Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Κατηχητικά Σχολεία – Δύο απόψεις και μία προσωπική εμπειρία

Μια πρόσφατη (18-10-2022) κοινοβουλευτική ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το θέμα των «Εκκλησιαστικών Κατηχητικών Σχολείων».

Ειδικότερα, οι βουλευτές διαμαρτύρονται γιατί σχολικές αίθουσες και προαύλια σχολείων, παραχωρούνται για όλη την «τρέχουσα» σχολική χρονιά σε ημέρες ή ώρες εκτός καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας – π.χ. Παρασκευή απόγευμα ή Σαββατοκύριακο – σε κατά τόπους ιερούς ναούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεανικές και παιδικές συντροφιές» καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να επιστρέψει στα σχολεία η θρησκευτική κατήχηση.

Με αφορμή την “ερώτηση” δεν άργησαν και οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές.

Στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20-10-22), η Ξένια Κουναλάκη με τίτλο «Επιστροφή στο Κατηχητικό Σχολείο ;» τοποθετείται αρνητικά στην ιδέα των Κατηχητικών Σχολείων αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα έπρεπε οι γονείς να επιβάλλουν το θρήσκευμά τους στα παιδιά τους, σεβόμενοι το δικαίωμά τους να επιλέξουν το δόγμα τους μόλις ενηλικιωθούν».

Στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ (21-10-22), ο Μανώλης Κοττάκης με τίτλο «Το μίσος του ΣΥΡΙΖΑ για την Ορθόδοξη Πίστη» υπεραμύνεται των Κατηχητικών Σχολείων καταλήγοντας ότι «Δεν πάθαμε τίποτα από την κατήχηση. Καλοί Έλληνες γίναμε».

Διαβάζοντας και μελετώντας, τόσο την “ερώτηση” όσο και τα δυο αντίθετα ‘’άρθρα’’ μπαίνω στον πειρασμό να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη – εμπειρία για τα Κατηχητικά Σχολεία. Μια εμπειρία που κατά σύμπτωση, φέτος κλείνει τα πενήντα της χρόνια.

   Ευγνωμονώ, για τη μεγάλη δωρεά – μέγιστη ευλογία του Θεού – που είχα καθώς φοίτησα στα Εκκλησιαστικά Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, στα μαθητικά μου χρόνια και κυρίως τα γυμνασιακά, την περίοδο 1966-1972.

Στο «Κατηχητικό Σχολείο», μέσα από τα «μαθήματα της Ορθόδοξης Πίστης μας», τις «λατρευτικές ευκαιρίες», το «παιχνίδι», τις «εκδρομές» τις «κατασκηνώσεις», τις «εορταστικές εκδηλώσεις», τις «συζητήσεις επικαίρων θεμάτων υπό το πρίσμα της Ορθοδοξίας» και πολλά άλλα, εφοδιάστηκα με ένα «άυλο πτυχίο», πριν καν ξεκινήσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό τη λήψη ενός συμβατικού πτυχίου χρησίμου για την επαγγελματική μου αποκατάσταση.

Στο διάβα της ζωής μου φοίτησα σε αρκετά σχολεία : Ε’ Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Α’ Γυμνάσιο Καλαμάτας, Σχολεία ξένων γλωσσών, ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού), Σχολείο ‘’Εκπαίδευσης χειριστών μονοκινητήριων αεροσκαφών’’ στη Σχολή Ικάρων (Τατόι), Σχολείο ”Διαχείρισης Κρίσεων” στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας κ.α.

Τα σχολεία αυτά, είναι γεγονός ότι μου έδωσαν χρήσιμα εφόδια αλλά «περιορισμένης  ισχύος» και μόνο για το «εν ενεργεία» διάστημα. Όμως, το «εν ενεργεία» διάστημα έχει ημερομηνία λήξης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Έρχεται η στιγμή που όσα σχολεία κι αν έχεις περάσει είναι απλά μια ανάμνηση και τα πτυχία – διπλώματα τους, χαρτιά χωρίς καμία αξία.

Σήμερα, ομολογώ ότι το Κατηχητικό Σχολειό μου έδωσε ένα πτυχίο άυλο αλλά έμψυχο. Ένα πτυχίο, με ισχύ «εφ όρου ζωής» και το σπουδαιότερο,  με την προοπτική «αιώνιας ζωής».

Σήμερα, που ομολογουμένως υπάρχει «ηθικό έλλειμμα», στην κοινωνία, στην παιδεία και στην οικογένεια, τα Κατηχητικά Σχολεία, με την εποπτεία και ευλογία των οικείων Μητροπολιτών, προσφέρουν την καλύτερη αγωγή που δυστυχώς σταματά και επίσημα να τη δίνει το Δημόσιο Σχολείο.

 

 

Αλεξανδρούπολη   Οκτώβριος  2022

                                                   ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                            Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)  

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο