G20: Χωρίς συμφωνία οι 20 ισχυρότερες οικονομίες – Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως

Οι 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου καταδίκασαν μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας

Χωρίς συμφωνία για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και τον πληθωρισμό που ήταν άλλωστε και τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα ολοκληρώνεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών που απαρτίζουν την G20 και που έλαβε χώρα στην Ινδονησία.

Οι 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου καταδίκασαν μεταξύ άλλων τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής ανασφάλειας, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια υπουργός της Ινδονησίας.

Κοινή ανακοίνωση των G20 δεν υπήρξε καθώς οι υπουργοί Οικονομίας δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην τελευταία συνάντηση στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, η οποία και αυτή έληξε χωρίς κάποιο επίσημο κείμενο.

Οι προκλήσεις έχουν επιδεινωθεί

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ινδονησίας, «τα μέλη σημείωσαν ότι οι υπάρχουσες προκλήσεις έχουν επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων των αναντιστοιχιών προσφοράς-ζήτησης, των διαταραχών στον εφοδιασμού και της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας, που ενίσχυσαν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και συνέβαλαν στον αυξανόμενο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας».

«Πολλά μέλη σημείωσαν τη σημασία της συνεχιζόμενης δράσης για την κλιματική αλλαγή, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους», προσθέτει στην ανακοίνωση.

Όλα τα μέλη τα οποία ήταν παρόντα στη συνάντηση — μαζί και οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας — δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για την αποφυγή μελλοντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορούν τρόφιμα και βασικές προμήθειες.

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Οι διαταραχές που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που τώρα επιδεινώθηκε από την πολεμική κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας – δεν έχουν επιλυθεί και επιπλέον προκαλούν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην παράδοση τροφίμων, λιπασμάτων και καυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Πολλά μέλη είναι έτοιμα να αναλάβουν άμεσες συλλογικές ενέργειες για την επισιτιστική ασφάλεια, μεταξύ άλλων συνεργαζόμενοι με άλλες πρωτοβουλίες», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ινδονησίας.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι κεντρικές τράπεζες της G20 συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να δρομολγήσουν νομισματικές πολιτικές που θα περιόριζαν την άνοδο των τιμών.

Μείζον το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία Covid-19.

«Χαιρετίζουμε τη σύσταση ενός Ενδιάμεσου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου (FIF) για την Πρόληψη, την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Πανδημίας, όπως αναπτύχθηκε από την Κοινή Ομάδα Χρηματοοικονομικών και Υγείας της G20 και φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα», ανέφερε η ανακοίνωση της Ινδονησίας.

Το FIF — χρηματοδοτούμενο εθελοντικά από τα μέλη — θα εξασφαλίσει επαρκή, διαρκή και καλύτερα συντονισμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συνόδου, συζητήθηκε και το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τα μέλη συμφώνησαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την COP26 με στόχο την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα και των καθαρών μηδενικών στόχων.

Η G20 υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά και να εξορθολογίσει, μεσοπρόθεσμα, «αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση».

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπερόπλο της Τουρκίας είναι στο Αιγαίο (video)

Το είπαν  και το έκαναν οι Τούρκοι και έριξαν το πλέον αόρατο, ταχύτερο και ιδιαίτερα καλά οπλικά εξοπλισμένο θαλάσσιο σκάφος. Πρόκειται για το ένοπλο μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα SANCAR που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και πολύ σύντομα θα περιπολεί τα

Μεθυσμένοι Αμερικανοί ναύτες ξυλοκόπησαν 15χρονες στα Χανιά

Τουλάχιστον τρία επεισόδια έχουν προκαλέσει στα Χανιά μεθυσμένα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford και τα δυο από αυτά έγιναν μεταξύ τους. Πιο σοβαρό είναι το τρίτο, που προκάλεσαν δυο Αμερικανοί σε βάρος δυο μαθητριών ηλικίας 15 χρόνων. Οι

Τεράστιος κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη- Ποιοι χώροι βρίσκονται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.   «Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση

Trafficking: Στα χέρια της αστυνομίας εγκληματική οργάνωση – Πώς παγίδευαν τις γυναίκες

Συνελήφθη και ο αρχηγός – Ύστερα από έρευνες σε έξι οίκους ανοχής, παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε 10 γυναίκες Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν 6 μέλη εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο