Γ. Πλακιωτάκης: Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιθεώρησης της χώρας μας από τον IMO αποδεικνύει το υψηλό ποιοτικό επίπεδο της ελληνικής ναυτιλίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Διοίκησης από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ελέγχου των Κρατών Μελών του Οργανισμού (ΙΜΟ IMSAS) την περίοδο μεταξύ 18 και 27.06.2022.

Στην επιθεώρηση συμμετείχε το σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης, η οποία σύμφωνα με την ελληνική Στρατηγική για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ απαρτίζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, την Υδρογραφική Υπηρεσία ΠΝ, την Υπηρεσία Φάρων ΠΝ, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Το σύστημα ελέγχου των Κρατών Μελών του ΙΜΟ αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι τα Κράτη Μέλη του Οργανισμού, ως κράτη σημαίας, λιμένα και παράκτια κράτη, εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις των κύριων Διεθνών Συμβάσεων που έχουν υιοθετηθεί υπό την αιγίδα του. Το κείμενο της συναφούς ελληνικής Στρατηγικής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΥΝΑΝΠ.

Μετά το πέρας της επιθεώρησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε τα εξής:

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της επιθεώρησης της χώρας μας από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, επιβεβαιώνει έμπρακτα την προσήλωσή της Ελλάδας στις αρχές της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος που πρεσβεύει ο ΙΜΟ. Παράλληλα επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η αποτελεσματική εφαρμογή των ΔΣ του ΙΜΟ από τη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό ποιοτικό επίπεδο της ναυτιλιακής μας διοίκησης και της ελληνικής ναυτιλίας εν γένει.

Η χώρα μας, ως εκλεγμένο μέλος της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ και παραδοσιακό ναυτιλιακό Κράτος, έχει υποστηρίξει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Οργανισμού που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου καθώς αυτό διασφαλίζει ένα κοινό επίπεδο προτύπων για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, και εξαλείφει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ σημαιών, στη βάση έκπτωσης των επιπέδων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για την παροχή υψηλού επιπέδου ναυτιλιακών υπηρεσιών δεν σταματούν σήμερα, καθώς το αποτέλεσμα του ελέγχου θα αξιολογηθεί ενδελεχώς με γνώμονα την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του κύρους της ελληνικής σημαίας και της χώρας μας ως ποιοτικού νηολογίου».

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο εμπλεκόμενο, με την επιθεώρηση, προσωπικό της Ελληνικής Ναυτιλιακής Διοίκησης και στους επιθεωρητές του ΙΜΟ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.