Γράφει ο Υποναύαρχος Παπανικολόπουλος Λ.Σ (ε.α) Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Μια ιστορία με πολύ βάθος

Αναμφισβήτητα η είδηση που κυκλοφόρησε πρόσφατα ότι με την αριθ. 3122.1/21203/22-3-2024 Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδόθηκε η άδεια εκτέλεσης του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΥΛΟ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ  ΜΕ ΝΕΑ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ», είναι κάτι που ικανοποιεί την τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο.

Το έργο αυτό είναι η εξέλιξη σχετικής εξαγγελίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε, η οποία έγινε το Μάρτιο του 2023, καθώς το Νοέμβριο του 2022, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) και ανέθεσε την ανάπτυξή του στο ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα έργα που εξαγγέλθηκαν ήταν η αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου, η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και η σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου) Η υλοποίηση τους γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε η ιστορία με την εκβάθυνση του λιμένα Αλεξανδρούπολης να σταματήσει κάπου εδώ γιατί έχει ξεκινήσει από το 2002  !!! την έχουμε πληρώσει ακριβά (63.500.000 €),  βρισκόμαστε στο 2024 και ακόμη δεν έχει τελειώσει…

Ειδικότερα :

Όπως είναι γνωστό η θεσμοθέτηση, το 1992, από την Ε.Ε των «Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών» ΔΕΔ-Μ, όπου ένας άξονας, ο Άξονας ΙΧ, θα ένωνε το Ελσίνκι με την Αλεξανδρούπολη ήταν η αιτία που αποφασίστηκε και η επέκτασή του λιμένα Αλεξανδρούπολη .

Πράγματι, τον Αύγουστο του 1995, με χρηματοδότηση από το  Β’  Κ.Π.Σ ξεκίνησε η πρώτη φάση των έργων υποδομής (επέκταση προσήνεμου μόλου, κατασκευή νέου υπήνεμου, κατασκευή προβλήτας κοντέινερ) συνολικού προϋπολογισμού  13,5 δις δρχ., τα οποία και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο 2001, όπως ακριβώς προβλεπόταν.

Η δεύτερη φάση των έργων επρόκειτο να αρχίσει το 2002 και να ολοκληρωθεί το 2005. Η φάση αυτή προέβλεπε έξη (6) υποέργα ένα εκ των οποίων έφερε τον τίτλο «Εκβάθυνση λιμενολεκάνης νέου λιμένα και εκσκαφή διαύλου σε βάθος 14,00 μ.» προϋπολογισμού 16.140.856 δρχ. με χρόνο έναρξης 05/2003 και πέρας 12/2005.Δυστυχώς, τo έργο δεν ξεκίνησε όπως προβλεπόταν.

Η μελέτη του έργου, προϋπολογισμού πλέον 23.100.000,00 €, εγκρίνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ4/ΟΙΚ/3326/Φ11/Μ-Β/08-9-2004) το Σεπτέμβριο του 2004 και προκηρύσσεται τον Ιανουάριο του 2007. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΕΛΤΕΡ για ποσό 18.655.005,71 €, υπογράφεται το Δεκέμβριο του 2007 και η εκτέλεσή του αρχίζει το Φεβρουάριο του 2008. Σύμφωνα με την προκήρυξη έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης δηλ τον Ιούνιο του 2009..

Όμως, τον Ιούνιο του 2008 άρχισαν τα πρώτα προβλήματα στο έργο λόγω πετρώδους βυθού και η ΕΛΤΕΡ ζήτησε την αναπροσαρμογή του κόστους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες το Δεκέμβριο του 2009.

Μετά από σχετικές Αναφορές και Ερωτήσεις στη Βουλή, μέσα στο 2010 έγιναν τμηματικά (από Φεβρουάριο – Μάρτιο και Σεπτέμβριο) μικρής έκτασης εργασίες εκβάθυνσης  οπότε και διεκόπησαν οριστικά και φυσικά το βύθισμα των 14,00 μέτρων φαινόταν πλέον ακατόρθωτο.

 

Μετά την εξέλιξη αυτή, με την  Δ4/2385/Φ11/Ε11/27-12-2012 Απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 21,9  εκατ. ευρώ σε βάρος του ενάριθμου έργου 2004ΣΕ07030002 της ΣΑΕ 070/3 με τίτλο «Λιμάνι Αλεξανδρούπολης» για τη δημοπράτηση του έργου «Ολοκλήρωση εκβάθυνσης λιμενολεκάνης και εκσκαφή διαύλου Λιμένα Αλεξανδρούπολης»

Το έργο δημοπρατήθηκε, ο διαγωνισμός έγινε στις 14-03-2013 και με την υπογραφή της σύμβασης στις 24-12-2013 ανατέθηκε στην Κοινοπραξία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ.», αντί ποσού 19.675.940,74€ με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του από την υπογραφή της σύμβασης τους 20 μήνες (δηλ Αύγουστο 2015) και για εκβάθυνση στα 12 μέτρα. Το έργο μετά από απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, λόγω των συνεπειών των capital controls, μετατέθηκε κατά 3 μήνες με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσής του στις 24 Νοεμβρίου 2015.

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΑΑΛΣ: Συμμετέχουμε στη νυχτερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων σήμερα 11 Απριλίου στο Σύνταγμα

Αυτή τη φορά νύχτα, σε μια νυκτερινή συμβολική αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή, την Παρασκευή 11/4/2025 ώρα 8μ.μ. λίγο πριν το Πάσχα διεκδικώντας και απαιτώντας από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. · Την άμεση καταβολή της

Ο Στέφανος Γκίκας στα εγκαίνια του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Νυδρί: «Η Λευκάδα στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού»

Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Νυδρί της Λευκάδας, εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανο Γκίκα, παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ιωάννη Τρεπεκλή, του Δημάρχου Λευκάδας, Ξενοφώντα Βεργίνη και πλήθος αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων. Τον αγιασμό τέλεσε ο

Τραγωδία στον ποταμό Χάντσον: Καρέ καρέ η πτώση του ελικοπτέρου στην οποία επέβαιναν τρία παιδιά και ο CEO της ισπανικής Siemens

Σε σοκ είναι όλος ο κόσμος από το βίντεο που καταγράφει τις τελευταίες στιγμές από την πτώση ενός τουριστικού αεροπλάνου στον παγωμένο ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα ανάμεσα στα οποία τρία παιδιά. Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που

Συνάντηση Προεδρείου Ε.Α.Α.Λ.Σ με την ΠΟΕΠΛΣ

Συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ., πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου 2025 με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ. Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση και των δύο σωματείων για διατήρηση σταθερής επικοινωνίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο