«Γόρδιος δεσμός» η αποφυγή αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πολύ δύσκολη έως… απέλπιδα εκτιμάται ότι θα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τιθασεύσει τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Λόγω της πολιτικής για την πράσινη μετάβαση που ακολουθεί η ΕΕ οι εταιρείες θα δουν το λειτουργικό τους κόστους να αυξάνει έως και 35% με μέρος της αύξησης αυτής να μετακυλίεται στον επιβάτη.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Καταρχάς αναμένονται ανατιμήσεις έως και 15% στις τιμές των εισιτηρίων για τα συμβατικά πλοία από την 1η Μαΐου του 2025 αφού με απόφαση της ΕΕ όλη η Μεσόγειος γίνεται SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου), που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από το θείο. Άρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί καύσιμο με περιεκτικότητα σε θείο μόλις 0,001%, που είναι πιο ακριβό. Τα ταχύπλοα καίνε αυτό το καύσιμο εδώ και χρόνια.

2) Στο πλαίσιο της δέσμης των μέτρων με τον τίτλο «Fit for 55» για το κλίμα, που εγκρίθηκε το 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρήθηκαν μια σειρά από κοινοτικά νομοθετήματα που αφορούν και τη ναυτιλία. Η σταδιακή επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU-ETS) στις ναυτιλιακές μεταφορές έως το 2026 και οι αναμενόμενες δυσκολίες συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία για καθαρά καύσιμα (FuelEU Maritime Initiative) εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το λειτουργικό κόστος του κλάδου της ακτοπλοΐας.

Οι γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής υπόκεινται στο νέο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα (ETS)

3) Επίσης αναμένεται να μετακυλήσει στο εισιτήριο περίπου 2% από τις αυξήσεις στα μισθολόγια των ναυτικών μετά την υπογραφή της νέας ΣΣΕ που προβλέπει αύξηση 5%.

4) Αυξημένο κόστος συντήρησης: Οι εργασίες επισκευής των πλοίων γίνονται ακριβότερες λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στα ναυπηγικά υλικά.

Οι ακτοπλοϊοι έχουν καταθέσει στο υπουργείο πρόταση να καλυφθεί με επιδότηση προς τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων η διαφορά της τιμής μεταξύ του καυσίμου που καίνε τώρα τα συμβατικά πλοία της ακτοπλοΐας και του ακριβότερου MGO με περιεκτικότητα μόλις 0,001% σε θείο, το οποίο θα καταναλώνουν υποχρεωτικά από 1η Μαΐου 2025,

Ο Διονύσης Θεοδωράτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει επισημάνει: «Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κόστος πετρελαίου για το VLSFO στα 100 ευρώ. Το MGO κάνει 130. Τα 30 ευρώ που είναι η διαφορά προτείνουμε να τα επιδοτήσει το κράτος στις εταιρείες πετρελαιοειδών και να μας το πουλάνε σε τιμή VLSFO ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου. Ας επιδοτηθούν οι εταιρείες εμπορίας και όχι οι ακτοπλοϊκές. Να το κοιτάξουν τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Ναυτιλίας» για να προσθέσει:

«Κάποια άλλη άμεση λύση δεν βλέπω. Είναι η πιο ξεκάθαρη». Στη συνέχεια κατέθεσε τον προβληματισμό του: «Ο ναύλος δεν μπορεί να φτάσει στο Θεό γιατί δεν θα πατάει άνθρωπος στα πλοία. Και θέλω να σημειώσω ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η ακτοπλοΐα δεν συμμετείχε στην αύξηση του πληθωρισμού». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αξιοποίηση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να επιδοτηθεί το κόστος των νέων καυσίμων. Όμως οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αφενός η συγκεκριμένη λύση απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφετέρου μέχρι στιγμής, τα διαθέσιμα κονδύλια κυμαίνονται μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ και θεωρούνται ανεπαρκή για στήριξη του ακτοπλοϊκού κλάδου και τη συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας έθεσε το θέμα ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του:

«Η πρώτη αποστολή του Υπουργείου αυτού είναι να κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και την ιδιωτική πρωτοβουλία στην ακτοπλοΐα, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί απ’ τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου και με συντονιστή το Υπουργείο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρηθούν και να είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, από και προς το λιμάνι του Πειραιά. Όλοι οφείλουν να κάνουν μισό βήμα πίσω και να στηρίξουν αυτό ακριβώς, το να μπορούν στα νησιά μας – που είναι στρατηγικό πλεονέκτημα η νησιωτικότητα και δίνει βάθος στρατηγικό στη χώρα – να ταξιδεύουν όσο περισσότερο γίνεται. Στις άγονες γραμμές και στα ακριτικά νησιά μας ακόμα περισσότερο».

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Β. Κικίλιας στη συνάντηση με ΠΝΟ: Θα συνεργαστούμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια προς όφελος των ναυτικών και της ναυτιλιακής κοινότητας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συνάντηση εργασίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Α’ Υπαρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Χρήστου Κοντορουχά, με

Στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων – Κέντρου Αμέσου Δράσεως του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για το έτος 2024

Από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ανακοινώνεται η δραστηριότητα του Κέντρου Επιχειρήσεων (Κ.ΕΠΙΧ.) – Κέντρου Αμέσου Δράσεως (Κ.Α.Δ.) κατά το έτος 2024. Στους πίνακες, σχεδιαγράμματα και γραφήματα που επισυνάπτονται προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές αποστολές που ανελήφθησαν από το Κ.ΕΠΙΧ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Β. Κικίλιας στη «Ναυτεμπορική»: Στόχος μας η συγκράτηση των τιμών στα εισιτήρια»

«Στόχος μας είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μείωση τιμών σε κάποιες κατηγορίες, όπως στα ταχύπλοα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2% για την Ελλάδα το 2025 και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4%

Ανάπτυξη στο 2% για το 2025, από 2,3% το 2024, προβλέπει στην έκθεση “World Economic Outlook” tτην πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το ΔΝΤ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μονοψήφια ανεργία στην Ελλάδα, αλλά και υψηλό έλλειμμα στο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο