Γιγαντιαίο υποθαλάσσιο καλώδιο στο στόχαστρο της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις γνωρίζουν νέες εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, απότοκο των κινεζικών μπαλονιών που εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τα οποία η Ουάσιγκτον επέλεξε να καταρρίψει. Με την αμερικανική πλευρά να υποστηρίζει πως επρόκειτο για κατασκοπευτικό εξοπλισμό και την κινεζική να αντιλέγει ότι ήταν απλώς μετεωρολογικός εξοπλισμός, η πρώτη απώλεια της συγκεκριμένης κόντρας ήταν η ακύρωση της πολυαναμενόμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα.

Πλέον, οι οξυμμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που οφείλονται σε πληθώρα επιπλέον παραγόντων πέραν του προαναφερθέντος, επηρεάζουν και projects παγκόσμιου βεληνεκούς, και δη την κατασκευή ενός γιγαντιαίου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς δεδομένων.

Ειδικότερα, βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η Κίνα αποχώρησε από το συγκεκριμένο project, το οποίο προσέβλεπε στην κατασκευή ενός καλωδίου δικτύου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Τα πρώτα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είχαν γίνει από το 2022, οπότε και οι China Telecom και China Mobile απέσυραν τις αθροιστικές τους επενδύσεις.

Μήλον της έριδος φαίνεται να είναι η χώρα που θα κατασκευάσει τις υποδομές στήριξης του παγκόσμιου δικτύου. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας έχει καταστεί εμφανές. Ενδεικτικό παράδειγμα, το stop των ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα.

Η αποχώρηση της Κίνας από το project του υποθαλάσσιου καλωδίου οφείλεται στην επιλογή της αμερικανικής εταιρείας SubCom για την κατασκευή των υποδομών έναντι της κινεζικής Hengtong Marine, υπογραμμίζουν πηγές των Financial Times. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το project αποτελείται από τις εξής εταιρείες: Microsoft, Orange και Telecom Egypt.

Επί του παρόντος, περίπου το 95% της «διαδικτυακής κίνησης» μεταξύ ηπείρων πραγματοποιείται μέσω 400 υποθαλάσσιων καλωδίων, τα οποία εκτείνονται για 1,4 εκατ. χιλιόμετρα. Οι υποδομές αυτές θεωρείται ότι είναι ευάλωτες και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποκλοπής.

Στο επίκεντρο του εν λόγω κινδύνου βρίσκεται η Κίνα, καθώς, βάσει πρόσφατου νόμου, οι κινεζικές εταιρείες και ιδρύματα είναι υποχρεωμένες να διαμοιράζονται δεδομένα με την κυβέρνηση εφόσον οι πληροφορίες που περιέχουν αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα δεδομένα που θα βρίσκονται στον έλεγχο κινεζικών εταιρειών ίσως είναι διαθέσιμα και στο Πεκίνο.

Η κατάσταση που εξελίσσεται δημιουργεί ανησυχία πως εν τέλει θα υπάρξει κατακερματισμός του διαδικτύου σε δύο στρατόπεδα: στο πρώτο θα βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι υποδομές των οποίων θα τη συνδέουν με τους συμμάχους της, ενώ στο δεύτερο η Κίνα, η οποία θα εστιαστεί στην Ασία και στην Αφρική (και ενδεχομένως στη Ρωσία).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο