Η αγορά των rafal και τα διλλήματα του ΣΥΡΙΖΑ…
Περατώθηκε χθες στην βουλή η συζήτηση και ψήφιση του νόμου σχετικά με την προμήθεια των Γαλλικών αεροπλάνων. Τελικά επιτεύχθηκε μια ευρεία «συναίνεση» στην αγορά τους, όμως με πολλή γκρίνια από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά ψήφισε μόνο το ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 ο καθένας βέβαια με το δικό του σκεπτικό.
Από την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα να μπορεί κάποιος να διακρίνει αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούσε πραγματικά για την προμήθεια των αεροσκαφών ή διαφωνούσε.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός, ότι εισηγητής στο νομοσχέδιο δεν ήταν ο Υπεύθυνος για το Υπουργείο Άμυνας πρώην Υπουργός κ. Δρίτσας αλλά ο Βουλευτής κ. ΤΣΙΠΡΑΣ Γ. που είχε περάσει από τα λημέρια του Υπουργείου Εξωτερικών.
« …Η άμυνα υπηρετεί μια εξωτερική πολιτική, και υπηρετεί μια εθνική πολιτική ….το κύριο ζητούμενο στην περίοδο που διανύουμε που είναι αρκετά δύσκολη και ευαίσθητη, είναι το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και το πρώτο θέμα υπεράσπισης, το πρώτο πεδίο υπεράσπισης εθνικής κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, εθνικών συμφερόντων, δεν είναι το στράτευμα το πρώτο πεδίο είναι η ίδια η πολιτεία, η εξωτερική πολιτική, η πολιτική της βούλησης να τα υπερασπίσει ή όχι. Και έπεται το στράτευμα…» τόνισε την 13-1-2021 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων) στην οποία επεξεργάσθηκε το νομοσχέδιο.
Δεν γνωρίζουμε, αν πίσω από αυτό το μάθημα «συνταγματικού δικαίου» επιχειρήθηκε να αιτιολογηθεί γιατί δεν ορίστηκε ως εισηγητής ο κ. Δρίτσας ο οποίος συγκαταλέγεται στην συνιστώσα των 53.
Μήπως ως παραδοσιακός άνθρωπος της Αριστεράς θα διαφωνούσε επί της ουσίας; Κανείς δεν ξέρει…
Πάντως αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Δρίτσας βρήκε την ευκαιρία κατά την πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων της Επιτροπής (12-1-2021) – απουσιάζοντος του κ. ΤΣΙΠΡΑ Γ.- να εκφράσει την διαφωνία του για συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή χωρίς την γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Για τον λόγο αυτό ζήτησε την αναβολή της συζήτησης και την παραπομπή του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων παραβλέποντας βέβαια το γεγονός, ότι η διαδικασία αυτή δεν προβλέπεται, όταν η σύμβαση κυρώνεται με νόμο. Απλώς καθυστέρηση και βλέπουμε..
Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ στην διαφωνία του επέμεινε πιο πολύ κυρίως στο επείγον της διαδικασίας (έχοντας εν μέρει δίκιο) και λιγότερο στην έκφραση γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
Κατέκρινε βέβαια την κυβέρνηση, διότι η συμφωνία αγοράς των αεροσκαφών rafal δεν συνοδεύεται και από αμυντική συμφωνία με την Γαλλία «…η ιστορία με τα rafal , να θυμίσω ότι όταν πρωτοήρθε στην δημοσιότητα, ήρθε με την υπόμνηση αν όχι ρητή δια στόματος πρωθυπουργού τότε, ότι η αγορά των rafal συνδέεται με μία αμοιβαία αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα μας προστάτευε στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε μας και στην γείτονα χώρα. Αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού του κ. Παναγιωτόπουλου έχει φύγει από το τραπέζι..» ανέφερε στην ίδια Επιτροπή.
Λίγο πιο παρακάτω και στην συνέχεια της παρέμβασής του ο ίδιος βουλευτής ανέφερε «…ότι εμείς με δικά μας μέσα μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τίποτα παραπάνω και να μην στηριζόμαστε σε τρίτες δυνάμεις και στην καλή τους διάθεση….»
Ότι καταλάβαμε, καταλάβατε…
Δεν τίθεται κανένα δίλλημα στον κ. Βουλευτή, για το ότι δεν μπορεί κάποιος να επικαλείται ως επιχειρήματα δύο αντικρουόμενα πράγματα. Ή το ένα θα συμβαίνει ή το άλλο. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο μαζί…
Υπάρχει κανένας σώφρονας Έλληνας πολίτης που πραγματικά πιστεύει, ότι μία ξένη χώρα όπως η Γαλλία θα βάλλει τα κανόνια της για να υπερασπίσει την Ελλάδα σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία; Είναι δυνατόν το θέμα αυτό, να αποτελεί ανοικτό προβληματισμό για οποιοδήποτε κόμμα στις μέρες μας στην Βουλή;
Εκεί που κάποιος μένει άφωνος, είναι στην αιτιολόγηση της θετικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την σύμβαση αγοράς των rafal.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «…η θετική μας στάση στην επιλογή των rafal είναι υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο στρατηγικός αμυντικός σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε και αφορά κυρίως το ζήτημα της υποστήριξης και της δυνατότητας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και αναλυτικότερα του Αιγαίου και ανατολικότερα της Ρόδου και ως προς την Κύπρο την οποία βεβαίως στηρίζουμε και στο Καστελόριζο κ.λ.π….»
Αφελές ερώτημα: Δηλαδή, δεν γνωρίζει, ένα πρόσφατα Κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κατά πόσο θα επηρεαστεί και ανατραπεί ο αμυντικός σχεδιασμός της Χώρας, αν αγορασθούν τα rafal;
Στο Υπουργείο Άμυνας δεν θα ανήκουν αυτά και οι άξιοι Έλληνες πιλότοι δεν θα τα κυβερνούν;
Δεν ανατρέπεται αυτός ο αμυντικός σχεδιασμός με τα Μιράζ που έχουμε και θα ανατραπεί με τα rafal;
Στάση ενός κόμματος που δύσκολα αντέχει κριτικής.
Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για συμπεριφορά «πονηρού πολιτευτή».
Και με το θεό και με τον διάβολο.
Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια…
Με την τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυσαρεστεί τους Γάλλους αλλά παράλληλα κλείνει το μάτι και σε άλλους προμηθευτές αεροσκαφών στην χώρα μας…
Ίσως γι’ αυτό θυμήθηκε και τόνισε με περισσή περηφάνεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την αναβάθμιση των F16, ενώ ξέχασε βέβαια να αναφέρει την μη ανάληψη αντίστοιχης πρωτοβουλίας και για την συντήρηση των Μιράζ;
Πόσο γρήγορα αλλάζουν οι καιροί…
ΝΑΙ πλέον… στο Ελλάς- Γαλλία-Συμμαχία αλλά ΝΑΙ και στο…. «Προστάτες» των λαών Αμερικάνοι…
limenikanea.gr