Frontex: Σε επίπεδα ρεκόρ οι παράτυπες διελεύσεις στην Κεντρική Μεσόγειο

Όταν υπάρχει πραγματική βούληση ο χάρτης του χώρου Σένγκεν αλλάζει. Μειώνονται οι μεταναστευτικές ροές, αυξάνονται οι επιστροφές και όσοι έχουν πραγματική ανάγκη βρίσκουν ένα καταφύγιο! Η σκληρή δουλειά του Λιμενικού και της Αστυνομίας φαίνονται στον χάρτη και κανείς στην Ευρώπη δεν τολμά πλέον να αμφισβητήσει την μεγάλη αλλαγή.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έφτασε σχεδόν τις 80.700, σχεδόν 30% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο και το υψηλότερο σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου από το 2016, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς. *.

Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "80 700 IRREGULAR BORDER CROSSINGS DETECTED SO FAR IN 2023, UP 30% FRONTEX"

Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κεντρικής Μεσογείου το πρώτο τετράμηνο του 2023 τετραπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2009, ακόμη και με τις εγγραφές σε όλες τις άλλες μεγάλες τα δρομολόγια μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σημαντικά ευρήματα

  • Τον Απρίλιο, καταγράφηκαν 25.200 εντοπισμοί παράτυπων συνοριακών διελεύσεων, σημειώνοντας αύξηση 25% από έτος σε έτος.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "RECORD HIGH IN CENTRAL MEDITERRANEAN: DETECTIONS QUADRUPLE TO 42 200 FRONTEX"

  • Η γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου αντιπροσώπευε λίγο περισσότερες από τις μισές παράτυπες διελεύσεις προς την ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος.

Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "CENTRAL MED ACCOUNTS FOR HALF OF ALL IRREGULAR CROSSINGS IN JAN-APRIL FRONTEX"

  • Οι είσοδοι σε άλλες μεταναστευτικές διαδρομές στην ΕΕ παρουσίασαν μείωση.

Οι διελεύσεις που αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου αυξήθηκαν σε σχεδόν 42.200 τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023. Οι εγκληματικές ομάδες λαθρεμπορίου χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτοσχέδιες μεταλλικές βάρκες που συναρμολογούνται βιαστικά μέσα σε λίγες ώρες από την αναχώρηση. Πολλές φορές τα ψαροκάικα ρυμουλκούν αυτές τις μεταλλικές βάρκες πιο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, τον κύριο προορισμό τους.

Αυτή η διαδρομή αντιπροσώπευε λίγο περισσότερες από τις μισές παράτυπες διελεύσεις προς την ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος. Η Κεντρική Μεσόγειος οδήγησε το σύνολο της αύξησης κατά 28% στις συνολικές διελεύσεις μέχρι στιγμής φέτος. Οι υπόλοιπες από τις επτά κορυφαίες διαδρομές παρουσίασαν μειώσεις που κυμαίνονταν από 7% έως 47%.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται την πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες αναχώρησης για να αυξήσουν τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν λαθραία τα σύνορα της ΕΕ.

Ως απάντηση, περισσότεροι από 2.400 αξιωματικοί του μόνιμου σώματος και το προσωπικό του Frontex συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και υποστηρίζοντας κράτη μέλη και γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αν και οι Σύριοι ήταν η πιο συχνά εντοπισμένη εθνικότητα μέχρι στιγμής φέτος, με 17% του συνόλου σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς, ο αριθμός τους μειώνεται κυρίως τους τελευταίους μήνες προς όφελος των υπηκόων από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Ο αριθμός των κατοίκων του Ελεφαντοστού οκταπλασιάστηκε και οι κρατήσεις πολιτών της Γουινέας πενταπλασιάστηκαν. Οι εντοπισμοί Αφγανών πολιτών μειώθηκαν λίγο περισσότερο από το μισό.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία διέρχεται από χώρες όπως η Σερβία και η Βοσνία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ουγγαρία και την Κροατία, ήταν η δεύτερη πιο ενεργή, με πάνω από 22.500 ανιχνεύσεις, μειωμένη κατά 21% από πέρυσι.

Οι χώρες της περιοχής έχουν ευθυγραμμίσει τις πολιτικές τους για τις θεωρήσεις με την ΕΕ και η Ουγγαρία έχει ενισχύσει την ικανότητα ελέγχου των συνόρων της, συμβάλλοντας στην πτώση.

Σημείωση: Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή τη δήλωση αναφέρονται στον αριθμό των ανιχνεύσεων παράτυπης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο άτομο μπορεί να περάσει τα σύνορα πολλές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες στα εξωτερικά σύνορα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση – «ματ» του Λιμενικού μετά τη σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Πώς εκτονώθηκε η κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, που ήταν κενά φορτίου, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές

H οικογένεια Δράγνη και η «αυτοκρατορία» με τα yachts

H KYPIAPXIA THΣ GOLDEN YACHTS ΣTHN AΓOPA YΠEPΠO   ΛYTEΛΩN ΣKAΦΩN H ναυπηγική μονάδα στο Πέραμα και το περίφημο Project X. Tα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού Eπιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την

Πάμπτωχη στα 97 της “έφυγε” η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν

Η Βέρα Πούτινα επί δεκαετίες ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν γιος της, και γεννήθηκε από «παράνομη» σχέση που η ίδια είχε συνάψει με παντρεμένο άνδρα. Επί δεκαετίες η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι

Μετάβαση στο περιεχόμενο