Για ποιους συνταξιούχους θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Τα σχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), που καταβάλλουν περίπου 750.000 συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ, αναμένεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2024.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδωνι Γεωργιάδη, θα υπάρξει ριζική αναμόρφωση της κλίμακας εισφορών, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση των συνταξιούχων. Οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, με την έλευση της νέας χρονιάς θα συσταθεί επιτροπή αρμοδίων από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια αναμόρφωσης της κλίμακας με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα.

Τα σενάρια

Στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμοδίων αναμένεται να εξεταστούν διαφορετικές προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΑΣ, με πρώτη εκείνη της οριζόντιας μείωσης της εισφοράς, στο μισό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξεταστεί με αναλογιστική οικονομική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων για τον ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο σενάριο αφορά, στην υπάρχουσα κλίμακα, την επιβολή εισφοράς ανά κλίμακα, μόνο όμως για το υπερβάλλον ποσό της σύνταξης και όχι για το σύνολό της. Να μην επιβάλλεται η ΕΑΣ από το πρώτο ευρώ, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή, σε μια σύνταξη 1.500 ευρώ, για παράδειγμα, επιβάλλεται σήμερα παρακράτηση (ΕΑΣ) 3%, που ισούται με 45 ευρώ. Αν, όμως, αυτή επιβληθεί μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ, με μεγαλύτερο όμως συντελεστή, η εισφορά μειώνεται αισθητά.

Το τρίτο σενάριο αφορά τη δημιουργία νέων διαφορετικών κλιμακίων με μεγαλύτερα ποσοστά παρακράτησης, αλλά μόνο στο επιπλέον ποσό της σύνταξης και όχι στο σύνολό της.

Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010, ώστε να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.

Πρόκειται για ένα μέτρο που τέθηκε σε ισχύ το 2010, με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων να εκτιμούν πως τα έσοδα στον «κουμπαρά» έχουν φτάσει τα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ αφορά περισσότερους από 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από την 1η/1/2024 και μετά, καθώς κάποιοι θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω της αύξησης 3% που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις συντάξεις.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι συνταξιούχοι με υψηλές συντάξεις και ΕΦΚΑ εισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ. Τα μισά είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων και τα υπόλοιπα τα εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Στόχος είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός κεφαλαίου που θα συμβάλει, σε δύσκολες εποχές, στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο ΑΚΑΓΕ, στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό ποσό, το οποίο δεν αντέχει να καλύπτει ετησίως ο Προϋπολογισμός.

Τι ισχύει σήμερα

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, που θεσπίστηκε από το 2010, είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέρχεται στις μεν κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, στις δε επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Ετσι, λοιπόν, η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται τόσο στις προ νόμου Κατρούγκαλου απονεμηθείσες συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί όσο και σε αυτές που χορηγήθηκαν με τον νέο υπολογισμό.

Σήμερα, η ΕΑΣ επιβάλλεται κυρίως σε συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΝΑΤ με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.

Οι κρατήσεις ξεκινούν από 3% και αλλάζουν ανά 300 ευρώ σύνταξης, ενώ επιβάλλονται στο σύνολο της σύνταξης, δηλαδή από 1.400 ευρώ έως 1.700 ευρώ κράτηση 3%, σε όλο το ποσό, από 1.700,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ 6%, σε όλο το ποσό, από 2.000,01 ευρώ έως 2.300 ευρώ κράτηση 7%, από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ 9%, από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ 10%, από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ 12%, από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ 13%, από 3.500,01 και άνω κράτηση 14%.

Το πρόβλημα που προκύπτει λόγω της ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και, πάντως, για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ, γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% που θα πάρει, όμως, για το 2024 η σύνταξή του θα φτάσει στα 1.436,85 ευρώ και θα έχει την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%. Πρακτικά, η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ. Η αύξηση που θα πάρει είναι 41,85 ευρώ, αλλά λόγω της ΕΑΣ η σύνταξή του θα γυρίσει στα 1.400 ευρώ και το όφελός του θα είναι μόλις 5 ευρώ.

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Σουηδία: Περίπου 62.000 άνθρωποι είναι ενεργοί ή έχουν διασυνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα στη χώρα, σύμφωνα με την αστυνομία

Περίπου 62.000 άνθρωποι είναι ενεργοί ή έχουν διασυνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της χώρας, στην οποία οι αρχές αγωνίζονται εδώ και χρόνια να περιορίσουν τη βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Τα φονικά επεισόδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο