Γράφει ο Υποναύαρχος ε.α. Στ. Φενέκος: Συντελεστές μετασχηματισμού στον κόσμο που θα ξημερώσει – Ας προετοιμασθούμε για το αύριο

Μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, το επιχειρησιακό ζήτημα, ως προς τον τρόπο δράσεων των δυνάμεων και των επιχειρησιακών στόχων, έχει αποκαλυφθεί σήμερα.
Ιδιαίτερη προσοχή πλέον είναι αναγκαίο να δοθεί στην ανθρωπιστική διάσταση των επιχειρήσεων, στην χρήση όπλων, στην μαζικότητα και φονικότητα των επιθέσεων και στην παραβίαση των όρων μίας πρόσκαιρης εκεχειρίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκατόμβες θυμάτων.
Τα πιο σημαντικά όμως θέματα που ενσκήπτουν (και δυστυχώς οι συζητήσεις δεν πάνε τόσο βαθιά) είναι τα εξής:
1. Η αντιπαράθεση έχει αλλάξει πλέον επίπεδο, δεν είναι για την Ουκρανία μόνο, αλλά για την τοποθέτηση (positioning) κάθε μίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έναντι της Ρωσίας) στο παγκόσμιο ανταγωνισμό ισχύος. Και σε αυτό το επίπεδο εμπλέκονται φυσικά και οι χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, οι χώρες της ΝΑ Ασίας, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες που θα κληθούν να τοποθετηθούν σε πλευρά διαμάχης.
Σημαντική είναι η τοποθέτηση της Γερμανίας στο νέο αυτό περιβάλλον, με την σαφή δήλωση του Σολτς περί ανάγκης επανεξοπλισμού της
2. Τρεις είναι οι σημαντικοί συντελεστές μετασχηματισμού:
α) Η απειλή από πλευράς Ρωσίας ότι θα επιτεθεί σε όποιον προσβάλλει τα συμφέροντά της στην εγγύς ζώνη ενδιαφέροντός της, πράγμα που ανάγκασε την Σουηδία και Φιλανδία να επανατοποθετηθούν ως προς την ουδετερότητά τους.
β) Η επίκληση του άρθρου 4, από 8 μέλη του ΝΑΤΟ, ανάγκασε την Συμμαχία να στείλει δυνάμεις ενίσχυσης στις χώρες του ΝΑΤΟ γύρω από την περιοχή σύγκρουσης και να καλέσει τις χώρες μέλη για ενίσχυση της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό.
γ) Η βλακώδης ερμηνεία των δηλώσεων περί πυρηνικών στην Ουκρανία, έβγαλε από τον πάγο όλους τους φιλόδοξους φιλοπυρηνικούς ιέρακες, από όλες τις πλευρές, και έδωσε το πρόσχημα στον Πούτιν να μισανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, επικαλούμενος ως δικαιολογία την προστασία της χώρας του από “τις δηλώσεις και τις οικονομικές κυρώσεις του Δυτικού κόσμου (άκουσον-άκουσον)”, με καθαρά απειλητικό τρόπο, για να ανασχέσει υποτίθεται την οιαδήποτε αντίδραση της Δύσης με κυρώσεις.
Η ενέργειά του αυτή μπορεί να κλιμακώσει την αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
1. Ενισχύσεις, σκληρές κυρώσεις, στρατιωτικές προπαρασκευές, ξεσκόνισμα των σιλό των πυρηνικών όπλων, κλπ κλπ. είναι τα πρώτα αποτελέσματα.
Ο Πούτιν μάλλον το διέταξε για τα πυρηνικά, ως παράγοντα ανάσχεσης των ενεργειών που αισθάνεται ότι είναι απειλητικές από την Δύση και πιστεύοντας ότι θα λειτουργήσει ως συντελεστής αποκλιμάκωσης αυτών των κυρώσεων μάλλον. Όμως ιέρακες και μάλιστα επιθετικοί και πεινασμένοι, οι οποίοι ξύπνησαν από την ταρίχευση που ήταν μέχρι τώρα, υπάρχουν και στον Δυτικό κόσμο.
Και θα προσπαθήσουν να στρέψουν την όλη συζήτηση στο πόσες κεφαλές έχει καθένας, ποια είναι πιο εκσυγχρονισμένα, ποιές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, που είναι τα βλήματα, τι εναλλακτικές θα πρέπει να δημιουργηθούν, γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα αντιβληματικής προστασίας, ποιές χώρες θα έχουν τακτικά πυρηνικά και μέσου βεληνεκούς βλήματα κλπ κλπ.
Και τότε η πόρτα του φρενοκομείου θα έχει ανοίξει τελείως και θα έχει και τάκους ή πόδια ανάμεσα, για να μην μπορεί να κλείσει.
2. Πέραν από αυτό, ήδη στον Δυτικό κόσμο και ιδίως στην ΕΕ θα υπάρξει κατεύθυνση για ενίσχυση των κονδυλίων των χωρών μελών για το ΝΑΤΟ. Η Γερμανία θα προτιμήσει να εξοπλισθεί έχοντας ως πρόσχημα το ΝΑΤΟ και όχι την ΕΕ.
Το ίδιο θα θέλει για την Γερμανία (εάν εξοπλισθεί και μάλιστα με 100 δις εξοπλιστικό πρόγραμμα) και η Γαλλία, προκειμένου να ελέγχεται η Γερμανία από το σύνολο των χωρών στο ΝΑΤΟ, παρά να δεχθεί ότι θα ηγείται αμυντικά η Γερμανία στην ΕΕ.
3. Η Γαλλία θα συνεχίσει την πρωτοβουλία του European Initiative, όπου ηγείται με την συμμετοχή 22 και πλέον χωρών, ώστε να μπορεί να υπερκεράσει το ΒΕΤΟ της ΕΕ.
Θα αναλάβει δε ηγετικό ρόλο και στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ, ως η μόνη Ευρωπαϊκή πυρηνική Δύναμη.
4. Η Μ. Βρετανία θα αναγκασθεί να αυξήσει τα κονδύλια για την άμυνά της, να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, τα πυρηνικά της υποβρύχια, να αναθεωρήσει τα σχέδια της για τα αεροπλανοφόρα και τα αεροσκάφη που θα φέρουν σε στενή συνεργασία με ΗΠΑ.
5. Το ενεργειακό ζήτημα και η προστασία του περιβάλλοντος κάνουν βήματα πίσω, μέχρι να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία. Αποκτάει όμως ιδιαίτερη σημασία λόγω μεταβολής των κέντρων ελέγχου της παγκόσμιας αγοράς καυσίμων.
6. Το Διεθνές εμπόριο επίσης καθώς και οι ισορροπίες και οι συμφωνίες στον ΠΟΕ θα επηρεασθούν σημαντικά.
7. Ταυτόχρονα θα υπάρξει άμεση ανάγκη αναθεώρησης των Νατοϊκών στρατηγικών δογμάτων, της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ καθώς και των Εθνικών Στρατηγικών ασφαλείας κάθε μεγάλης χώρας, εντός και εκτός της ΕΕ.
8. Το διεθνές διατραπεζικό σύστημα και οι προσπάθειες ελέγχου του μαύρου χρήματος, της υπερκέρασης των κυρώσεων και του τρόπου ελέγχου της προέλευσης και κατεύθυνσης κεφαλαίων, θα μετεξελιχθούν εξ ανάγκης. Ο Οικονομικός πόλεμος που πυροδοτείται (συγκεντρώνεται η πυρίτιδα και τα φυτίλια και στρέφουν τα κανόνια τώρα) θα μεταβάλλει πολλά πράγματα.
9. Και το διεθνές πλέγμα ασφαλείας και εφαρμογής του Δικαίου θα δοκιμασθεί από στρεβλές ερμηνείες, από τις συσπειρώσεις ισχύος, από την προσπάθεια επιρροής ισχύος, ελέγχου διαδικασιών και προσώπων (σε θέσεις ισχύος) και από την εκμετάλλευση των γκρίζων περιοχών του.
10. Την σύγκρουση αυτή των βουβαλιών θα την πληρώσουν σε μεγάλο βαθμό οι αδύναμοι, οι απροετοίμαστοι, αυτοί που θα διαλέξουν λάθος μεριά και οι αφελείς.
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Το που θα είμαστε εμείς ως χώρα θα φανεί σύντομα.
Πάντως ξεκινάμε με καλό προσανατολισμό όσον αφορά το “positioning” και ελπίζω να υπάρξουν οι κατάλληλες διεργασίες και διαβουλεύσεις, διευρυμένες σε εθνικό επίπεδο με συμμετοχή κατάλληλων πολιτικών και τεχνοκρατών, ώστε να μην είμαστε ούτε απροετοίμαστοι, ούτε να αφήσουμε τους αφελείς να μας καταστήσουν αδύναμους.
ΣΗΜ:
α) Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν αναλυτικά επιμέρους άρθρα, με αναλύσεις εκτιμήσεις και προτάσεις.
Οπότε η έκθεσή μου στα ΜΜΕ αναγκαστικά θα μειωθεί σύντομα, λόγω φόρτου εργασίας εμού και των στελεχών διαμόρφωσης θέσεων της «κοινωνίας αξιών»
β) Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οπωσδήποτε πρέπει η Δύση να νομιμοποιήσει σύντομα τις ενέργειές της, με μία απόφαση της ΓΣ/ΟΗΕ, όπως κραυγάζω εδώ και μέρες, έστω και αν χρειασθεί τεράστιο lobbying για να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποστηρικτές στην ψηφοφορία.
Ακόμη και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αδύνατο να διανεμηθεί αφού ο ΟΗΕ και ο ΓΓ/ΟΗΕ αγρόν ηγόραζαν.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Στο σπίτι του αγνοούμενου βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο και ανοιχτό το ραδιόφωνο

Κανένα ίχνος ζωής δεν έχει δώσει ο 69χρονος που αγνοείται από την παραλία της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ενώ φαίνεται ότι ο άτυχος άνδρας έχει χαθεί στη θάλασσα. Πλωτό του Λιμενικού και ένα περιπολικό όχημα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ συμμετέχουν

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο για καπετάνιο και 12 μέλη του πληρώματος – Άφαντοι στο Καζακστάν οι ενοικιαστές

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά, εναντίον του καπετάνιου και 12 μελών του πληρώματος του σκάφους, από το οποίο εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας. Η δίωξη

Σε 7 ημέρες στη Γαλλία η «μητέρα των μαχών»: Το Λαϊκό Μέτωπο, η Λεπέν και ο Μακρόν

Η δημιουργία του «Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Κομμουνιστών και της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λυκ Μελανσόν έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Οι ΗΠΑ ψηφίζουν τον «σούπερ Μάριο» Ντράγκι για την επόμενη μέρα στην ΕΕ

Κανονικά, ένας Ιταλός τεχνοκράτης που ζητά αλλαγές πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε συγκέντρωνε μεγάλη προσοχή στις ΗΠΑ, όμως ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παρουσιάσει σύντομα το όραμά του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο