Η Αίγυπτος και οι φόβοι της Αθήνας

Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζεται από την Αθήνα η διαφαινόμενη ενίσχυση της Αιγύπτου από την Ε.Ε. με ένα γενναιόδωρο πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η κατάσταση στην Αίγυπτο παρακολουθείται με προβληματισμό από την κυβέρνηση για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ροών –προς την Κρήτη– από μετανάστες που ήδη βρίσκονται σε αιγυπτιακό έδαφος ή μπορεί να φθάσουν εκεί εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στη Γάζα. Δεύτερον, επειδή η οικονομία του Καΐρου δοκιμάζεται λόγω της κατάστασης στο Σουέζ, αλλά και της αναμενόμενης μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό. Τυχόν περαιτέρω επιβάρυνση της αιγυπτιακής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς την κυβέρνηση του Αλ Σίσι, που έχει αναπτύξει στρατηγική σχέση με την Ελλάδα.

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ανάμεσα στους ηγέτες που θα μεταβούν την Κυριακή στο Κάιρο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ ντε Κρο αντίστοιχα, όπου θα επισημοποιηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου, είναι για το Μέγαρο Μαξίμου «κάτι ιδιαίτερα σημαντικό».

Ο λόγος είναι πως η Αίγυπτος αποτελεί για την Αθήνα έναν ιδιαίτερα σημαντικό σύμμαχο σε πολλά επίπεδα και η ενίσχυσή της είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα έχει συγκεκριμένους λόγους να φοβάται για το πώς εξελίσσεται η –εσωτερική και εξωτερική– κατάσταση στην περιοχή, καθώς την επηρεάζει άμεσα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της Αιγύπτου με 7,4 δισ. από την Ε.Ε. και η εξασφάλιση πως το Κάιρο θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε. είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Η κατάσταση πάντως, όπως διαμορφώνεται, φοβίζει την Αθήνα σε τέσσερα σημεία:

— Πρώτον, αδιαμφισβήτητα είναι οι μεταναστευτικές ροές. Στην Αίγυπτο υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες –κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αριθμό– και με μία εκτεταμένη αποσταθεροποίηση μπορεί οι ροές προς την Ελλάδα να αυξηθούν δραματικά μέσω της Λιβύης. Οι αυξημένες ροές του τελευταίου τριμήνου στην Κρήτη δεν αποτελούν απλώς «καμπανάκι», αλλά «καμπάνα». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως την ώρα που το μεταναστευτικό μέτωπο με την Τουρκία «βαίνει καλώς», δεν μπορεί να ανοίξει ένα νέο και πιο δύσκολο, καθώς το ανοιχτό Λιβυκό πέλαγος απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από ό,τι το Αιγαίο.

— Δεύτερον, την Αθήνα φοβίζει η κατάσταση που επικρατεί στο Σουέζ. Αυτή τη στιγμή η ούτως ή άλλως ασθενής οικονομία της Αιγύπτου έχει πληγεί από τη μείωση κατά 60% της εμπορικής κίνησης των πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ, κάτι που αντανακλάται και στη μείωση της εμπορικής κίνησης στον Πειραιά. Εάν η χώρα συνεχίσει να «δοκιμάζεται» οικονομικά, μπορεί να τροφοδοτηθούν πρόσθετες μεταναστευτικές ροές.

— Τρίτον, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα, καθώς στο πρόσωπο του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει βρει έναν σταθερό σύμμαχο στην περιοχή. Η κατάσταση όμως που έχει να αντιμετωπίσει ο Σίσι κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Οι δραματικές συνέπειες στην αιγυπτιακή οικονομία και η ραγδαία πτώση του τουρισμού στη χώρα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως η Αίγυπτος βρίσκεται σε μία ευρύτερα «εμπόλεμη περιοχή», δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση. Η πιθανότητα να έρθουν στην εξουσία οι αντίπαλοι του Σίσι, σκληροί ισλαμιστές και στενοί συνομιλητές του Ερντογάν, είναι ένα σενάριο τελείως απευκταίο για την Αθήνα. «Η στήριξη του προέδρου Σίσι αποτελεί για εμάς κομβικό ζήτημα», έλεγε στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

— Τέταρτον, την Αθήνα δεν αφήνει αδιάφορη η κατάσταση στη Γάζα. Μια πιθανή κατάρρευσή της σημαίνει πως μπορεί να περάσουν σε αιγυπτιακά εδάφη Παλαιστίνιοι που είναι ριζοσπαστικοποιημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη προβληματική εσωτερική κατάσταση, και άλλοι να επιχειρήσουν μέσω Γαύδου και Κρήτης να περάσουν στην Ευρώπη.

Γι’ αυτούς τους τέσσερις βασικούς λόγους, που αποτελούν όχι μόνο ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς φόβους, η στήριξη της Αιγύπτου με 7,4 δισ. ευρώ αποτελεί «μονόδρομο για την Ε.Ε.». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η κοινή δήλωση μεταξύ Ε.Ε. και Καΐρου που θα γίνει την Κυριακή αφορά ένα πολύ ευρύ φάσμα, όπως είναι το εμπόριο, η στήριξη του προέδρου Σίσι στην ατζέντα του για την «Αίγυπτο του 2030», οι επενδύσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτων, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και φυσικά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού. «Το εύρος της συμφωνίας αποδεικνύει πως η στήριξη και η εσωτερική σταθερότητα της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικά για την Ε.Ε.», όπως καταλήγει κυβερνητική πηγή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νησί των Δωδεκανήσων που έχει «κλέψει» τις καρδιές των Ολλανδών

Το ελληνικό νησί που έχει «κλέψει» τις καρδιές των Ολλανδών τουριστών είναι η Κάρπαθος η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του ταξιδιωτικού ιστότοπου Griekenland.net και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ελληνικός προορισμός καθώς προσφέρει θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, θεματικές εκδρομές και ναυτικές εξορμήσεις. Η μεγαλύτερη

Σχεδόν έτοιμη για την αποστολή στον Κόλπο του Άντεν η φρεγάτα «Ψαρά»

Σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά με πυραύλους και drone των Χούθι. Οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ψαρά» ολοκληρώνονται, καθώς στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αποπλεύσει προκειμένου να…σκαντζάρει την φρεγάτα «Ύδρα» που θα συμπληρώνει 3

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Σημαντικά επιτεύγματα για τους πρώτους 3 μήνες

Σπουδαία ημέρα για την Ελευθερία της Ναυσιπλοΐας. Πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη της Επιχείρησης «Ασπίδες». Τρεις μήνες γεμάτοι πολλαπλές προκλήσεις και σπουδαία επιτεύγματα. Η Επιχείρηση «Ασπίδες» συνεχίζει την αποστολή της σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, για τη

Μεταφέροντας 11 ρ/κ από Ασία σε Ευρώπη με το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών “Happy Star”

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ήρθε στη δημοσιότητα από το πλοίο ανύψωσης βαρέων βαρών Happy Star, το φόρτωσε και μετέφερε 11 ρυμούλκα από την Ασία προς την Ευρώπη. Το 156 μέτρων πλοίο διαθέτει δυο γερανούς με ανυψωτική ικανότητα 1100 τόνους! Το Happy

Μετάβαση στο περιεχόμενο