ΓΣΕΕ: Ξεκινά το 38ο συνέδριο στη βαριά σκιά της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη

Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε απαντήσεις για να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες» ανοίγει την αυλαία του σήμερα στις 19:00 το 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ”, στο Καβούρι.

Η απαίτηση «να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες» θα κυριαρχήσει στις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων και των συνδικαλιστών ενώ θα τονιστεί ότι οι ομοσπονδίες των σιδηροδρομικών που είναι μέλη της ΓΣΕΕ είχαν προειδοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια για τους κινδύνους που εγκυμονεί το δίκτυο.

Η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εκπονήσει πλαίσιο θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

O Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ

Το πρόσωπο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον είναι ο ΓΓ της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Νίκος Κιουτσούκης (προερχόμενος από τη συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ) ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα εμπλέκεται στο θέμα της μετάταξης του σταθμάρχη.

Ο κ. Κουτσιούκης διαψεύδει τα δημοσιεύματα τονίζοντας στο protothema.gr: «Αφού δεν κατάφεραν να συνδέσουν την μετάταξη και την τοποθέτηση του σταθμάρχη με τους βουλευτές της ΝΔ στο νομό, προσπαθούν να πλήξουν εμένα στοχεύοντας και στην πορεία της συνδικαλιστικής μου παράταξης στο συνέδριο. Τα στοιχεία έχουν πλέον γνωστοποιηθεί. Ο σταθμάρχης εκδιώχθηκε το 2010 και βρέθηκε στη Λάρισα με το νόμο της κινητικότητας. Είχαν προκηρύξει 18 θέσεις και εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο δύο. Τα τρένα έπρεπε να περάσουν στις 10.30 όταν υπήρχαν δύο σταθμάρχες. Είχαν όμως καθυστέρηση και “έσκασαν” στη βάρδια του άπειρου σταθμάρχη ο οποίος κακώς τοποθετήθηκε εκεί αφού δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία. Η εξαγγελία Γεραπετρίτη δια δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια μπορεί να υλοποιηθεί αν αποσυρθεί προσωπικό από μικρούς σταθμούς χωρίς κίνηση. Άλλωστε είμαστε εν αναμονή 90 νέων προσλήψεων. Αλλά οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι εξαντλητικά αργές»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας θα απέχει από κάθε είδους δημόσια εκδήλωση. Επίσης κανένας πολιτικός αρχηγός από όσους προσκλήθηκαν δεν έχει επισήμως ανακοινώσει ότι θα παρευρεθεί.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικο-συνδισκαλιστικές φιλίες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει και το κλίμα δεν προμηνύει αντιπαραθέσεις όπως αυτές που έλαβαν χώρα στο προηγούμενο συνέδριο ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ, όταν οι συνδικαλιστές πιάστηκαν στα χέρια και το συνέδριο δεν έγινε δυνατόν να συνεχιστεί.

Η ταυτότητα του συνεδρίου:

Το 38ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Στο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και την Κυριακή θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Συνομοσπονδίας (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

Στο Συνέδριο θα παραστούν και αντιπροσωπείες από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της «οι συνθήκες αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων, επιβάλλουν την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου ουσίας και αποφάσεων, στο οποίο θα καθοριστεί η στρατηγική της ΓΣΕΕ για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα βγει από το 38Ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πιο ισχυρό πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό, έχοντας ΌΡΑΜΑ και ΘΕΛΗΣΗ για τομές και αλλαγές, προς όφελος πάντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων αλλά και των ανέργων».

ΓΣΕΕ: Ξεκινά το 38ο συνέδριο στη βαριά σκιά της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο