Φόβοι ότι η τιμή της βενζίνης θα αγγίξει τα €2 στο δρόμο για το Πάσχα

Φλερτάρει με τα $90 το βαρέλι η τιμή του Brent, κάτι που έχει να συμβεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η ένταση στα πολεμικά μέτωπα αυξάνει την ανησυχία

Αλλαγή του momentum στις διεθνείς αγορές αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου, με αφορμή τις ενδείξεις για την ζήτηση λόγω μεταβολής των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και τις συνεχιζόμενη αναταραχή στα μέτωπα του πολέμου τόσο στην Μ. Ανατολή, όσο και στο Ρώσο ουκρανικό μέτωπο.

Αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία ότι σύντομα θα δούμε τιμές για το Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.  Σήμερα το συμβόλαιο Απριλίου για το Brent ξεπέρασε τα $89 το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ξεπέρασε και τα $85 βαρέλι.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, βρίσκεται προ των πυλών νέο κύμα ανατιμήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων, οι οποίες και θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες στην αντλία.

4 λεπτά το λίτρο «τσίμπησε» η βενζίνη το Μάρτιο

Το Μάρτιο οι τιμές στην Βενζίνη σημείωσαν άνοδο σε μέσα επίπεδα κατά 4 λεπτά το λίτρο και από 1,903 ευρώ που ήταν την 1η Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα €1,943 το λίτρο.

Αντίθετα μείωση παρουσίασε η τιμή του diesel κίνησης που σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα €1,707 το λίτρο από €1,725 που ήταν ένα μήνα πριν. Μικρή κάμψη είχε και η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου πάντως έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού οι καιρικές συνθήκες εφέτος ήταν μάλλον καλοκαιρινές παρά χειμερινές και τις τελευταίες ημέρες ο καιρός θυμίζει Ιούνιο, παρά αρχές Απριλίου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Αττική. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα €1,912 το λίτρο από €1,872, πριν από 30 ημέρες. Χαμηλότερη είναι η τιμή για το diesel κίνησης που ανέρχεται σε €1,673 από €1,688 το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα με την ζήτηση να αυξάνεται και τις διεθνείς τιμές να μην υποχωρούν, τότε δεν αποκλείεται να δούμε σε ακόμη μεγαλύτερο πρατηρίων την τιμή να είναι στην περιοχή των €2 το λίτρο.

«Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο υποδεχθήκαμε με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εμπλοκή του Ιράν

Ο Varga της PVM προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Στο άλλο μέτωπο η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο