Για… γέλια τα “ανίκητα” τουρκικά drones

Τα Bayraktar TB2 διαφημίστηκαν ως τα όπλα που θα αλλάξουν τον σύγχρονο πόλεμο. Όμως φαίνεται ότι οι προσδοκίες ήταν υπερβολικές.

Όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 χαιρετίστηκαν ως ο σωτήρας της Ουκρανίας και το μέλλον του πολέμου.

Τα τουρκικά drones βρήκαν πεδίο να διαφημιστούν και η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές επιδόσεις τους ήταν αξιοσημείωτες, δημιουργώντας αίσθηση και προβληματίζοντας όλους τους γείτονες της Τουρκίας.

Τα Bayraktar TB2 παρουσιάστηκαν ως ο σωτήρας της Ουκρανίας. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, σχεδόν όλα τους πιστεύεται ότι έχουν καταρριφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τα εναπομείναντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-δολοφόνοι έχουν πλέον περιοριστεί σε καθήκοντα αναγνώρισης, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας.

Στην αρχή του πολέμου υπήρξαν πολλές αναφορές και video με τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τα Bayraktar για να πλήξουν τα ρωσικά άρματα μάχης. Μάλιστα η δημοτικότητά τους ήταν τόσο μεγάλη που ενέπνευσαν και ένα λαϊκό τραγούδι που έγινε πολύ δημοφιλές στην χώρα.

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, τα άλλοτε πολύτιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου καταρριφθεί και όσα έχουν απομείνει έχουν περιοριστεί σε καθήκοντα αναγνώρισης, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο BusinessInsider από τον Samuel Bendett, ειδικό αναλυτή σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά συστήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Bayraktar TB2 λειτουργούν καλά όταν επιχειρούν σε πεδία χωρίς εξελιγμένα μέσα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι: “Ως ένα σχετικά αργό και χαμηλά ιπτάμενο UAV, μπορεί να γίνει στόχος για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα – το είδαμε αυτό στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.

Στην περίπτωση της Ρωσίας, αρχικά ήταν αρκετά ευάλωτη σε πλήγματα από τα ουκρανικά Bayraktar. Όμως σύντομα προσαρμόστηκε για να βελτιώσει τον ηλεκτρονικό της πόλεμο και έκτοτε κατέρριψε και μπλόκαρε με επιτυχία πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δήλωσε πέρυσι ότι είχε παραλάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, αλλά μέχρι το τέλος του 2022, είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.

Ο διοικητής της ρωσικής αεροπορικής άμυνας, αντιστράτηγος Αντρέι Ντέμιν, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περισσότερα από 100 από τα drones τον Απρίλιο.

Τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα TB2 κυρίως για σκοπούς πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και όχι για επιθέσεις. Αυτή την εποχή τα εκμεταλλεύονται ως παρατηρητές για να κατευθύνουν άλλα μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις επιθέσεις τους.

Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει πλέον μία ξεκάθαρη αμυντική τακτική εναντίον των Bayraktar, και υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι ρίχνουν περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μεγέθους το μήνα.

Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν από κοντά όλες οι δυτικές δυνάμεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μία καλή ευκαιρία για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με νέα οπλικά συστήματα και τακτικές πολέμου.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν για τα τουρκικά drones μας αφορούν και εμάς άμεσα. Και καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις που αποκτήθηκαν ώστε να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.

Μπορεί τα Bayraktar να διαφημίστηκαν από τους Τούρκους ως η απόλυτη απειλή για την χώρα μας, όμως όπως φαίνεται η αντιμετώπισή τους είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταφέροντας 11 ρ/κ από Ασία σε Ευρώπη με το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών “Happy Star”

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα από το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών Happy Star, το φόρτωσε και μετέφερε 11 ρυμούλκα από την Ασία προς την Ευρώπη. Το 156 μέτρων πλοίο διαθέτει δυο γερανούς με ανυψωτική ικανότητα 1100 τόνους! Το Happy

Δεξαμενόπλοια: Ο σκιώδης στόλος που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο παραμένει στο παιχνίδι

Αυτό, όπως μεταδίδει το Hellenic Shipping News, πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν επιπτώσεις  στη μελλοντική προσφορά δεξαμενόπλοιων. Στην τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση η ναυλομεσιτική εταιρεία Gibson αναφέρει πως “οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχουν

Ώρα νησιού: Γιατί κάποια θέρετρα στις Μαλδίβες μετακινούν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα πολυτελή θέρετρα των Μαλδίβων τα έχουν πραγματικά όλα – το τιρκουάζ νερό, την πλούσια θαλάσσια ζωή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικό τους σύστημα χρόνου. Αναφέρεται ως «ώρα του νησιού», δεν είναι μια μεταφορική ρήση που

Σύγκρουση και βύθιση πλοίου στον Εύξεινο Πόντο

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τρία μέλη πληρώματος Συριακής εθνικότητας αγνοούνται όταν το 36 ετών πλοίο τους συγκρούσθηκε και βυθίστηκε στο διάδρομο σιτηρών της Ουκρανίας πλησίον των ακτών της Ρουμανίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/5). Tο υπό σημαία Τανζανίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο