HΠΑ προς Τουρκία για τα F-16: Λάβετε υπόψη το ρόλο του Κογκρέσου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Νέο μήνυμα έστειλε πριν από λίγο το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία, συνδέοντας άμεσα το θέμα των F-16 και την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη το αμερικανικό Πεντάγωνο κάλεσε πριν από λίγο μέσω της Υφυπουργού Άμυνας την Τουρκία να λάβει σοβαρά τον ρόλο του Κογκρέσου στις διαδικασίες που διέπουν τα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς είναι πια ξεκάθαρο ότι τίποτα απολύτως δεν θα κινηθεί έως ότου η Τουρκία κάνει ένα βήμα και επικυρώσει την Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάρουν τα F-16 αλλά τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να αρχίσει να πιέζει το Κογκρέσο και να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες.

Η σημαντική αυτή δήλωση έγινε στο Κογκρέσο κατά την διάρκεια ακρόασης για την Ρωσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Γερουσιαστής Τζιν Σαχίν είχε ρωτήσει πως βλέπει η κυβέρνηση το τουρκικό αίτημα για αγορά και αναβάθμιση των F-16 στην σκιά της επιδείνωσης των σχέσεων με την Σουηδία.

«Εγώ είμαι αντίθετη στην παροχή F16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών. Και νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου εδώ στο Κογκρέσο συμμερίζονται τις ανησυχίες μου. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτή την πώληση αλλά ήθελα να εκφράσω μια από τις δικές μου ανησυχίες. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ μελετημένα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Ερντογάν δυστυχώς το χρησιμοποιεί αυτό. Φαίνεται πως το κάνει για τα εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα του σε αντίθεση με το συμφέρον του ΝΑΤΟ» είπε η κα Σαχίν ζητώντας από την Βικτόρια Νουλαντ Υφυπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί σχετικά.

Η κα Νούλαντ είπε πως συμφωνεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αυτό το θέμα τίθεται «σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία». Έχουμε πει πρόσθεσε «το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, ότι χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου, για να προχωρήσουμε στην βελτίωση στα θέματα ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Τουρκία. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση».

Η κα Γουαλάντερ απάντησε πως το Υπουργείο Άμυνας κάνει ακριβώς τις ίδιες επισημάνσεις στους Τούρκους σε κάθε ευκαιρία «στη διαδικασία των θεμάτων που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον λάβουν σοβαρά υπόψη τους»

HΠΑ προς Τουρκία για τα F-16: Λάβετε υπόψη το ρόλο του Κογκρέσου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο