Frontex: Κυκλοφόρησε η ετήσια ανάλυση κινδύνων στα εξωτερικά σύνορα

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”

Την ετήσια έκθεση Ανάλυσης Κινδύνου και Εκτίμησης Απειλών 2023/2024 έδωσε σήμερα (4/9/2023) στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνορακτοφυλακής (EBCGA – Frontex).  Η έκθεση περιέχει εμπεριστατωμένη επισκόπηση των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι μεταναστευτικές τάσεις, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και η εξέλιξη της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Βασικές διαπιστώσεις της έκθεσης αφορούν στους παράγοντες που επιδρούν στη μελλοντική διαμόρφωση των μεταναστευτικών μοτίβων, ως επίσης τις δυνητικές μεταβολές στα μοτίβα λαθρεμπορίου και διακίνησης. Ειδικότερα, η Κεντρική Μεσόγειος αναδεικνύεται ως περιοχή πρωταρχικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυξημένη προσοχή, λόγω του επιδεινούμενου κοινωνικοοικονομικού κλίματος στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, που επιτείνεται από τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την πολιτική αστάθεια σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.

Ταυτόχρονα, οι παράνομες διελεύσεις χερσαίων συνόρων ενδέχεται να μειωθούν λόγω της εκτεταμένης παρουσίας συνοριακών εμποδίων και πλήθους συνοριοφυλάκων, που επιδρούν αποτρεπτικά.

Η έκθεση πραγματεύεται επίσης την πλαστογράφηση ταξιδιωτικών εγγράφων, την τρομοκρατία και άλλα διασυνοριακά εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και η εμπορία ανθρώπων.

Τέλος, ο Frontex επισημαίνει τις μελλοντικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και η ενδεχόμενη χρήση της παράτυπης μετανάστευσης για στρατηγικούς σκοπούς.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι προσβάσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://frontex.europa.eu/assets/Publications/Risk_Analysis/Risk_Analysis/ARA_2023.pdf

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο