Guardian: Βασιλικές μπίζνες με αφορολόγητα έσοδα πάνω από 1 δισ. για το Στέμμα

Αποκάλυψη Guardian για τα υπερκέρδη του βρετανικού στέμματος από ακίνητα και οικόπεδα.

Μυθικά κέρδη που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο στερλίνες έχει εξασφαλίσει η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας από την εκμετάλλευση ακινήτων και οικοπέδων δουκάτων.

Πρόκειται για αμφιλεγόμενα ακίνητα και εκτάσεις γης όπως αναφέρει ο Guardian σε εκτενές δημοσίευμά του.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ έλαβαν πληρωμές, που συνολικά υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο λίρες, από την εκμετάλλευση οικοπέδων και ακινήτων, τα κέρδη των οποίων πολλοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν στη βασιλική οικογένεια αλλά στο βρετανικό Δημόσιο δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα χρυσοφόρα δουκάτα Λάνκαστερ και Κορνουάλης

Το δημοσίευμα ερευνά τα Δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης (the duchies of Lancaster and Cornwall), τα οποία διαχειρίζονται κολοσσιαία χαρτοφυλάκια ακινήτων / οικοπέδων / περιουσιών / επενδύσεων σε ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια.

Τα Δουκάτα λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακινήτων (professionally-run real estate empires) που διαχειρίζονται αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφεία, καταστήματα και μερικά από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου.

Διαθέτουν σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο επί των κεφαλαιακών κερδών. Τα κέρδη του στέμματος δηλαδή δεν φορολογούνται.

Ερευνητές του Guardian επικαλούμενοι στοιχεία μέσα από τους λογαριασμούς των Δουκάτων που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, υποστηρίζουν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, ως Δούκας της Κορνουάλης, είδαν τις περασμένες επτά δεκαετίες τα έσοδά τους από τα Δουκάτα να 16πλασιάζονται.

Ο πλουτισμός της βασιλικής οικογένειας όμως δεν περιορίζεται στα «ιδιωτικά» έσοδα. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας λαμβάνει ετησίως και κρατική επιχορήγηση, δηλαδή χρήματα από το κράτος για την κάλυψη των εξόδων της, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τα μέλη του Στέμματος κοστίζουν στους φορολογούμενους περίπου 86 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως.

Κέρδη «μαμούθ»

Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, στο οποίο εντάσσονται 18.481 εκτάρια αγροτικής γης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και στα Μίντλαντς, περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται στον θρόνο. Η αξία αυτής της γης αποτιμάται σε 652 εκατομμύρια στερλίνες.

Από την άλλη, το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο διαχειρίζεται 52.450 εκτάρια γης κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία, παρουσιάζεται να αξίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες. Τα κέρδη από τη διαχείρισή του πηγαίνουν στο διάδοχο του θρόνου.
Όταν ο Κάρολος έγινε βασιλιάς, το Δουκάτο της Κορνουάλης πέρασε αυτομάτως στον γιο του, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Από τότε ο Ουίλιαμ είναι -θεωρητικά- δισεκατομμυριούχος και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Αγγλία.

Ο Ουίλιαμ πρέπει να αναμένει από αυτό το Δουκάτο ετήσιες απολαβές της τάξεως των 20 εκατομμυρίων στερλινών.

Το καθεστώς που θέλει τα χρήματα από αυτά τα Δουκάτα να καταλήγουν στη βασιλική οικογένεια χρονολογείται από την εποχή που η Αγγλία ήταν ακόμη χωρισμένη σε μεσαιωνικά φέουδα.

Βουλευτές έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν τα κέρδη των Δουκάτων να δίνονται στο υπουργείο Οικονομικών. Να καταλήγουν δηλαδή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι λέει το Στέμμα

Από τη δική του πλευρά ο παλάτι υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τα Δουκάτα καταλήγουν να δαπανώνται κυρίως στο πλαίσιο της εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων της βασιλικής οικογένειας και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πάντως, οι συντάκτες του Guardian ισχυρίζονται ότι η βασιλική οικογένεια δεν έχει παρουσιάσει ποτέ λεπτομερή στοιχεία για το πώς ξοδεύονται αυτά τα χρήματα, οι δαπάνες των οποίων περιγράφονται ως «ιδιωτικές οικονομικές ρυθμίσεις» («private financial arrangements»).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλυμνος: Συγκινητική απελευθέρωση δελφινιού από καΐκι

Ψαράδες στην Κάλυμνο έσωσαν ένα δελφίνι που μπλέχτηκε στα δίχτυα τους. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook με τίτλο «Απελευθέρωση δελφινιού από Καλύμνιο καΐκι» φαίνονται οι ψαράδες να κρατούν στην αγκαλιά τους το πανέμορφο μικρό δελφίνι και να κόβουν τις πετονιές, ενώ

Ένας Αμερικάνος «κροίσος» με ελληνικές ρίζες για τον Λευκό Οίκο – Ο Jamie Dimon της JP Morgan

Η ιδέα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ ο Jamie Dimon βγάζει κατά κάποιον τρόπο νόημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, John Foley: μετά τη διοίκηση της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας στον δυτικό κόσμο, δεν υπάρχουν και πολλές θέσεις περαιτέρω

Ο άγνωστος στρατηγός Κωσταράκος

Τέτοιες μέρες, αρχές Ιουνίου του 2011, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έχει μπει στην διαδικασία επιλογής νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα και με αριστερές καταβολές ο υπουργός αναζητεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό που

Θεσσαλονίκη: Το μπάνιο στη θάλασσα κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία

Ένας 60χρονος πήγε με την σύζυγό του για κολύμπι και πνίγηκε. Σε τραγωδία εξελίχθηκε το μπάνιο στη θάλασσα για ένα ζευγάρι στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, καθώς ο 60χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή στο νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, πήγε για κολύμπι

Μετάβαση στο περιεχόμενο