Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κρατούμενοι και σωφρονιστικοί εκπαιδεύτηκαν στις A’ βοήθειες

Μία μοναδική στα ελληνικά χρονικά δράση υλοποιήθηκε στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσάνδρας και το Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Βόλου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε πλήρες πρόγραμμα Α’ βοηθειών.

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία First Aid Tactics, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ειδικότερα, στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Βόλου 19 ανήλικοι κρατούμενοι και 27 σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν σε:

– ΚΑΡΠΑ
– Ασφαλή και ορθή χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
– Πλάγια θέση ανάνηψης
– Πνιγμονή
– Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση Πολυτραυματία
– Ειδικούς τραυματισμούς
– Παθολογικά περιστατικά

– Εξειδικευμένα περιστατικά καταστημάτων κράτησης
– Πρακτικές δεξιότητες
– Επίλυση σεναρίων

Η εκπαίδευση διήρκεσε μία εβδομάδα και έγινε σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αραβικά.

«Δικαίωμα στη γνώση έχουν όλοι»

Η διευθύντρια της First Aid Tactics, διασώστρια Μαρία Τζουμανίδου, η οποία εκπαίδευσε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ευχαρίστησε θερμά τον διευθυντή του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Βόλου Βασίλη Αποστολάκη και τόνισε την ανάγκη της εκπαίδευσης των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και κοινωνικής θέσης:

«Επειδή δικαίωμα στη γνώση έχουν όλοι, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι αποκτώντας γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αυξάνουν τις πιθανότητες απασχόλησης σε διάφορους ρόλους φροντίδας και εθελοντισμού και -το σημαντικότερο- αποκτούν κρίσιμη αυτοπεποίθηση όταν χειρίζονται καταστάσεις όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ασφάλεια.

Η ανταπόκριση των κρατουμένων ήταν συγκινητική. Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος θεωρείται ή κρίθηκε ως παραβατικός. Δικαίωμα στη ζωή και την περίθαλψη έχουν όλοι. Πρέπει να θυμόμαστε πως όταν αυτοί οι άνθρωποι εκπληρώσουν το χρέος τους προς την κοινωνία, υπάρχουν άνθρωποι που τους περιμένουν εκεί έξω. Μία μάνα, ένας πατέρας.

Κανένας δεν είναι αόρατος, κανένας δεν περισσεύει στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, δεσμευόμαστε ότι οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ώστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να είναι σε θέση να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους συνανθρώπους τους».

«Είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να σώσεις μία ανθρώπινη ζωή»

Ο διευθυντής του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Βόλου Βασίλης Αποστολάκης αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος και εξέφρασε την πεποίθηση πως η επέκτασή του και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ζωτικής σημασίας:

«Ήταν πολύ σημαντική εκπαίδευση και για τους κρατούμενους και για τους υπαλλήλους. Η κ. Τζουμανίδου ήταν πολύ συνεργάσιμη και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Ζήτησα, μάλιστα, κάποια στιγμή να γίνει μία επικαιροποίηση, διότι κάποιοι συνάδελφοι δεν πρόλαβαν λόγω ωραρίου να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση, ενώ προφανώς θα υπάρχουν και νέοι κρατούμενοι.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να σώσεις μία ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο στο χώρο εργασίας σου, αλλά και στο στενότερο, οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σου».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο