Η αυθεντική “Λίστα του Σίντλερ”

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”

Στην σκοτεινότερη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, μέσα στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, διεφάνη μια αχτίδα φωτός και ελπίδας χάρις στις ηρωικές ενέργειες του Όσκαρ Σίντλερ. 

Αυτή είναι η πρώτη σελίδα της «Λίστας του Σίντλερ», που αναδεικνύει μια κομβική στιγμή στη ζωή των εργατών εβραϊκής καταγωγής που όχι μόνο ζητήθηκαν από τον Όσκαρ Σίντλερ, αλλά και τέθηκαν υπό την κηδεμονία του. 

Συμβολίζει τη συλλογική προσπάθεια του Σίντλερ και άλλων συνεργατών του να τους διασώσουν από του Χάρου τα δόντια, αναδεικνύοντας το θρίαμβο του ανθρωπισμού και της συμπόνιας επί της μισαλλοδοξίας και του αυταρχισμού.

Το Ολοκαύτωμα, που οργανώθηκε από τους Ναζιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχείρησε την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων εβραϊκής καταγωγής, μαζί με διάφορες άλλες ομάδες-στόχους.  Σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο, η βιομηχανοποιημένη φονική μηχανή του ναζιστικού καθεστώτος φαινόταν ασταμάτητη.

Όμως, παρά τις αντιξοότητες, ένας Γερμανός επιχειρηματίας ονόματι Oskar Schindler, αψήφησε τη βαρβαρότητα και αντιτάχθηκε για να προστατεύσει τις ζωές εβραϊκής καταγωγής συνανθρώπων του.

Η ιστορία του πώς ο Σίντλερ έφτασε να γίνει ο σωτήρας για πάνω από χίλιους εργάτες εβραϊκής καταγωγής ξεκινά με την άφιξή του στην πόλη της Κρακοβίας, παλιάς πρωτεύουσας της Πολωνίας.

Εκεί, ίδρυσε ένα εργοστάσιο επισμάλτωσης, εκμεταλλευόμενος το φτηνό εβραϊκό εργατικό δυναμικό υπό το ναζιστικό οικονομικό σύστημα.  Αρχικά, ο Σίντλερ φάνταζε ως άλλος ένας κερδοσκόπος που ωφελήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς, όμως, βαθμιαία, οι προθέσεις του αποκάλυψαν τη βαθιά μεταστροφή των πεποιθήσεών του.

Βοηθούμενος από μια μικρή ομάδα συμπονετικών και ομονοούντων συνεργατών του, επινόησαν ένα σχέδιο για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους από τον επικείμενο αφανισμό τους. 

Έχοντας πλήρη επίγνωση της προδιαγεγραμμένης μοίρας αυτών των αθώων ψυχών, ο Σίντλερ επιδίωξε να εξασφαλίσει την προστασία τους χαρακτηρίζοντάς τους ως ουσιώδεις και απαραίτητους εργάτες για τη λειτουργία του εργοστασίου του, γλιτώνοντάς τους έτσι από τα στρατόπεδα θανάτου.

Αυτή η σελίδα της «Λίστας του Σίντλερ» απαθανατίζει τη στιγμή που αυτοί οι εργάτες επιλέχθηκαν προσωπικά από τον Σίντλερ ή τους έμπιστους βοηθούς του, προσφέροντάς τους μια αχτίδα ελπίδας μέσα στο σκοτάδι.

Η λίστα έγινε σύμβολο επιβίωσης και οδός διαφυγής από την απάνθρωπη μοίρα που περίμενε εκατομμύρια ανθρώπους.  Περιέχει τα ονόματα εκείνων των οποίων η ζωή θα σωζόταν, εν αντιθέσει με αμέτρητους άλλους των οποίων τα ονόματα θα εμφανίζονταν σε λίστες που οδηγούσαν στον τραγικό χαμό τους.

Οι προσπάθειες του Σίντλερ δεν ήταν απαλλαγμένες από κίνδυνο. Τηρώντας διαρκώς εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στη συνεργασία με τις ναζιστικές αρχές και στη μυστική αποστολή του, αντιμετώπισε πολλά εμπόδια και απειλές. Αλλά χάριν είτε της δωροδοκίας, είτε της χειραγώγησης, είτε του χαρισματικού χαρακτήρα του, ο Σίντλερ κατάφερε να πείσει τους Ναζί για την αναγκαιότητα των Εβραίων εργατών στη λειτουργία του εργοστασίου του.

Ως αποτέλεσμα, οι Εβραίοι εργάτες βρήκαν καταφύγιο στο εργοστάσιο του Σίντλερ, το οποίο έγινε «άσυλο» από την τρομοκρατία των στρατοπέδων συγκέντρωσης.  Ο Σίντλερ τους παρείχε ουσιαστικά εφόδια, δίνοντας ελπίδα και παρηγοριά μέσα στην τρομακτική καθημερινότητα του Ολοκαυτώματος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα ανήκει στο Τμήμα

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο