Η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία έγινε πηγή έμπνευσης για παιδιά και εφήβους σε καλλιτεχνικό εργαστήριο

Ο κήπος της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) Καβάλας στο κέντρο της πόλης γέμισε με παιδικές φωνές και χρώματα, στο πλαίσιο μιας όμορφης και πρότυπης δράσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υποστράτηγου Ηλία Κωστάκη, διοικητή στην 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (XX ΤΘΜ) , σε συνεργασία με το δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο των φετινών ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2024.

Δεκάδες παιδιά και έφηβοι μαζί με τους γονείς τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έκανε η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο graffiti stencil που επιμελήθηκε η γραφίστρια και εικαστικός κα Θώμη Αγγέλου, μέσα στο όμορφο και δροσερό περιβάλλον του κήπου της Στρατιωτικής Λέσχης που υποδέχθηκε μικρούς και μεγάλους.

20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία

Το εργαστήριο αυτό αποτελούσε παράλληλη δράση της έκθεσης φωτογραφικού υλικού και πρωτότυπων τεκμηρίων με τίτλο: «1913 – 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην ιστορία της Καβάλας» που λειτουργεί στις αίθουσες της ΛΑΦ σε συνδιοργάνωση της ΧΧ ΤΘΜ και του δήμου Καβάλας.

Ο διευθυντής του 7ου Επιτελικού Γραφείου στην 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, Συνταγματάρχης Ηλίας Μαγκόπουλος, καλωσόρισε θερμά εκ μέρους του διοικητή της Μεραρχίας στον κήπο της ΛΑΦ μικρούς και μεγάλους, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» ο στρατός μέσα από αυτές τις δυο εκδηλώσεις στέλνει το δικό του μήνυμα στην τοπική κοινωνία, τιμώντας το σημαντικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιούνιο του 1913 αλλά και αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Στην διάρκεια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου η κα Θώμη Αγγέλου έκανε μια παρουσίαση της τεχνικής του graffiti stencil και στην συνέχεια τα παιδιά τύπωσαν πάνω σε λευκά μπλουζάκια διάφορα σχέδια εμπνευσμένα από το έμβλημα της ΧΧ ΤΘΜ, το οποίο απεικονίζει έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή. Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΥΠΟ ΣΚΙΗ (υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Διηνέκη.

Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες, που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης, έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε, ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί, ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο. Η φράση αυτή, που έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, αναγράφεται πάνω στον θυρεό της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και συμβολίζει το ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων για την πατρίδα τους.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο