Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Ο Frontex, από κοινού με την Ιταλική Ακτοφυλακή, διοργάνωσε διήμερο σεμινάριο επιθαλάσσιας Έρευνας & Διάσωσης (SAR) με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος.
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι, Ιταλίας, συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από Κράτη Μέλη ΕΕ και τρίτες χώρες, εμπειρογνώμονες του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Αλιείας (EFCA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA), της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) της Ε. Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EUAA). Σκοπός του ήταν η διεξαγωγή και η πραγματοποίηση δοκιμής άσκησης ποικίλων αρμοδιοτήτων ακτοφυλακών όπως επιχειρήσεις SAR, καταστολή παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας, καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων τύπων παραβατικότητας στη θάλασσα.
Tο πρώτο μέρος του σεμιναρίου επικεντρώθηκε στην περιφερειακή συνεργασία σε επιχειρήσεις θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Οι συμμετέχοντας επεξεργάστηκαν σενάρια σχετικά με την έρευνα και διάσωση, ενδεχόμενες αδυναμίες και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Tη δεύτερη μέρα, το σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στη διεξαγωγή διεθνούς πολυπαραγοντικής επιθαλάσσιας άσκησης με θέμα τις επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης.
Η άσκηση SAR διοργανώθηκε από την Ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza). Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης επτά μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού, δύο αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και μια ομάδα νηοψίας. Ειδικός εξοπλισμός SAR χρησιμοποιήθηκε από ενωσιακούς αξιωματούχους, που επέδειξαν τις δεξιότητές τους σε καταστάσεις που απειλείται η ανθρώπινη ζωή. Άπαντες οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε προσομοίωση σύνθετων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.