Γιατί η Κούβα έγινε πρότυπο στη μάχη με τον κορονοϊό – Πώς μηδένισε τους θανάτους

Τα μάτια του πλανήτη δεν είναι στραμμένα στο νησί της Κούβας – όμως, μάλλον θα έπρεπε. Πώς μια μικρή και φτωχή, κομμουνιστική χώρα έφτασε να αποτελεί τη μεγάλη δύναμη στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Πέρσι τον Αύγουστο το νησί κατέγραφε εκατοντάδες θανάτους από κορονοϊό κάθε εβδομάδα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, συνολικά τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Η Κούβα, με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, έχει εμβολιάσει περισσότερους πολίτες κατά του κορονοϊού από ό,τι τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα έθνη του κόσμου.

Τα μάτια του πλανήτη δεν είναι στραμμένα στο νησί της Κούβας – όμως, μάλλον θα έπρεπε.

Ο William Moss, διευθυντής του Johns Hopkins International Vaccine Access Center δήλωσε, «Είναι ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένου του μεγέθους της Κούβας, αλλά και του εμπάργκο των ΗΠΑ, που περιορίζει την ικανότητά της να εισάγει».

Ο εμβολιασμός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός για κανέναν

Όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Κούβα ήξερε ότι θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων στη διεθνή αγορά. Έτσι, τον Μάριο του 2020, με τα αποθεματικά συναλλάγματός της να εξανεμίζονται εξαιτίας των χαμένων εσόδων του τουρισμού και της επιβολής νέων, βαριών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι επιστήμονες του νησιού έπιασαν δουλειά.

Το ρίσκο απέδωσε. Την περασμένη άνοιξη, η Κούβα έγινε η μικρότερη χώρα του κόσμου που κατάφερε να αναπτύξει επιτυχώς τα δικά της εμβόλια κορονoϊού. Έκτοτε, το καλά στελεχωμένο σύστημα δημόσιας υγείας της, παρά τις ελλείψεις του, έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών που περιλαμβάνει ακόμη και τα μικρά παιδιά. Ο εμβολιασμός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός για κανέναν.

Και τα δύο εμβόλια, σύμφωνα με κουβανέζικες κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι την άνοιξη, έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%. Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει καταφέρει να περιορίσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα στη νησιωτική χώρα, που πέρσι το καλοκαίρι ήταν από τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών στο δυτικό ημισφαίριο.

Μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κούβας, είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων με τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, ενώ τουλάχιστον ενισχυτική δόση είχαν λάβει πάνω από 978.000 άνθρωποι, κυρίως υγειονομικοί εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή και ανοσοκατεσταλμένοι. Έχουν αρχίσει να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις στους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού και στα τελωνεία.

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα τέλη Οκτωβρίου – δηλαδή μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κούβα με εμβόλια που παρήγαγε η ίδια η χώρα, – είχαν κάνει την πρώτη δόση το 87,3 % του γενικού πληθυσμού, ενώ την ίδια περίοδο στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη πλησίαζε το απόλυτο (99,8%).

Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το εκταταμένο testing η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας παγκοσμίως, κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μειώσει αποφασιστικά την καμπύλη θνητότητας από τον κορονoϊό.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά και οι ξένοι τουρίστες είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι. Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία, που ξεχείλιζαν τον Αύγουστο, φαίνεται να λειτουργούν σε επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το