάμεων. «Χρειαζόμαστε επιτέλους χερσαίες ένοπλες δυνάμεις που αξίζουν να αποκαλούνται έτσι, τόσο για την εθνική όσο και για τη συμμαχική άμυνα. Η αποτροπή και η άμυνα προϋποθέτουν χερσαίες δυνάμεις που μπορούν να νικήσουν επί του πεδίου» ανάφέρει χαρακτηρισικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, επισημαίνει ο Βύστνερ, μόνο με εξοπλιστικά συστήματα που είναι πράγματι λειτουργικά.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,