Γαλλία: Υπογραφή δήλωσης προθέσεων για συνεργασία με την Ελλάδα στον θαλάσσιο τομέα

Δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Γάλλος Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας, κ. Hervé Berville.

Η σχετική δήλωση υπεγράφη, σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση περιλαμβάνει τα εξής πεδία συνεργασίας:

Διαβουλεύσεις των δύο μερών, σε τακτική βάση, αναφορικά με την προετοιμασία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025 (Νίκαια Γαλλίας, 9-13 Ιουνίου 2025).

Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ελλάδα συνεργάζονται για τη διεύρυνση της συμμαχίας υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων, καθώς και για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά και για την υλοποίηση του στόχου προστασίας των ωκεανών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των δικτύων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ).

-Διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω: ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις άδειες παραγωγής (τιμή, διαδικασία ανάθεσης) και αναζήτησης διμερών σχεδίων ένταξης και βιομηχανικής συνεργασίας για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.

-Αναζήτηση δυνατοτήτων για κοινές δράσεις ή επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και συνεργασία για την προσαρμογή των ελληνικών και γαλλικών λιμένων στα ευρωπαϊκά και διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα (παροχή καυσίμων, εξηλεκτρισμός κ.λπ.). Οι παραπάνω πρωτοβουλίες προωθούνται, με βάση τους στόχους που αποφασίστηκαν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την απo-ανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας η συνεργασία των δύο χωρών στα παραπάνω θέματα – αναλόγως της διαθεσιμότητας των πόρων – μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών, με την κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και την ανταλλαγή μεθόδων και εργαλείων, με την κινητοποίηση κάθε χρήσιμου/σχετικού εταίρου για την ανάπτυξη και την επίτευξη έργων συνεργασίας, κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο