Φίλης: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Σε στάση αναμονής αλλά και ετοιμότητας μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά, καθώς το «βλέμμα» της Τουρκίας στρέφεται στο νέο μέτωπο με τη Συρία.

Αυτό προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
«Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα», λέει με νόημα στο iefimerida.gr αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις.

«Όπως όλα δείχνουν οι κινήσεις των Τούρκων επί του πεδίου είναι προς τη Συρία και όχι προς τη δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται και αγωνιά γι’ αυτό που συμβαίνει και γεννιέται στην ανατολική Συρία, που είναι ένα κουρδικό κράτος υπό τη σκέπη των Αμερικανών. Δε λέω βεβαίως ότι δε θα πάμε σε κρίση με την Τουρκία αλλά θεωρώ ότι αν ξεκινήσει πολεμική περιπέτεια υψηλής έντασης στη Συρία προφανώς η Τουρκία δεν θα έχει δυνατότητα να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις και να κινηθεί προς την πατρίδα μας».

«Οι Τούρκοι «χτίζουν» το αφήγημά τους»
Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών ζητημάτων, οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή «χτίζουν» το αφήγημα τους. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κάνουν κίνηση προς την Ελλάδα αλλά δε θα την κάνουν τώρα. Πρώτα απ’ όλα χτίζουν αφήγημα για το εσωτερικό τους, για να δικαιολογήσουν αυτό που πρόκειται να κάνουν και δευτερευόντως για να εκφοβίσουν την Ελλάδα. Αν ξεκινήσει η ιστορία στη Συρία, που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά αν υπάρξει κλιμάκωση με πραγματικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ξηράς δε θα μπορούν τοι επόμενο διάστημα να ασχοληθούν με εμάς», αναφέρει.

Δεν αποκλείεται η αεροναυτική πίεση μέσα στο καλοκαίρι όπως συνέβη το 2020
Ωστόσο, δεν αποκλείει οποιαδήποτε αεροναυτική ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως λέει: «Αν τελειώσει με τον οποιονδήποτε τρόπο η ιστορία στη Συρία ή αν κλιμακωθεί γενικά η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν, από ένα σημείο και μετά, οι Τούρκοι να στραφούν προς τα εμάς. Οι ναυτικές τους δυνάμεις, λόγω γεωγραφίας, δε θα εμπλακούν στη Συρία. Άρα, αεροναυτική πίεση όπως συνέβη το 2020 μπορεί να δεχτούμε χωρίς αυτό από την να μειώσει τη δυνατότητα επιχειρήσεων των Τούρκων στη Συρία. Αν θελήσει όμως η γειτονική μας χώρα να κάνει το απονενοημένο με εμάς θα χρειαστεί στρατό ξηράς».

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει ότι «τους Τούρκους θα τους σταματήσουμε εμείς» και δε θα πρέπει να περιμένουμε τη βοήθεια τρίτων. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν τα συμφέροντά τους. Θα παίξουν το «παιχνίδι» τους. Δεν επαφίεται σ’ αυτούς να σταματήσουν τους Τούρκους. Τους Τούρκους πρέπει να τους σταματήσουμε εμείς. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν γίνει απολύτως σαφές, όπως το έπραξε πρόσφατα ο στρατηγός κ. Φλώρος, ότι σε περίπτωση που προκληθούμε θα οδηγηθούμε σε πλήρη πολεμική αντιπαράθεση. Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση για να μας εκφοβίσουν και να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δε πιστέψουν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί ότι είμαστε έτοιμοι για όλα δε θα σταματήσουν. Χρειάζεται αξιοπιστία απειλής από την πολιτική μας ηγεσία», καταλήγει ο κ. Φίλης.

Φίλης στο iefimerida: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τελέσθηκε στο Ναυτικό

Τελετή Επίδοσης Ξιφών σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων ΠΝ(φωτο)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του

Η Ένωση Λιμενικών Κυκλάδων στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Οι μεταθέσεις έγιναν «για να τιμωρηθούν οι Κυκλάδες»

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταθέσεις στις υπηρεσίες των νησιών, έθεσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος νομού Κυκλάδων, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.  Δυστυχώς, οι περισσότερες λιμενικές αρχές των Κυκλάδων,

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ)

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ) Νέο πρόβλημα για το πλοίο Blue Star 1 στο λιμάνι της Νάξου… Μετά την χθεσινή πρόσκρουση στο ντόκο του λιμένα του νησιού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο