H Μοντάνα απαγορεύει το TikTok

Με ειδικό νόμο η αμερικανική πολιτεία της Μοντάνα προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτο βήμα για καθολική απαγόρευση στις ΗΠΑ;

H Μοντάνα, ως πρώτη αμερικανική πολιτεία, απαγορεύει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tiktok. «Για να προστατεύσω τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένων των πολιτών από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα απαγορεύω το ΤικΤόκ στην Μοντάνα», σημείωσε στο Twitter o ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε. «Το νομοσχέδιο εγκρίνεται από το κοινοβούλιο με 54 ψήφους υπέρ και 43 κατά», ανακοίνωνε λίγο μετά την ψηφοφορία εκπρόσωπος της Βουλής της Μοντάνα στην πρωτεύουσα Χέλενα, στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ο νέος νόμος απαγορεύει στα καταστήματα εφαρμογών να προσφέρουν στους κατοίκους της Μοντάνα τη συγκεκριμένη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέπεται πλέον στο Tiktok να δραστηριοποιείται στην τέταρτη σε μέγεθος πολιτεία των ΗΠΑ. Για κάθε ημέρα που η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, οι πάροχοι εφαρμογών θα πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο 10.000 δολάρια. Όσοι χρήστες έχουν ωστόσο εγκαταστήσει ήδη την εφαρμογή, δεν επηρεάζονται.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της απαγόρευσης. Οι επικριτές του νέου νόμου επισημαίνουν ότι θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Εκτιμάται πάντως ότι η πρωτοβουλία του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Μοντάνα ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια καθολική απαγόρευση του Tiktok στις ΗΠΑ, μια απαγόρευση την οποία είχε προσπαθήσει να επιβάλλει ανεπιτυχώς κατά τη διάρκεια της θητείας του ο τότε πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ.

Υπεξαίρεση και κοινοποίηση στις κινεζικές αρχές;

Το Tiktok με φόντο μια κινεζική σημαία
Έχουν πράγματι πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok οι κινεζικές αρχές;Εικόνα: Jakub Porzycki/NurPhoto/picture alliance

O ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπράντον Λιρ τόνισε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Μοντάνα: «Το TikTok αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή υπεξαιρεί πληροφορίες και δεδομένα από τους χρήστες. Έχει μάλιστα τις τεχνικές δυνατότητες να τα κοινοποιεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, γεγονός απαράδεκτο, το οποίο παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, όπως αυτό ισχύει στην Μοντάνα».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών υπαλλήλων. Απαγόρευση ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων της ΕΕ, ενώ ανάλογη απαγόρευση ισχύει για βρετανούς και γάλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Tiktok έχει σήμερα περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και είναι το πιο επιτυχημένο μη αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον δυτικό κόσμο. Η μητρική εταιρία Bytedance απορρίπτει τις αιτιάσεις, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι ανήκει κατά 60% σε δυτικούς επενδυτές και η έδρα της βρίσκεται στα νησιά Κέιμαν. Οι επικριτές ωστόσο αντιτείνουν ότι το μερίδιο του 20%, επιτρέπει στους κινέζους ιδρυτές της εταιρίας να κατευθύνουν τις τύχες της TikTok χάρη σε ειδικά προνόμια, αλλά και ότι διατηρούν κεντρικά γραφεία στο Πεκίνο.

Reuters, dpa, afp

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο