Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό Σώμα ενεργεί πάντα με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Το σύνολο των επιχειρησιακών δράσεων του Λιμενικού Σώματος διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής Των Ελλήνων.

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «τις συστηματικές προσπάθειες ορισμένων να μας πείσουν για το αντίθετο, παρουσιάζοντας μια εντελώς στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας. Η ίδια η ζωή, τους διαψεύδει»,

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξήγησε ότι λόγω «των αναληφθέντων μέτρων ενισχυμένης επιτήρησης καθώς και των εντατικοποιημένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο πεδίο, η Ελλάδα, έχει καταφέρει να καταγράψει μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας 10.074 παράνομες διελεύσεις».

«Η πτωτική αυτή τάση», σημείωσε, «συνεχίστηκε με όμοιο τρόπο και το 2021 σε ποσοστό 53% σε σχέση με το 2020 καταγράφοντας μόλις 4.677 παράνομες διελεύσεις».

Ο κ. Πλακιωτάκης, εξάλλου έδωσε στοιχεία και για τη φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι «κατά το τρέχον έτος, η μεταναστευτική εικόνα μεταβλήθηκε εκ νέου καθώς καταγράφεται μία ιδιαίτερα αυξημένη πίεση στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του διαστήματος 1η Ιανουαρίου έως τέλος Οκτωβρίου των ετών 2021 και 2022 παρατηρούμε ότι οι αφίξεις μεταναστών καταγράφουν αύξηση 185% απαριθμώντας ήδη περί τις 8.332».

Όπως είπε, «το 25% των ροών που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα κατά το τρέχον έτος αφορούσε σε περιστατικά μεταναστών που εκκίνησαν, κατά πλειοψηφία, από την Τουρκία και είχαν ως τελικό τους προορισμό την Ιταλία. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το Λ.Σ. ΕΛΑΚΤ πραγματοποίησε περί τους 900 έγκαιρους εντοπισμούς ύποπτων σκαφών αποτρέποντας την είσοδο σε μεγάλο αριθμό μεταναστών».

Η δράση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ δεν περιορίζεται μόνο στον έγκαιρο εντοπισμό μεταναστών και την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης διέλευσης των συνόρων της Ε.Ε., όπως προβλέπεται από τον κώδικα συνόρων Σένγκεν. Επεκτείνεται και στην εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων που οργανώνουν τις παράνομες μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στάθηκε και στο πολύ σημαντικό έργο του Λιμενικού Σώματος, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Μόνο κατά την τετραετία 2019-2022, στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών του για την εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων, το Λιμενικό Σώμα έχει προβεί στη σύλληψη 1.000 και πλέον διακινητών/μελών εγκληματικών οργανώσεων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Από τον Νοέμβριο του 2020, το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει εστιάσει στην αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε σημεία παράνομων εισόδων μεταναστών, όπως την Κω και τη Ρόδο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξαρθρωθεί 19 εγκληματικές οργανώσεις», κατέληξε.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο