Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ετοιμάζουν το μαχητικό του μέλλοντος

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος (Future Combat Air System, FCAS), ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο.

Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, κλείστηκε συμφωνία για την επόμενη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης του συστήματος.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη συνέχιση του φιλόδοξου βιομηχανικού σχεδίου, που αναμένεται να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλλία να έχει τη γενική εποπτεία.

Πρόκειται για «μεγάλο βήμα και σημαντική ένδειξη της εξαίρετης συνεργασίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας», έκρινε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Κατά την άποψη της κυρίας Λάμπρεχτ, η συμφωνία «ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ευρώπης και εξασφαλίζει την απόκτηση σημαντικής τεχνογνωσίας για τη δική μας και την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Το σχέδιο προκάλεσε πρόσφατα εντάσεις στον γαλλογερμανικό άξονα. Η Dassault και η Airbus, οι δύο βιομηχανίες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του συστήματος, δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν για την κατανομή των καθηκόντων παρότι διαπραγματεύονται για πάνω από έναν χρόνο.

Η συμφωνία κλείστηκε μερικές ημέρες πριν από τη συνάντηση της γαλλίδας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Στη θεωρία τουλάχιστον, το FCAS θα είναι επιχειρησιακό το 2040. Θα αντικαταστήσει το Eurofighter. Πέρα από το αεροσκάφος, μέρος του θα είναι επίσης οπλισμένα και άοπλα UAVs.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλακιωτάκης: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλέον πρωταγωνιστεί στις διεθνείς μεταφορές

Τη θέση του ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλέον πρωταγωνιστεί στις διεθνείς μεταφορές, ενισχύοντας το ρόλο του και την προστιθέμενη αξία του στην ανάπτυξη της περιοχής, διατύπωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογραμμίζοντας σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα,

ΟΛΠ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και συγκεκριμένα στην Ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙ, ανακοινώνει η ΟΛΠ. Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν τμήμα της δεύτερης φάσης του ευρύτερου έργου βελτίωσης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και περιλάμβαναν την

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Σενάριο κρίσης νότια της Κρήτης– Το σεισμογραφικό σκάφος και ο ρόλος της Τρίπολης – Σε επιφυλακή ο Στόλος

Στην εκτίμηση ότι πίσω από την προκλητική αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης και της υπουργού εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς η οποία κάνει λόγο «για έρευνες της Ελλάδας σε διαφιλονικούμενη περιοχή»  κρύβεται η Άγκυρα φαίνεται ότι καταλήγει η Αθήνα. Την ώρα που η

Φωτογραφική διάταξη για την επιλεκτική προαγωγή Αξιωματικών (εκ ΔΥΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε πως στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Σύσταση Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων και θέματα προσωπικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.  περιλαμβάνεται και