Φρεγάτες ANZAC για το Πολεμικό Ναυτικό: Τα δεδομένα, το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα του Ναυτικού Επιτελείου

*Toυ Κώστα Σαρικά

Κάθε μεταχειρισμένο πλοίο, το οποίο διατίθεται δυνατότητες ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Στόλου ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό ειδικά στη δεδομένη χρονική συγκυρία, διαμηνύει το Ναυτικό Επιτελείο.

Έτσι και η απόφαση της Αυστραλίας να αποσύρει μέσα στα επόμενα χρόνια δύο φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πλοία με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον Ελληνικό Στόλο. Όμως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν  μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν μέχρι το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε επίσημη πρόταση ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση τους.

Η κατάσταση των πλοίων, η διαμόρφωση που διαθέτουν, το κόστος απόκτησης αλλά και η διάθεση ή μη των Αυστραλών να εισέλθουν σύντομα στη διαδικασία παραχώρησης τουλάχιστον τεσσάρων φρεγατών ή ακόμα και των οκτώ που διαθέτουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αποτελούν κάποια από τα αρχικά ερωτήματα τα οποία πρόκειται να τεθούν διερευνητικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, μπορεί η κλάση Anzac να ανήκει στη γενιά των ΜΕΚΟ 200 όπως και οι τέσσερις Ελληνικές κλάσης «ΥΔΡΑ», όμως οι Αυστραλιανές φρεγάτες σε σχέση με τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορές τόσο μηχανολογικά όσο και στον οπλισμό που χρησιμοποιούν.

Anzac

Η Αθήνα έχει ήδη ενημερωθεί και εγγράφως για την απόφαση των Αυστραλών να αποσύρουν εντός των επόμενων δύο ετών, και συγκεκριμένα το 2024 και το 2026, τις φρεγάτες FFH-150 ANZAC και FFH-151 ΑRUNTA, όμως δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να ακολουθήσουν σε απόσυρση και τα υπόλοιπα έξι πλοία ίδιας κλάσης. Και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια εκ των δύο φρεγατών υπό απόσυρση ενδεχομένως να προορίζεται για ανταλλακτικά και όχι για να παραμείνει σε υπηρεσία και να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες. Απάντηση για την κατάσταση των δύο πλοίων μπορεί να δώσει, όπως τονίζεται από Στελέχη του Στόλου, μόνο με αυτοψία στα υπό απόσυρση πλοία.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος απόκτησης των δύο πλοίων θα μπορεί να καλυφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα διαβούλευση, η οποία ανάλογα με τις απαντήσεις των Αυστραλών θα εξελιχθεί ή όχι σε επίσημη κίνηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση τους.

Στα πλεονεκτήματα των φρεγατών Anzac καταλογίζεται φυσικά το γεγονός ότι υπηρετούν σε ένα πολύ ισχυρό παγκοσμίως Πολεμικό Ναυτικό με μεγάλη παράδοση στη συντήρηση των Μονάδων του, αλλά και ο διπλός εκσυγχρονισμός των πλοίων. Πρόκειται για τη διαμόρφωση άμυνας Anti-Ship Missile Upgrade Programme, η οποία πραγματοποιήθηκε και στις οκτώ Anzac αλλά και στο πρόγραμμα Anzac Mid-Life Capability Assurance Programme, το οποίο εκτελέστηκε από την ίδια ανάδοχο εταιρεία BAE Systems.

Anzac

Αναβαθμίσεις οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων ειδικά σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα. Στα μειονεκτήματα των πλοίων αναφέρεται η απουσία αντιπυραυλικού συστήματος. Όλα τα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν από το Ναυτικό Επιτελείο και ανάλογα με τις απαντήσεις θα αποφασιστεί εάν το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα με την εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόκτησης των πλοίων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο