Τα Ελληνικά υποβρύχια drones που τρέμουν οι Τούρκοι

Η ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας των θαλασσίων συνόρων είναι πάντα προτεραιότητα για τα παράκτια κράτη, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε γεωγραφικά στρατηγικά και ταυτόχρονα ευαίσθητα σημεία.

Με την τεχνολογική πρόοδο, οι τεχνικές αναβαθμίζονται συνεχώς, και τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα σκέφτεται σοβαρά να μπει στο… παιχνίδι των υποβρύχιων drones που κάνουν την εμφάνιση τους, όπως πρόσφατα της Aurora Flight Sciences, της Boeing.

Τα υποβρύχια drones, γνωστά και ως αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUVs), είναι ικανά να εκτελούν ποικιλία αποστολών χωρίς την ανάγκη άμεσου ανθρώπινου ελέγχου. Μπορούν να καταγράφουν σημαντικά δεδομένα, να παρακολουθούν θαλάσσιες περιοχές, να αναλαμβάνουν ερευνητικές και συντηρητικές εργασίες, καθώς και να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν υποθαλάσσια συστήματα.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής άμυνας, τα υποβρύχια drones αναμένεται να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της χώρας στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, βρισκόμενη σε μια περιοχή με συχνές τεταμένες σχέσεις, ιδίως με την Τουρκία, χρειάζεται να ενισχύσει τις ικανότητες παρακολούθησης και προστασίας των θαλάσσιων συνόρων της.

Τα AUVs προσφέρουν μία σειρά από τεχνικά πλεονεκτήματα. Με την ικανότητα να λειτουργούν σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες, καθώς και την αυτονομία τους που επιτρέπει παρατεταμένες αποστολές, τα drones αυτά είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη συνεχή επιτήρηση και διαχείριση θαλάσσιων περιοχών που απαιτούν σταθερή παρουσία και επιτήρηση.

Οι εφαρμογές τους δεν περιορίζονται μόνο στην παρακολούθηση και την ασφάλεια. Τα υποβρύχια drones μπορούν επίσης να αναλάβουν κρίσιμες αποστολές όπως η έρευνα και η συλλογή δεδομένων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η καταμέτρηση και η εξερεύνηση φυσικών πόρων, καθώς και η διάσωση και η αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

Μετάβαση στο περιεχόμενο