Γερμανική «θηλιά» στην ευρωζώνη για μείωση του χρέους και δημοσιονομικούς κανόνες

Η Γερμανία επιδιώκει να περιορίσει τον ρόλο της Κομισιόν στις συμφωνίες για τη μείωση του χρέους υπερχρεωμένων χωρών της Ε.Ε.

Πιο αυστηρούς κανόνες μείωσης του χρέους στις χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αλλά και πιο αυστηρούς περιορισμούς για τον ρόλο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συμφωνίες για τα δημοσιονομικά με τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. επιθυμεί η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η Ε.Ε. ετοιμάζεται για μια ριζική αναθεώρηση των δημοσιονομικών της κανόνων.

Όλα αυτά αναφέρονται σε έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, και στο οποίο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί να μειώνονται οι αναλογίες χρέους-ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο. Οι χώρες που έχουν πιο μικρά χρέη, θα μπορούν να μειώνουν την αναλογία αυτή κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως.

Σήμερα, οι κανόνες της Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνουν μείωση κατά το 1/20 κάθε χρόνο.

Όπως σχολιάζουν οι FT, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δεν θέλει να αφήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί και να επιβλέπει τα σχέδια για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ.

Εξάλλου, οι Γερμανοί, ιστορικά, είναι δύσπιστοι απέναντι στον ρόλο της Κομισιόν αναφορικά με την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της επιείκειας που έχει δείξει στο παρελθόν στα ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία, αλλά ακόμα και η Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ρόλο της Κομισιόν σε αυτή τη συμφωνία, το Βερολίνο υποστηρίζει «κοινά ποσοτικά κριτήρια αναφοράς και διασφαλίσεις, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα μεταρρυθμισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο». Η Γερμανία παρουσιάζει επίσης επιπλέον τρόπους περιορισμού της αύξησης των δημοσίων δαπανών μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλυμνος: Συγκινητική απελευθέρωση δελφινιού από καΐκι

Ψαράδες στην Κάλυμνο έσωσαν ένα δελφίνι που μπλέχτηκε στα δίχτυα τους. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook με τίτλο «Απελευθέρωση δελφινιού από Καλύμνιο καΐκι» φαίνονται οι ψαράδες να κρατούν στην αγκαλιά τους το πανέμορφο μικρό δελφίνι και να κόβουν τις πετονιές, ενώ

Ένας Αμερικάνος «κροίσος» με ελληνικές ρίζες για τον Λευκό Οίκο – Ο Jamie Dimon της JP Morgan

Η ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ο Jamie Dimon βγάζει κατά κάποιον τρόπο νόημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, John Foley: μετά τη διοίκηση της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας στον δυτικό κόσμο, δεν υπάρχουν και πολλές θέσεις περαιτέρω

Ο άγνωστος στρατηγός Κωσταράκος

Τέτοιες μέρες, αρχές Ιουνίου του 2011, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έχει μπει στην διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα και με αριστερές καταβολές ο υπουργός αναζητεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό που

Θεσσαλονίκη: Το μπάνιο στη θάλασσα κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία

Ένας 60χρονος πήγε με την σύζυγό του για κολύμπι και πνίγηκε. Σε τραγωδία εξελίχθηκε το μπάνιο στη θάλασσα για ένα ζευγάρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, καθώς ο 60χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, πήγε για κολύμπι

Μετάβαση στο περιεχόμενο