H Κίνα πετά σωσίβιο στην Ευρώπη με μεταπώληση φορτίων LNG

Χείρα βοηθείας με παραδόσεις πλεοναζόντων φορτίων LNG μπορεί να προσφέρει η Κίνα στην Ευρώπη.

Και αυτό, σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καλπάζουσα ενεργειακή κρίση καθώς η Ρωσία εδώ και εβδομάδες έχει περιορίσει στο ένα πέμπτο τις ποσότητες φυσικού αερίου που στέλνει μέσω του Nord Stream και από αύριο Τετάρτη και για τρεις μέρες καθόλου, λόγω «εργασιών συντήρησης» στον αγωγό.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, αλλά λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης κι ενώ η οικονομία της περνά δύσκολη φάση, προχωρά σε μεταπώληση πλεοναζόντων φορτίων LNG.

Κι η Ευρώπη έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler, βάσει των οποίων οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 60% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Αλλά και γι’ αυτό το αέριο οι Ευρωπαίοι καλούνται να πληρώσουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ωστόσο, με τις παραδόσεις φορτίων από την Άπω Ανατολή η Ευρώπη θα επιτύχει πολύ νωρίτερα το στόχο της για πλήρωση των δεξαμενών φυσικού αερίου στο 80%, που είχε θέσει αρχικά για τον Νοέμβριο.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνιστά μόνιμη λύση, καθώς η προσφορά του πλεονάζοντος LNG από την Κίνα μπορεί να μειωθεί αν ανεβάσει στροφές η οικονομία της, Ένα πρόσθετο μειονέκτημα για την Ευρώπη είναι ότι μπορεί να αυξηθεί γεωπολιτικά η εξάρτησή της από μια άλλη χώρα, με την οποία – όπως έδειξε και η περίπτωση της Ταϊβάν – απειλούνται περαιτέρω πολιτικές εντάσεις.

Πέραν τούτων δεν αποκλείεται η Ρωσία να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα – επί παραδείγματα μέσω του αγωγού Power of Sibera και η Ευρώπη να αναγκαστεί να το αγοράσει και πάλι σε πολύ υψηλή τιμή.

Όπως και να’ χει, η Κίνα θα ενισχύσει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας με τους Financial Times να προειδοποιούν: «Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να απελευθερωθεί από την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, εξαρτάται κατά ειρωνικό τρόπο ολοένα και περισσότερο από την Κίνα»

H Κίνα πετά σωσίβιο στην Ευρώπη με μεταπώληση φορτίων LNG

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιά σε ρυμουλκό σκάφος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 10.20 το πρωί στο ρυμουλκό Aegian Star που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο των πλυντηρίων – στεγνωτηρίων του ρυμουλκού και μέχρι αυτήν την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για την τραγωδία στο Αιγαίο: 17 νεκροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο – 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι