Φράχτης και στα θαλάσσια σύνορα – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία «Ποιοτικής Επιλογής» υποψηφίων

Πρόκειται για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης, το «άγρυπνο» μάτι των θαλάσσιων χωρικών υδάτων της χώρας μας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των Λιμενικών νέων  ο περιβόητος διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (με αριθ. διακήρυξης 04/2020) με προϋπολογισμό 62.000.000 €, φαίνεται να περνά, επιτέλους, από την πρώτη του «στροφή».

Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε ότι τελείωσε η διαδικασία «Ποιοτικής Επιλογής» υποψηφίων και ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η Απόφαση έγκρισης των αποτελεσμάτων, με την οποία ολοκληρώνεται η Α’ (και δυσκολότερη) Φάση του Διαγωνισμού στην οποία θα αναφέρονται οι κατάλληλοι υποψήφιοι (προεπιλεγμένοι) οικονομικοί φορείς, που θα κληθούν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι, αυτοί θα κληθούν να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά, καταθέτοντας και εγγύηση συμμετοχής, αφού παραλάβουν το ΑΠΟΡΡΗΤΟ τεύχος των Τεχνικών Προδιαγραφών.

Υπενθυμίζουμε ότι, μέχρι τις 31/10/2021 στο διαγωνισμό για το έργο, το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος, που διασφαλίζει την επιτήρηση και θα ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε μία περίοδο, που τα θέματα επιτήρησης και ασφάλειας στη θάλασσα βρίσκονται υψηλά στην εθνική ατζέντα, είχαν υποβληθεί δέκα αιτήσεις συμμετοχής στο ΥΝΑΝΠ από τους παρακάτω οικονομικούς φορείς:

  1. General Dynamics Mission Systems-Italy SrL
  2. INTRACOM ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ
  3. COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.
  4. HENSOLDT.Optronics.GmbH
  5. ΤΕΡΝΑ ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  6. ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ VODAFONE-G4S».
  7. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Elbit Systems C4I and Cyber Ltd.
  8. INDRA SISTEMAS S.A.
  9. IDE-INTRAKAT
  10. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. – TSG IT Advanced Systems Ltd – TAR IDEAL CONCEPTS LTD»

Αναμφίβολα, η ολοκλήρωση της Α’ Φάσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω πρόοδο αυτού του εμβληματικού έργου τόσο για το ΥΝΑΝΠ όσο και για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.  Γνωρίζουμε ότι, οι οκτώ οικονομικοί φορείς που αποκλείστηκαν, θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα και δικαιώματα που τους επιφυλάσσει η εφαρμοστέα νομοθεσία (ν. 3978/2011).

Γνωρίζουμε, επιπλέον ότι οι δύο οικονομικοί φορείς που επελέγησαν για να προχωρήσουν στη Β’ Φάση, έχουν τα εχέγγυα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις ανάπτυξης του Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων μας, που σε συνδυασμό με την προχθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ να κλείσει με φράχτη όλο το μήκος της χερσαίας ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, θα θωρακίσουν αποτελεσματικά τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και για λογαριασμό της ενωμένης Ευρώπης.

Με αφορμή αυτές τις γραμμές, στους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που έχουν κατά καιρούς επωμισθεί ή πρόκειται να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης στη μακρά και ανηφορική πορεία υλοποίησης αυτού του mega-project, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να ευχηθούμε καλό κουράγιο για τη συνέχεια.  Ευχόμαστε, δε, η φυσική ηγεσία τους να συνεχίσει να στέκεται σταθερός κι απαρασάλευτος αρωγός στο τιτάνιο έργο τους.

Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και προσωπικά τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη  για τη σταθερή πίστη και διαχρονική επιμονή του στο συγκεκριμένο έργο και να ευχηθούμε να χαρεί τα εγκαίνια του Ε.Σ.Ο.Θ.Ε. το συντομότερο.

 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το