Φορολογικές δηλώσεις: 10 SOS για φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα – Oι νέοι κωδικοί και οι παγίδες

Σε ασφυκτικό κλοιό θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2024 εισοδήματα από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι διαθέτουν κενά ακίνητα, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Όλοι οι ανωτέρω θα πρέπει να συμπληρώσουν αναλυτικά τα στοιχεία για τα εισοδήματά τους στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης. Διαφορετικά, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, κυρίως για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν βραχυχρόνια τα ακίνητά τους.

Φέτος το έντυπο Ε2 περιλαμβάνει δύο αλλαγές που αφορούν τους φορολογούμενους οι οποίοι μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 άνοιξαν και ενοικίασαν κατοικίες που είχαν κλειστές την τελευταία τριετία ή γύρισαν στη μακροχρόνια μίσθωση κατοικίες τύπου Airbnb. Τα εισοδήματα από ενοίκια που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματος.

Για να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή, θα πρέπει στη στήλη 17, όπου συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, να επιλέξουν:

– Τον κωδικό 64 “Εκμίσθωση κατοικίας που ήταν κενή”. Θα δηλωθεί το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας και απαλλάσσεται του φόρου. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται στους νέους κωδικούς 119-120 στον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

– Τον κωδικό 65 “Εκμίσθωση κατοικίας που είχε καταχωρισθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής”. Θα δηλωθεί το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας και απαλλάσσεται του φόρου. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται στους κωδικούς 119-120 στον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που φτάνουν έως και 45%, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2024 φορολογούνται με συντελεστές:

– 15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος.

– 35% στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

– 45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος.

Για τη συμπλήρωση του Ε2 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Εισοδήματα από ακίνητα. Στο έντυπο Ε2 καταχωρίζεται η οικοδομημένη ακίνητη περιουσία κάθε υπόχρεου, ανεξαρτήτως αν αποκτά από αυτήν εισόδημα, ενώ η μη οικοδομημένη ακίνητη περιουσία καταχωρίζεται μόνο αν αποφέρει εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό.

2. Κενό ακίνητο. Στην περίπτωση που η οικοδομημένη ακίνητη περιουσία είναι κενή για όλο τον χρόνο ή για συγκεκριμένο διάστημα συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο με την ένδειξη “Κενό” και συμπληρώνεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν κενή.

3. Είδος ακινήτου. Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτων ΔΧ, Βιομηχανικό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήριο, Εκπαιδευτήριο, Αθλητική Εγκατάσταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχιο, Άλλη Χρήση.

4. Ανείσπρακτα ενοίκια. Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στην αρμόδια υπηρεσία ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.

5. Βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων (κωδικοί 60 και 61 της στήλης 17) θα είναι προσυμπληρωμένα βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com κ.λπ.), με δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο μόνο στην περίπτωση που το εισόδημα φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητα. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων κατά το φορολογικό έτος 2024. Οι κωδικοί συμπληρώνονται ανεξαρτήτως αν το ακίνητο είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξαρτήτως αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

6. Σύζυγοι. Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η Σύζυγος / Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή “Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ”.

7. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, συνεπικαρπίας κτλ. ακίνητης περιουσίας, θα γράφεται το ποσό του ακαθάριστου εισοδήματος που αναλογεί στον υπόχρεο με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας, συνεπικαρπίας κ.λπ.

8. Βοηθητικοί χώροι. Για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στον αριθμό παροχής συμπληρώνετε τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.

9. Αγροτεμάχιο. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννεαψήφιο αριθμό 999999999.

10. Μεταβιβάσεις. Ακίνητα που αποκτήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν το 2024 ή είναι ημιτελή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 δηλώνονται στον πίνακα ΙΙ των συμπληρωματικών στοιχείων ακίνητης περιουσίας του εντύπου Ε2.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις