Γ. Χατζημάρκος: Οι «Φίλοι του Μαζούτ» αρνούνται την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα

Δριμεία κριτική σε ομάδες δήθεν «ευαίσθητων» πολιτών, που εναντιώνονται στην ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα, ασκεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με ανάρτησή του στο Facebook.

«”Φίλοι του Μαζούτ” είναι στην πραγματικότητα οι δήθεν ευαίσθητοι συμπολίτες μας που καλούν σε αντίσταση. Αρνητές της προόδου και της εξέλιξης. Υπονομευτές της περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Και μην ξεγελιέστε, είναι οι ίδιοι που είναι αντίθετοι σε κάθε, πραγματικά κάθε, έργο υποδομής», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Αυτούσια η ανάρτηση του Περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου

«Το είδαμε και αυτό.

Ομάδα συμπολιτών μας καλεί σε αντίσταση εναντίον της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα. Αυτοί οι συμπολίτες μας, αυτοαποκαλούνται “ευαίσθητοι”, “ενεργοί πολίτες”, “φίλοι του περιβάλλοντος” και άλλα τέτοια συγκινητικά. Συγκινητικοί τίτλοι αλλά ψευδεπίγραφοι. Γιατί, αυτό στο οποίο ουσιαστικά αντιστέκονται είναι στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ειδικά το μαζούτ που αποτελεί και το κύριο καύσιμο των μηχανών των μονάδων που ηλεκτροδοτούν τα νησιά μας.

Χωρίς την διασύνδεση, αποκλείονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις των νησιών μας  από την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Χωρίς την διασύνδεση, καταδικάζονται τα νησιά μας σε μόνιμη εξάρτηση από το μαζούτ.

“Φίλοι του Μαζούτ” είναι στην πραγματικότητα οι δήθεν ευαίσθητοι συμπολίτες μας που καλούν σε αντίσταση. Αρνητές της προόδου και της εξέλιξης. Υπονομευτές της περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Και μην ξεγελιέστε, είναι οι ίδιοι που είναι αντίθετοι σε κάθε, πραγματικά κάθε, έργο υποδομής. Έχουν άποψη για το πόσο “καταστροφικά” είναι όλα τα έργα υποδομής, από τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέχρι τα οδικά έργα, οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και τα λιμάνια. Και τα “κτυπάνε” επίσης όλα, με αναρίθμητες απίστευτες καταγγελίες και προσφυγές που προκαλούν καθυστερήσεις που στοιχίζουν οικονομικά, κοινωνικά , περιβαλλοντικά. Χρονιά μετά τις προσφυγές τους και αφού τις έχουν χάσει στις δικαστικές αίθουσες, εκατοντάδες τα παραδείγματα στα νησιά μας, τα έργα έχουν πλέον ανεπίκαιρες μελέτες και πολλαπλάσιο κόστος που πληρώνει εξ’ ολοκλήρου η κοινωνία της παραγωγής.  Έχουν επιπλέον των άλλων χαρακτηριστικών τους,  εξειδίκευση στις συνομωσίες. Ξέρουν τι υπάρχει πίσω από κάθε πόρτα ή κουρτίνα και μέσα σε κάθε συρτάρι. Τα ξέρουν όλα.

Το έργο που τώρα έχουν αποφασίσει να υπονομεύσουν, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι και η απόδειξη των πραγματικών κινήτρων τους. Ένα έργο 2 δις ευρώ, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία των νησιών μας, είναι αδήριτη ανάγκη για το περιβαλλοντικό, και όχι μόνο, μέλλον των νησιών μας. Δεν αγαπούν το περιβάλλον, απλά το εργαλειοποιούν.

Το σπουδαιότερο είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντικοινωνική. Γιατί, την κοινωνία κτυπούν.

Όχι, αγαπητοί μας “Φίλοι του Μαζούτ” δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Δεν θα σας δώσουμε την χαρά να πλήξετε ξανά την κοινωνία που κινείται με κίνητρο την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Με κριτήριο και στόχο την πραγματική φροντίδα του περιβάλλοντος και όχι προσωπικά συμπλέγματα.

Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τον μηδενισμό και δεν θα λυγίσουμε μπροστά σε ιδεοληψίες.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις και τα περιβαλλοντικά έργα που τώρα υλοποιούνται στα νησιά μας, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία τους. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που τώρα αναλαμβάνονται στα νησιά μας, από τη νομοθεσία για την προστασία των παραλιών και την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων μέχρι την μελέτη της Φέρουσας Ικανότητας, επίσης δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία των νησιών μας. Αυτό είναι που πραγματικά  ενοχλεί τους “Φίλους του Μαζούτ”.

Η πραγματική αντίσταση λοιπόν, απέναντι στα πάσης φύσεως αμφιλεγόμενα ή ακόμα και πολιτικά και κοινωνικά ύποπτα κίνητρα, πρέπει να γίνει από όλους εμάς.

Είναι χρέος μας».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο