Γνώριζαν για τα προβλήματα του λιμανιού της Χίου- Σήμερα κλιμάκιο της ΓΓ Λιμενων

Από τον Ιούνιο του 2022 ήταν γνωστά στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου αλλά και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι της Χίου.

Αυτά που έφεραν από την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, τα πλοία της εταιρείας που συνδέει ακτοπλοϊκά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να προσεγγίζουν το λιμάνι των Μεστών και όχι το Κεντρικό λιμάνι της Χίου. Με κάθε επίσημο τρόπο, και όχι μέσω συνέντευξης σε τοπικό ραδιοσταθμό, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου Παντελής Βατούσης ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές για τα προβλήματα του λιμανιού, έγγραφο (με ημερομηνία 9/6/2022) που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).
Το έγγραφο, όπως μας ενημέρωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Μπουρνιάς που έχει διατελέσει πριν τη συνταξιοδότησή του Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου, το γνώριζε επίσης η ακτοπλοϊκή εταιρεία και ανέφερε τα εξής:

“Σε συνέχεια ανωτέρω α) σχετικού εγγράφου μετά συνημμένων του οποίου είστε αποδέκτες,
παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις αναληφθείσες από πλευράς σας ενέργειες για την
αποκατάσταση των ζημιών στον μεσαίο προβλήτα του Κεντρικού Λιμένα Χίου, καθώς και για τα
αναφερόμενα στο έγγραφο προτεινόμενα έργα παρέμβασης που αφορούν:
α) στην τοποθέτηση προσκρουστήρων περιμετρικά του κρηπιδώματος και
β) στην τοποθέτηση δεστρών (μπίντες) στα σημεία που έχουν υποδείξει οι πλοίαρχοι των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.

Επίσης, κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση
μεγάλης ποσότητας λάσπης στην επιφάνεια της θάλασσας που προξενεί προβλήματα στις αναρροφήσεις
των πλοίων, γεγονός που έχει επισημανθεί από τους πλοιάρχους των πλοίων, αλλά και από τους
κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική η άμεση έναρξη εργασιών
εκβάθυνσης του λιμένα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι εγείρεται θέμα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας καθώς και
ασφαλούς κίνησης επιβατών και οχημάτων, ενόψει της θερινής περιόδου, παρακαλούμε για την
ενημέρωση και τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ενημερώνοντας παράλληλα την Υπηρεσία μας.”.

Κλιμάκιο της ΓΓ Λιμένων
Τελικά μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και με δεδομένη πλέον την απόφαση της ATTIKA GROUP τα πλοία της να προσεγγίζουν στο λιμάνι των Μεστών, το απόγευμα της Παρασκευής, 17/3, έφτασε στο νησί κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που συνοδεία του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου Κυριάκου Ζωάνου πραγματοποίησε αυτοψία στο λιμάνι (φωτογραφία).

Επίσης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου, ο δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος σημείωσε πως υπό το βάρος και του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, “τα προβλήματα δεν μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί” και θύμισε τις περιπτώσεις ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί κατά τον κατάπλου των πλοίων στο λιμάνι της Χίου.

Πάντως η σχετική απόφαση για μη λειτουργία του Κεντρικού λιμανιού, έχει φέρει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο του νησιού, στις μεταφορικές εταιρείες αλλά και στο επιβατηγό κοινό. Το τελευταίο φαίνεται να αναζητά αεροπορικά εισιτήρια για να αποφύγει την ταλαιπωρία των 40 περίπου χιλιομέτρων (και το επιπλέον κόστος μετακίνησης) που απέχουν τα Μεστά από την πόλη της Χίου.

Η φωτογραφία είναι από το Επιμελητείον Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ)

Γνώριζαν για τα προβλήματα του λιμανιού της Χίου- Σήμερα κλιμάκιο της ΓΓ Λιμενων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΛΘ: Αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο – Η νέα σύνθεση

Σε γνωστοποίηση αλλαγής σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ ανακοινώνει ότι το δ.σ. της 24.03.2023, έκανε δεκτή την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και εξέλεξε νέο μέλος του τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, σε αντικατάσταση

1η συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση(φωτο)

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) Ολομελείας, υπό τη νέα του σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι)

Πυροσβεστικό Σώμα: Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Μαρούσι, η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της  25ης Μαρτίου 1821. Στην ημερήσια διαταγή που εκδόθηκε, ο Αρχηγός του

Ορκωμοσία 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς Υποπυραγών ειδικών καθηκόντων

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, επέδωσε τα διπλώματα στους αποφοιτήσαντες, Υποπυραγούς ειδικών καθηκόντων Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, καθώς και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο