Γεραπετρίτης: Σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας – Στις 18/9 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα. «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», είπε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία κινείται σε 3 άξονες: αυτού του πολιτικού διαλόγου, της ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας των συνομιλιών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι κρίσιμο σημείο για το Κυπριακό είναι κρίσιμη η επανέναρξη των συνομιλιών ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι για εμάς οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας και στην Ελλάδα απολάβουν ισοπολιτεία και ισονομία.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα – Σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες. Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο