H Μοντάνα απαγορεύει το TikTok

Με ειδικό νόμο η αμερικανική πολιτεία της Μοντάνα προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτο βήμα για καθολική απαγόρευση στις ΗΠΑ;

H Μοντάνα, ως πρώτη αμερικανική πολιτεία, απαγορεύει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tiktok. «Για να προστατεύσω τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένων των πολιτών από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα απαγορεύω το ΤικΤόκ στην Μοντάνα», σημείωσε στο Twitter o ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε. «Το νομοσχέδιο εγκρίνεται από το κοινοβούλιο με 54 ψήφους υπέρ και 43 κατά», ανακοίνωνε λίγο μετά την ψηφοφορία εκπρόσωπος της Βουλής της Μοντάνα στην πρωτεύουσα Χέλενα, στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο νέος νόμος απαγορεύει στα καταστήματα εφαρμογών να προσφέρουν στους κατοίκους της Μοντάνα τη συγκεκριμένη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέπεται πλέον στο Tiktok να δραστηριοποιείται στην τέταρτη σε μέγεθος πολιτεία των ΗΠΑ. Για κάθε ημέρα που η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, οι πάροχοι εφαρμογών θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 δολάρια. Όσοι χρήστες έχουν ωστόσο εγκαταστήσει ήδη την εφαρμογή, δεν επηρεάζονται.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης. Οι επικριτές του νέου νόμου επισημαίνουν ότι θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Εκτιμάται πάντως ότι η πρωτοβουλία του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Μοντάνα ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια καθολική απαγόρευση του Tiktok στις ΗΠΑ, μια απαγόρευση την οποία είχε προσπαθήσει να επιβάλλει ανεπιτυχώς κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τότε πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ.

Υπεξαίρεση και κοινοποίηση στις κινεζικές αρχές;

Το Tiktok με φόντο μια κινεζική σημαία
Έχουν πράγματι πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok οι κινεζικές αρχές;Εικόνα: Jakub Porzycki/NurPhoto/picture alliance

O ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπράντον Λιρ τόνισε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Μοντάνα: «Το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή υπεξαιρεί πληροφορίες και δεδομένα από τους χρήστες. Έχει μάλιστα τις τεχνικές δυνατότητες να τα κοινοποιεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, γεγονός απαράδεκτο, το οποίο παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, όπως αυτό ισχύει στην Μοντάνα».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών υπαλλήλων. Απαγόρευση ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων της ΕΕ, ενώ ανάλογη απαγόρευση ισχύει για βρετανούς και γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Tiktok έχει σήμερα περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και είναι το πιο επιτυχημένο μη αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον δυτικό κόσμο. Η μητρική εταιρία Bytedance απορρίπτει τις αιτιάσεις, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ανήκει κατά 60% σε δυτικούς επενδυτές και η έδρα της βρίσκεται στα νησιά Κέιμαν. Οι επικριτές ωστόσο αντιτείνουν ότι το μερίδιο του 20%, επιτρέπει στους κινέζους ιδρυτές της εταιρίας να κατευθύνουν τις τύχες της TikTok χάρη σε ειδικά προνόμια, αλλά και ότι διατηρούν κεντρικά γραφεία στο Πεκίνο.

Reuters, dpa, afp

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),