Για πρώτη φορά πάνω από £40 εκατ. ο ετήσιος Π/Υ του ΙΜΟ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η 33η Συνέλευση ΙΜΟ – Διαβάστε ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που θα εξετάσει

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization – IMO), θυγατρικού του συστήματος ΟΗΕ. Η Συνέλευση απαρτίζεται από το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού και συνέρχεται σε σύνοδο κάθε δύο χρόνια στην έδρα του IMO στο Λονδίνο, όπου θα επιλύσει τα επιμέρους ζητήματα του προγράμματος εργασιών του, θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του και θα εκλέξει τα μέλη του Συμβουλίου του.

Ήδη, ο απερχόμενος ΓΓ του IMO κ. Kitack Lim (Ν. Κορέα) προειδοποίησε ότι οι προϋπολογισμοί των χρήσεων ετών 2024 και 2025 θα αγγίξουν νέα ρεκόρ, κάνοντας μνεία των συνεπειών του πληθωρισμού που εκτινάχθηκε σε ιστορικά ύψη 40ετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τελών υπό έγκριση προϋπολογισμός του επόμενου έτους ανέρχεται σε £40,9 εκατ. ($51,25 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σχέση με το 2023 (βλ. πίνακα στο τέλος του κειμένου).

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα είναι ένα αυστηρά διατυπωμένο σχέδιο Απόφασης, υποστηριζόμενο από 22 κράτη μέλη, που εκφράζει την κριτική τους για τη σαρωτική χρήση της Αγγλικής γλώσσας από τη Γραμματεία του ΙΜΟ και που προτείνει όλα τα τεχνικού περιεχομένου έγγραφα – περιλ. των συνήθως πολυσέλιδων παραρτημάτων τους – να μεταφράζονται αδιακρίτως και στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το ζήτημα σχετίζεται με το αίτημα για διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή όλων των κρατών μελών στη συνήθως επίπονη και σύνθετη τεχνική επεξεργασία, που καταβάλλεται από ad hoc ομάδες αλληλογραφίας στις οποίες ως γλώσσα επικοινωνίας είθισται να χρησιμοποιείται μόνον η Αγγλική.

Το ζήτημα συζητήθηκε εν εκτάσει σε παλιότερες συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΙΜΟ, όμως πάντοτε προσέκρουε στο αυξημένο κόστος που προϋπέθετε, η κάλυψη του οποίου θα απαιτήσει αναπόφευκτα να αυξηθούν οι ετήσιες συνδρομές των κρατών μελών του Οργανισμού. Προτάσεις, όπως η χρήση αυτοματοποιημένων τρόπων μετάφρασης, κρίθηκαν αμφιλεγόμενες, όχι μόνο από το μεταφραστικό προσωπικό της Γραμματείας ΙΜΟ, αλλά εξαιτίας της υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης του περιεχομένου των εγγράφων του IMO.

Ο απερχόμενος ΓΓ του ΙΜΟ θέσπισε μια δι-υπηρεσιακή ομάδα εντός της Γραμματείας του Οργανισμού με σκοπό την εκπόνηση ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου πολιτικής για την εφαρμογή της πολυγλωσσίας στον Οργανισμό.

Στο πρόγραμμα των εργασιών της η Συνέλευση περιλαμβάνει την επικύρωση της εκλογής του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, κ. Arsenio Velasco από τον Παναμά, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1 Ιανουαρίου 2024.

Επίσης, η Συνέλευση θα συζητήσει στο σύνολό του το αμφιλεγόμενο ζήτημα του “σκιώδους” ή “σκοτεινού” στόλου δεξαμενοπλοίων και των συγκρουόμενων απόψεων για τον εννοιολογικό προσδιορισμό αυτού του τμήματος του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Τέλος, η Συνέλευση είναι το μόνο συλλογικό όργανο του ΙΜΟ, που τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να υποβάλουν ανά πάσα στιγμή και χωρίς περιορισμούς έγγραφα με προτάσεις τους.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Μετάβαση στο περιεχόμενο