Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό Σώμα ενεργεί πάντα με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Το σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων του Λιμενικού Σώματος διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής Των Ελλήνων.

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «τις συστηματικές προσπάθειες ορισμένων να μας πείσουν για το αντίθετο, παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Η ίδια η ζωή, τους διαψεύδει»,

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξήγησε ότι λόγω «των αναληφθέντων μέτρων ενισχυμένης επιτήρησης καθώς και των εντατικοποιημένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο πεδίο, η Ελλάδα, έχει καταφέρει να καταγράψει μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας 10.074 παράνομες διελεύσεις».

«Η πτωτική αυτή τάση», σημείωσε, «συνεχίστηκε με όμοιο τρόπο και το 2021 σε ποσοστό 53% σε σχέση με το 2020 καταγράφοντας μόλις 4.677 παράνομες διελεύσεις».

Ο κ. Πλακιωτάκης, εξάλλου έδωσε στοιχεία και για τη φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι «κατά το τρέχον έτος, η μεταναστευτική εικόνα μεταβλήθηκε εκ νέου καθώς καταγράφεται μία ιδιαίτερα αυξημένη πίεση στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του διαστήματος 1η Ιανουαρίου έως τέλος Οκτωβρίου των ετών 2021 και 2022 παρατηρούμε ότι οι αφίξεις μεταναστών καταγράφουν αύξηση 185% απαριθμώντας ήδη περί τις 8.332».

Όπως είπε, «το 25% των ροών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα κατά το τρέχον έτος αφορούσε σε περιστατικά μεταναστών που εκκίνησαν, κατά πλειοψηφία, από την Τουρκία και είχαν ως τελικό τους προορισμό την Ιταλία. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ πραγματοποίησε περί τους 900 έγκαιρους εντοπισμούς ύποπτων σκαφών αποτρέποντας την είσοδο σε μεγάλο αριθμό μεταναστών».

Η δράση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ δεν περιορίζεται μόνο στον έγκαιρο εντοπισμό μεταναστών και την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης διέλευσης των συνόρων της Ε.Ε., όπως προβλέπεται από τον κώδικα συνόρων Σένγκεν. Επεκτείνεται και στην εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων που οργανώνουν τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στάθηκε και στο πολύ σημαντικό έργο του Λιμενικού Σώματος, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Μόνο κατά την τετραετία 2019-2022, στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών του για την εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων, το Λιμενικό Σώμα έχει προβεί στη σύλληψη 1.000 και πλέον διακινητών/μελών εγκληματικών οργανώσεων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Από τον Νοέμβριο του 2020, το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει εστιάσει στην αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε σημεία παράνομων εισόδων μεταναστών, όπως την Κω και τη Ρόδο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξαρθρωθεί 19 εγκληματικές οργανώσεις», κατέληξε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο