Γερμανικά ΜΜΕ: 50.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα αιτούνται άσυλο στη Γερμανία

«Η αλήθεια είναι, όπως υποστηρίζεται, ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίζουν το ταξίδι τους οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες»

Στην επανέναρξη της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου προσφύγων και μεταναστών που έχουν ήδη πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα προχωρά η Γερμανία.

Το δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sonntag έχει τίτλο «Σχεδόν 50.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα» και σημειώνει ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν λάβει καθεστώς προστασίας σε άλλο κράτος της ΕΕ, αιτούνται εκ νέου άσυλο στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση το ανέχεται».

Διαβάστε επίσης: Πλακιωτάκης: Έχουν διπλασιαστεί οι μεταναστευτικές ροές από το καλοκαίρι του 2020

Στους περισσότερους αιτούντες χορηγείται άσυλο στη Γερμανία

Το δημοσίευμα σχολιάζει τη δευτερογενή μετανάστευση ανθρώπων που έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα αλλά αιτούνται εκ νέου άσυλο στη Γερμανία. Σημειώνει ότι οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την επιστροφή τους, καθώς η γερμανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα είναι αντίξοες. Και ενώ όπως επισημαίνει επί μήνες οι υποθέσεις αυτές είχαν παγώσει, τώρα η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου, και μάλιστα στους περισσότερους από τους αιτούντες, χορηγείται άσυλο στη Γερμανία.

Σχεδόν 50.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν

Στην απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών στο σχετικό ερώτημα της Welt am Sonntag, αναφέρεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο άρχισε και πάλι η επεξεργασία όλων αυτών των υποθέσεων.

Σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού ΥΠΕΣ μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υποβληθεί 49.841 αιτήσεις για άσυλο από ανθρώπους που ήδη είχαν λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα.

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους ελήφθησαν περίπου 15.200 αποφάσεις, εκ των οποίων το 88% ήταν θετικές. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας έχει αποτύχει

Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα η εν λόγω εξέλιξη συνιστά μια παραδοχή ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα έχει αποτύχει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που ήδη έχουν εισέλθει στη Γερμανία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τους δεχτεί πίσω.

Αναφέρει δε ότι την άνοιξη του 2021 η τότε γερμανική κυβέρνηση είχε προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει εκείνη το κόστος για τη μέριμνα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που θα δεχόταν πίσω η Ελλάδα, βοήθεια που αρνήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Μηταράκης: Η δευτερογενής μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα

Σύμφωνα με το άρθρο ο αρμόδιος Υπουργός, Νότης Μηταράκης, δεν θεωρεί ότι η δευτερογενής μετανάστευση συνιστά πρόβλημα, καθώς διερωτάται γιατί θα πρέπει κάποιος, εφόσον λάβει άσυλο, να είναι περιορισμένος γεωγραφικά.

Η αλήθεια είναι, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίζουν το ταξίδι τους οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Γίνεται ακόμα αναφορά στο έργο ISBIG που καταρτίστηκε από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών το 2021 για την ενσωμάτωση όσων έχουν λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από τη Γερμανία και ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ωστόσο, δεν έχει φέρει αποτέλεσμα.

Τεχνικά τα χρήματα που έχει διαθέσει η Γερμανία δεν είναι διαθέσιμα

Από την πλευρά του ο Μηταράκης απαντώντας στην εφημερίδα σημειώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τον τομέα της μετανάστευσης για το διάστημα 2021-2027: «Τα χρήματα που πρόθυμα θέτει η Γερμανία στη διάθεση της Ελλάδας για την ενσωμάτωση των αναγνωρισμένων προσφύγων, τεχνικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Κατ’ αρχήν έχουμε συμφωνήσει με την Nancy Faeser». Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει τα οικονομικά ζητήματα να αποσαφηνιστούν εντός του έτους, οπότε και το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί κανονικά το 2023.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο

Μετάβαση στο περιεχόμενο