Φράχτης και στα θαλάσσια σύνορα – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία «Ποιοτικής Επιλογής» υποψηφίων

Πρόκειται για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης, το «άγρυπνο» μάτι των θαλάσσιων χωρικών υδάτων της χώρας μας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των Λιμενικών νέων  ο περιβόητος διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (με αριθ. διακήρυξης 04/2020) με προϋπολογισμό 62.000.000 €, φαίνεται να περνά, επιτέλους, από την πρώτη του «στροφή».

Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε ότι τελείωσε η διαδικασία «Ποιοτικής Επιλογής» υποψηφίων και ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η Απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων, με την οποία ολοκληρώνεται η Α’ (και δυσκολότερη) Φάση του Διαγωνισμού στην οποία θα αναφέρονται οι κατάλληλοι υποψήφιοι (προεπιλεγμένοι) οικονομικοί φορείς, που θα κληθούν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι, αυτοί θα κληθούν να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά, καταθέτοντας και εγγύηση συμμετοχής, αφού παραλάβουν το ΑΠΟΡΡΗΤΟ τεύχος των Τεχνικών Προδιαγραφών.

Υπενθυμίζουμε ότι, μέχρι τις 31/10/2021 στο διαγωνισμό για το έργο, το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος, που διασφαλίζει την επιτήρηση και θα ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε μία περίοδο, που τα θέματα επιτήρησης και ασφάλειας στη θάλασσα βρίσκονται υψηλά στην εθνική ατζέντα, είχαν υποβληθεί δέκα αιτήσεις συμμετοχής στο ΥΝΑΝΠ από τους παρακάτω οικονομικούς φορείς:

  1. General Dynamics Mission Systems-Italy SrL
  2. INTRACOM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
  3. COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
  4. HENSOLDT.Optronics.GmbH
  5. ΤΕΡΝΑ ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  6. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ VODAFONE-G4S».
  7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Elbit Systems C4I and Cyber Ltd.
  8. INDRA SISTEMAS S.A.
  9. IDE-INTRAKAT
  10. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. – TSG IT Advanced Systems Ltd – TAR IDEAL CONCEPTS LTD»

Αναμφίβολα, η ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω πρόοδο αυτού του εμβληματικού έργου τόσο για το ΥΝΑΝΠ όσο και για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.  Γνωρίζουμε ότι, οι οκτώ οικονομικοί φορείς που αποκλείστηκαν, θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα και δικαιώματα που τους επιφυλάσσει η εφαρμοστέα νομοθεσία (ν. 3978/2011).

Γνωρίζουμε, επιπλέον ότι οι δύο οικονομικοί φορείς που επελέγησαν για να προχωρήσουν στη Β’ Φάση, έχουν τα εχέγγυα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις ανάπτυξης του Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων μας, που σε συνδυασμό με την προχθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ να κλείσει με φράχτη όλο το μήκος της χερσαίας ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και για λογαριασμό της ενωμένης Ευρώπης.

Με αφορμή αυτές τις γραμμές, στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που έχουν κατά καιρούς επωμισθεί ή πρόκειται να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης στη μακρά και ανηφορική πορεία υλοποίησης αυτού του mega-project, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να ευχηθούμε καλό κουράγιο για τη συνέχεια.  Ευχόμαστε, δε, η φυσική ηγεσία τους να συνεχίσει να στέκεται σταθερός κι απαρασάλευτος αρωγός στο τιτάνιο έργο τους.

Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και προσωπικά τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη  για τη σταθερή πίστη και διαχρονική επιμονή του στο συγκεκριμένο έργο και να ευχηθούμε να χαρεί τα εγκαίνια του Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. το συντομότερο.

 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο