«Φωτιά» η βενζίνη στα νησιά: Μέχρι και €2,369 το λίτρο

Με την τιμή του πετρελαίου να «παίζει», πλέον, γύρω στα 85 δολάρια και τη διεθνή τιμή της βενζίνης να έχει αυξηθεί περίπου 13% μέσα σε ένα μήνα, ήταν αναμενόμενο να πάρουν «φωτιά» οι λιανικές τιμές στην Ελλάδα, που ούτως ή άλλως επιδεικνύουν μια… ευκολία προσαρμογής στις διεθνείς ανοδικές τάσεις.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τιμή πανελλαδικά συγκρατείται κάτω από τα 2 ευρώ χάρη στην ηπειρωτική Ελλάδα -με ελάχιστες εξαιρέσεις-, καθώς η κατάσταση στα νησιά δείχνει εκτός ελέγχου.

Η αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, σε συνδυασμό με το κόστος των μεταφορικών και την ολιγοπωλιακή ή μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς στα περισσότερα νησιά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όποιοι παραθερίζουν, μάλιστα, σε κάποια δημοφιλή νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου, έχουν την αίσθηση ότι ζουν ημέρες… 2022, όταν η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία είχε εκτινάξει στα ύψη την τιμή της βενζίνης.

Ενδεικτικά και μόνο, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται σε πρατήρια της:

Πάτμου: ως 2,369 ευρώ
Λέρου: ως 2,35 ευρώ
Ρόδου: 2,33 ευρώ
Σαντορίνης: ως 2,33 ευρώ
Μήλου: ως 2,35 ευρώ
Σίφνου: ως 2,31 ευρώ
Όσοι πάλι θεωρούν ότι πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις μέσες τιμές ανά νομό, για να πειστούν:

Δωδεκάνησα: 2,109 ευρώ
Ηράκλειο: 2,009 ευρώ
Κέρκυρα: 2,010 ευρώ
Κεφαλονιά: 2,038 ευρώ
Κυκλάδες: 2,203 ευρώ
Λασίθι: 2,010 ευρώ
Λέσβος: 2,013 ευρώ
Λευκάδα: 2,054 ευρώ
Ρέθυμνο: 2,016 ευρώ
Σάμος: 2,015 ευρώ
Ευρυτανία: 2,036 ευρώ
Φωκίδα: 2,009 ευρώ
Με βάση τα στοιχεία της 31ης Ιουλίου, δηλαδή χωρίς να έχουν ενσωματωθεί ακόμα οι αυξήσεις των τελευταίων ημερών, η Ελλάδα έχει την 3η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην 1η θέση είναι η Ολλανδία με 2,052 ευρώ και στη 2η η Δανία με 2,047 ευρώ και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Όσο για την απόσταση που μας χωρίζει από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, είναι περίπου 0,10 ευρώ ανά λίτρο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, εξαιρουμένων των φόρων, η Ελλάδα (0,855 ευρώ) βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,861 ευρώ) και κάπου στη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.

«Φωτιά» η βενζίνη στα νησιά: Μέχρι και €2,369 το λίτρο -«Πυρετός» από τις διεθνείς τιμές των καυσίμων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο