Φίλης: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Σε στάση αναμονής αλλά και ετοιμότητας μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά, καθώς το «βλέμμα» της Τουρκίας στρέφεται στο νέο μέτωπο με τη Συρία.

Αυτό προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
«Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα», λέει με νόημα στο iefimerida.gr αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις.

«Όπως όλα δείχνουν οι κινήσεις των Τούρκων επί του πεδίου είναι προς τη Συρία και όχι προς τη δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται και αγωνιά γι’ αυτό που συμβαίνει και γεννιέται στην ανατολική Συρία, που είναι ένα κουρδικό κράτος υπό τη σκέπη των Αμερικανών. Δε λέω βεβαίως ότι δε θα πάμε σε κρίση με την Τουρκία αλλά θεωρώ ότι αν ξεκινήσει πολεμική περιπέτεια υψηλής έντασης στη Συρία προφανώς η Τουρκία δεν θα έχει δυνατότητα να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις και να κινηθεί προς την πατρίδα μας».

«Οι Τούρκοι «χτίζουν» το αφήγημά τους»
Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών ζητημάτων, οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή «χτίζουν» το αφήγημα τους. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κάνουν κίνηση προς την Ελλάδα αλλά δε θα την κάνουν τώρα. Πρώτα απ’ όλα χτίζουν αφήγημα για το εσωτερικό τους, για να δικαιολογήσουν αυτό που πρόκειται να κάνουν και δευτερευόντως για να εκφοβίσουν την Ελλάδα. Αν ξεκινήσει η ιστορία στη Συρία, που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά αν υπάρξει κλιμάκωση με πραγματικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ξηράς δε θα μπορούν τοι επόμενο διάστημα να ασχοληθούν με εμάς», αναφέρει.

Δεν αποκλείεται η αεροναυτική πίεση μέσα στο καλοκαίρι όπως συνέβη το 2020
Ωστόσο, δεν αποκλείει οποιαδήποτε αεροναυτική ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως λέει: «Αν τελειώσει με τον οποιονδήποτε τρόπο η ιστορία στη Συρία ή αν κλιμακωθεί γενικά η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν, από ένα σημείο και μετά, οι Τούρκοι να στραφούν προς τα εμάς. Οι ναυτικές τους δυνάμεις, λόγω γεωγραφίας, δε θα εμπλακούν στη Συρία. Άρα, αεροναυτική πίεση όπως συνέβη το 2020 μπορεί να δεχτούμε χωρίς αυτό από την να μειώσει τη δυνατότητα επιχειρήσεων των Τούρκων στη Συρία. Αν θελήσει όμως η γειτονική μας χώρα να κάνει το απονενοημένο με εμάς θα χρειαστεί στρατό ξηράς».

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει ότι «τους Τούρκους θα τους σταματήσουμε εμείς» και δε θα πρέπει να περιμένουμε τη βοήθεια τρίτων. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν τα συμφέροντά τους. Θα παίξουν το «παιχνίδι» τους. Δεν επαφίεται σ’ αυτούς να σταματήσουν τους Τούρκους. Τους Τούρκους πρέπει να τους σταματήσουμε εμείς. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν γίνει απολύτως σαφές, όπως το έπραξε πρόσφατα ο στρατηγός κ. Φλώρος, ότι σε περίπτωση που προκληθούμε θα οδηγηθούμε σε πλήρη πολεμική αντιπαράθεση. Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση για να μας εκφοβίσουν και να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δε πιστέψουν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί ότι είμαστε έτοιμοι για όλα δε θα σταματήσουν. Χρειάζεται αξιοπιστία απειλής από την πολιτική μας ηγεσία», καταλήγει ο κ. Φίλης.

Φίλης στο iefimerida: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάταξη Ανθυποπλοιάρχων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας

 Με το από 01-04-2022 Προεδρικό Διάταγμα «Κατάταξη Ανθυποπλοιάρχων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής  Ακτοφυλακής ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας», το οποίο εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της υποπερ. ββ) της περ. β) και της υποπερ. ββ) της περ. γ) της παρ. 2

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις αυξήσεις στις τιμές

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά – Στις 11:00 η κινητοποίηση Παράσταση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων  οργανώνουν στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας φορείς, συνδικάτα και οργανώσεις νησιωτών. Ζητούν μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%,

Πυροσβεστική: 52 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο -Πολύ υψηλός ο κίνδυνος και την Τρίτη

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός και αύριο, Τρίτη 5 Ιουλίου. Οι περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα για φωτιά την Τρίτη (5/7) είναι η Αττική, η Στερεά

Καταγγελία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Εργοδότες δίνουν οδηγίες για παραβίαση ωραρίου

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει «ανορθογραφίες» στην πρεμιέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας Σε καταγγελία για «παρατράγουδα» όσον αφορά το μέτρο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μεταφέροντας μαρτυρίες εργαζομένων για οδηγίες παραβίασης του ωραρίου. Συγκεκριμένα η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο για: