Γυναίκες στη ναυτιλία: Η αποκαλυπτική έρευνα των IMO και WISTA

Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα με στόχο την ενίσχυση της ισότητας στη ναυτιλία πρέπει να αυξηθούν.

Ειδικότερα, η έρευνα παρουσιάζει μεταξύ άλλων την κατανομή των γυναικών που εργάζονται στον ναυτιλιακό τομέα από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε ανάλυση μεγαλύτερου αριθμού γυναικών που εργάζονται στη ναυτιλία σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: 176.820 γυναίκες το 2024 σε σύγκριση με 151.979 το 2021. Ειδικότερα, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που συμμετέχουν. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο σύνολο δεδομένων δείχνει ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο κάτω από το 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού που συμμετείχε στο δείγμα, σε σύγκριση με ποσοστό 26% το 2021.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 19% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών των κρατών μελών του IMO και το 16% του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα που συμμετείχε στην έρευνα (εξαιρουμένων των ναυτικών). Στη θάλασσα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ναυτικών που απασχολούνται στους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Arsenio Dominguez, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, δήλωσε: «Η δεύτερη έρευνα των ΙΜΟ και  παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πρόοδο του τομέα από το βασικό σύνολο δεδομένων που συγκεντρώθηκε στην έρευνα του 2021».

Ακόμα, πρόσθεσε: «Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί. Η εκπροσώπηση των γυναικών εξακολουθεί να είναι δυσανάλογα χαμηλή και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος του ναυτικού εργατικού δυναμικού, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή δέσμευση και δράση. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση μιας πραγματικά ποικιλόμορφης και χωρίς αποκλεισμούς ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Η πρόεδρος της WISTA International, κ. Έλπη Πετράκη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η προσέλκυση, η διατήρηση και η προώθηση των γυναικών – τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα – παραμένει προτεραιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης πώς οι ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κλάδο εξακολουθούν να είναι περιορισμένες για τις γυναίκες λόγω εμποδίων όπως τα στερεότυπα φύλου, οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, η έλλειψη πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια και το συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,