Φορολογικές δηλώσεις: Η πρώτη «ακτινογραφία» δείχνει ότι το 77% των πολιτών δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Κάτω από το 25% αναμένεται να κινηθεί φέτος το ποσοστό των φορολογουμένων που θα κληθεί να καταβάλλει πρόσθετο φόρο εισοδήματος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Ο σταδιακός περιορισμός της άμεσης φορολογίας, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αντικατοπτρίζεται στα …μηδενικά εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία ξεπερνούν πλέον το 55%.

Η πρώτη «ακτινογραφία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δείχνει ότι πρόσθετο φόρο, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022, θα πληρώσει μόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται στα 585 ευρώ αν και η εικόνα αυτή θα αλλάξει σταδιακά με την αύξηση του όγκου των φορολογικών δηλώσεων, καθώς αυτοί που σπεύδουν συνήθως να υποβάλλουν τη δήλωση με το άνοιγμα της πλατφόρμας είναι κυρίως όσοι αναμένουν επιστροφή φόρου ή χρειάζονται το εκκαθαριστικό για τις κάθε είδους κοινωνικές παροχές.

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά της πρώτης «παρτίδας» ανέρχονται στο 21,37%, με τον προς επιστροφή μέσο φόρο να ανέρχεται στα 402 ευρώ, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικά.

Αναλυτικότερα:

Ο συνολικός αριθμός των εκκαθαριστικών που έχουν εκδοθεί ανέρχεται σε 14.324.
Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.
Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ, δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.
Συνολικά το 76,89% των φορολογουμένων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.
Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 585,14 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών και παροχής υπηρεσιών (υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ξυλουργοί, δικηγόροι κ.ά.) που εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις: Η πρώτη «ακτινογραφία» δείχνει ότι το 77% των πολιτών δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο