Γιώργος Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά

Στα πολλαπλά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη της χώρας που ξεκλειδώσει η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Το κόστος που θα είχε η παράταση αυτής της διένεξης δεν ήταν μικρό (οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό). Οποιαδήποτε διένεξη πέρα από το άμεσο κόστος (στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ.), έχει και ευρύτερο στις διεθνείς σχέσεις, γιατί τις εξαρτούμε, τη συμμετοχή μας ή συμφωνία μας σε κάποια πράγματα, από τη στάση που έχει κάποια τρίτη χώρα στη διένεξη αυτή.

Περιορίζονται, δηλαδή, τα όρια της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, δεν είναι μικρό κόστος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει πολλά τέτοια ζητήματα ανοιχτά και να δέχεται πολλούς «εκβιασμούς». Δεν είχαν μόνο οι γείτονες πρόβλημα για την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο.

Η επίλυση της διένεξης μας ανοίγει πολύ περισσότερους δρόμους στα Βαλκάνια τόσο με την ίδια τη γειτονική χώρα, όσο και ευρύτερα. Πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν πριν, τώρα μπορούν να γίνουν, στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Δεν μπορούσαμε να έχουμε διμερείς διακρατικές συμβάσεις και συμφωνίες, όπως με άλλες χώρες, αλλά και να διαδραματίσουμε έναν ευρύτερο ρόλο».

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εξήγησε πως με τη συμφωνία αναβαθμίζεται το λιμάνι του Πειραιά: «Λόγω του κινεζικού «Δρόμου του Μεταξιού» ή της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι-Βουδαπέστη κ.λπ. Η επίλυση θα βοηθήσει και επιταχύνει την υλοποίησή του, ώστε τελικά να επιτρέπεται η ροή εμπορευμάτων και ο Πειραιάς να καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου».

Με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε: «Μετά τη συμφωνία, για πρώτη φορά κλήθηκε η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια (πρωτοβουλία του Βερολίνου από το 2014). Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πολιτικά μπορούμε να έχουμε έναν ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, που δεν μπορούσαμε. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια, η επίλυση αυτής της διένεξης θα μας δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το μεγάλο πεδίο που ανοίγει με την πΓΔΜ είναι στον χώρο των υποδομών, των μεταφορών, του σιδηροδρόμου και της ενέργειας. «Και εμείς και οι γείτονες έχουμε ένα ζήτημα με την παλαιότητα κάποιων ενεργειακών υποδομών και θα μπορούσαμε να δούμε κοινά προγράμματα. Κεντρικό ζήτημα είναι, επίσης, οι τράπεζες, με βάση τις συμφωνίες προηγούμενων κυβερνήσεων υπάρχει μία υποχώρηση στην ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια, που ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Όλες αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν στα Βαλκάνια επειδή υπήρχαν ελληνικές τράπεζες που μπορούσαν να τις χρηματοδοτήσουν. Βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια να υπάρξει ξανά ελληνική παρουσία με διαφορετικούς όρους. Η συμφωνία έρχεται την κατάλληλη στιγμή» υπογράμμισε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο