Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η τελική αριθμητική στη ΝΔ – Τι θα πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Σαμαράς

Δείτε live τη συζήτηση, σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία – Στις 13:00 η ομιλία του πρωθυπουργού που θα επικεντρωθεί στην προστασία των παιδιών – Ποιοι λένε «όχι», ποιοι επιλέγουν αποχή, ποιοι μετακινήθηκαν στο «ναι»
Η ώρα της αλήθειας για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που εξισώνει το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και για τα ομόφυλα ζευγάρια έφτασε, με τη διαδικασία να κορφώνεται απόψε με την ονομαστική ψηφοφορία. Για το νομοσχέδιο, βεβαίως, τον λόγο θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα ανέβει στο βήμα για να μιλήσει για μια εμβληματική, από κάθε άποψη, μεταρρύθμιση στις 13:00.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει έχουν υπάρξει έντονες διεργασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκης Θανάσης Νέζης να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ πολλές επικοινωνίες με βουλευτές έχουν κάνει επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και ο γραμματέας της γαλάζιας Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης.

Στην παρέμβασή του που αναμένεται να είναι σε ήπιους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Πολιτεία κατοχυρώνει την ισότητα όλων των πολιτών, με πρώτιστο στόχο την προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι σέβεται όλες τις απόψεις, ιδίως για ένα ζήτημα που είναι συνειδησιακό, εξ ου και ο ίδιος επέλεξε να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους κομματικούς βουλευτές, υπογραμμίζοντας πάντως ότι για τους υπουργούς υπάρχει ένα αυξημένο πλαίσιο ευθύνης. Εξαίρεση θα αποτελέσει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα απέχει και έχει τοποθετηθεί ευκρινώς στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα, εξηγώντας τις ενστάσεις τους. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ρύθμιση που θα ψηφιστεί προσθέτει δικαιώματα σε πολίτες, χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από άλλους και υπό αυτή την έννοια πρέπει να ψηφιστεί ως ένα βήμα προόδου. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να φανεί και κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα πετάξει το γάντι προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκαταλέγουν εαυτούς στις «προοδευτικές δυνάμεις» και αναμένεται να έχουν απώλειες, ιδίως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Τα νούμερα και η παρέμβαση Σαμαρά

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τα «ναι» θα πρέπει να υπολογίζονται γύρω στα 105 με 110. Προς τούτο έχει γίνει συστηματική δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα, με τηλεφωνήματα, ραντεβού και επεξηγήσεις σε προβληματισμένους βουλευτές. Επαφές που γίνονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, «το γκολ μπορεί να μπει και στο ’95 και κάποιος που είναι στην αποχή εν τέλει να υπερψηφίσει, σταθμίζοντας μια σειρά πραγμάτων».

Βεβαίως, σήμερα πολλοί θα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να ανέβει στο βήμα γύρω στις 18:00. Ο κ. Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας του, αν και αναμένεται να αποδομήσει το νομοσχέδιο, το οποίο και θα καταψηφίσει. Βουλευτής που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό λέει στο protothema.gr, πάντως, ότι ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο που δεν θα δώσει περιθώριο ερμηνείας ότι αντιπαρατίθεται συνολικά με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό, βεβαίως, μένει να φανεί στην πράξη. Έτερος βουλευτής, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «είναι κρίσιμο που μιλάει ο Σαμαράς, για να μην επιτρέψουμε να εκφράζεται το όχι αποκλειστικά από τα δεξιότερα κόμματα».

Ποιοι καταψηφίζουν και απέχουν

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, προς το «όχι» προσανατολίζονται οι εξής βουλευτές της ΝΔ, πέραν του κ. Σαμαρά: Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας), Άννα Καραμανλή (Νότιος Τομέας Β’ Αθηνών), Κώστας ΚαραγκούνηςΜάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαϊας), Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτίας), Κώστας Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Θεόδωρος Καράογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας), Θανάσης Δαβάκης (Λακωνίας), Φώντας Μπαραλιάκος (Πιερίας), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας), Μπάμπης Αθανασίου (Λέσβου), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Φωτεινή ΑραμπατζήΘεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης). Ο κ. Χαρακόπουλος θα βρίσκεται σε αποστολή της Βουλής εκτός Ελλάδος και θα ψηφίσει επιστολικά, ενώ μένει να φανεί αν κάποιοι εκ των προαναφερθέντων εν τέλει δεν θα εμφανιστούν για να ψηφίσουν. Κάποιοι εκ των διαφωνούντων, πάντως, έλαβαν ήδη τον λόγο χθες και άλλοι θα ακολουθήσουν σήμερα.

Στη δεξαμενή της αποχής εντοπίζονται αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πέραν του Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί προσανατολίζονται προς τα εκεί, η Μαρία Κεφάλα, ο Γιάννης Μπούγας και ο Σταύρος Κελέτσης. Σημειωτέον, ότι για την κυρία Κεφάλα επικρατεί βαρύ κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο συγκατατίθεται από το υπουργείο της. Και η περίπτωση του κ. Μπούγα είναι περίπλοκη, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τον μη βουλευτή-υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να έχει επιφυλάξεις.

Από τους βουλευτές της ΝΔ, την οδό της αποχής αναμένεται να επιλέξουν οι: Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος (Α’ Αθηνών), Νότης Μηταράκης (Χίου), Γιάννης Ανδριανός (Αργολίδος), Δημήτρης Κούβελας (Α’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδας), Στέλιος ΠέτσαςΓιώργος Βλάχος (Ανατολικής Αττικής), Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιώς), Γιάννης Καλλιάνος (Νοτίου Τομέα), Διονύσης Ακτύπης (Ζακύνθου), Θανάσης Καββαδάς (Λευκάδας), Δημήτρης ΜαρκόπουλοςΓιάννης Τραγάκης, Μιχάλης Λιβανός (Β’ Πειραιώς), Σπύρος Κουλκουδίνας (Πιερίας), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), Τάσος Δημοσχάκης (Έβρου), Χριστόδουλος Στεφανάδης (Σάμου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Γιάννης Γιάτσιος (Γρεβενών), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Θανάσης Μπούρας (Δυτικής Αττικής).

Υπάρχει και μια πιο περιορισμένη ομάδα βουλευτών που ταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης και αναμένεται να αποφασίσουν τελευταία στιγμή πώς θα κινηθούν. Ο λόγος για τους: Λάκη Βασιλειάδη (Πέλλας), Θανάση Λιούτα (Τρικάλων), Δημήτρη Καλογερόπουλο (Δυτικού Τομέα), Νίκο Βλαχάκο (Α’ Πειραιώς) και Γιώργο Στύλιο (Άρτας).

Ποιοι πείστηκαν

Μεταξύ των άνω των 100 «ναι» που θα καταγραφούν σήμερα θα είναι και ψήφοι βουλευτών που είχαν ισχυρές επιφυλάξεις και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μετεστράφησαν. Τελευταία προσθήκη σε αυτή την ομάδα ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος που ανακοίνωσε χθες ότι υπερψηφίζει χωρίς αστερίσκους.

Αυτή τη ρότα μοιάζουν να ακολουθούν και δύο υφυπουργοί, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και βουλευτές όπως η Σέβη Βολουδάκη (Χανίων), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Νοτίου Τομέα), Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρου), Γιώργος Γιάννης (Χαλκιδικής), Τζίνα Οικονόμου (Ευρυτανίας), Μακάριος Λαζαρίδης και Αγγελική Δεληκάρη (Καβάλας) κ.α.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο