Φίλης: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Σε στάση αναμονής αλλά και ετοιμότητας μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά, καθώς το «βλέμμα» της Τουρκίας στρέφεται στο νέο μέτωπο με τη Συρία.

Αυτό προβλέπει για το επόμενο διάστημα ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).
«Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα», λέει με νόημα στο iefimerida.gr αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις.

«Όπως όλα δείχνουν οι κινήσεις των Τούρκων επί του πεδίου είναι προς τη Συρία και όχι προς τη δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν ενδιαφέρεται και αγωνιά γι’ αυτό που συμβαίνει και γεννιέται στην ανατολική Συρία, που είναι ένα κουρδικό κράτος υπό τη σκέπη των Αμερικανών. Δε λέω βεβαίως ότι δε θα πάμε σε κρίση με την Τουρκία αλλά θεωρώ ότι αν ξεκινήσει πολεμική περιπέτεια υψηλής έντασης στη Συρία προφανώς η Τουρκία δεν θα έχει δυνατότητα να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις και να κινηθεί προς την πατρίδα μας».

«Οι Τούρκοι «χτίζουν» το αφήγημά τους»
Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών ζητημάτων, οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή «χτίζουν» το αφήγημα τους. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα κάνουν κίνηση προς την Ελλάδα αλλά δε θα την κάνουν τώρα. Πρώτα απ’ όλα χτίζουν αφήγημα για το εσωτερικό τους, για να δικαιολογήσουν αυτό που πρόκειται να κάνουν και δευτερευόντως για να εκφοβίσουν την Ελλάδα. Αν ξεκινήσει η ιστορία στη Συρία, που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά αν υπάρξει κλιμάκωση με πραγματικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ξηράς δε θα μπορούν τοι επόμενο διάστημα να ασχοληθούν με εμάς», αναφέρει.

Δεν αποκλείεται η αεροναυτική πίεση μέσα στο καλοκαίρι όπως συνέβη το 2020
Ωστόσο, δεν αποκλείει οποιαδήποτε αεροναυτική ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως λέει: «Αν τελειώσει με τον οποιονδήποτε τρόπο η ιστορία στη Συρία ή αν κλιμακωθεί γενικά η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν, από ένα σημείο και μετά, οι Τούρκοι να στραφούν προς τα εμάς. Οι ναυτικές τους δυνάμεις, λόγω γεωγραφίας, δε θα εμπλακούν στη Συρία. Άρα, αεροναυτική πίεση όπως συνέβη το 2020 μπορεί να δεχτούμε χωρίς αυτό από την να μειώσει τη δυνατότητα επιχειρήσεων των Τούρκων στη Συρία. Αν θελήσει όμως η γειτονική μας χώρα να κάνει το απονενοημένο με εμάς θα χρειαστεί στρατό ξηράς».

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φίλης ξεκαθαρίζει ότι «τους Τούρκους θα τους σταματήσουμε εμείς» και δε θα πρέπει να περιμένουμε τη βοήθεια τρίτων. «Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν τα συμφέροντά τους. Θα παίξουν το «παιχνίδι» τους. Δεν επαφίεται σ’ αυτούς να σταματήσουν τους Τούρκους. Τους Τούρκους πρέπει να τους σταματήσουμε εμείς. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν γίνει απολύτως σαφές, όπως το έπραξε πρόσφατα ο στρατηγός κ. Φλώρος, ότι σε περίπτωση που προκληθούμε θα οδηγηθούμε σε πλήρη πολεμική αντιπαράθεση. Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν μία ελεγχόμενη κρίση για να μας εκφοβίσουν και να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δε πιστέψουν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί ότι είμαστε έτοιμοι για όλα δε θα σταματήσουν. Χρειάζεται αξιοπιστία απειλής από την πολιτική μας ηγεσία», καταλήγει ο κ. Φίλης.

Φίλης στο iefimerida: «Η Τουρκία -μάλλον- πάει σε πόλεμο με τη Συρία και όχι με την Ελλάδα»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο